× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποσυνδέονται τα Νοσοκομεία Λήμνου‑ Μυτιλήνης!

Άλλο ένα αίτημα χρόνων σε τροπολογία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/3/2019

Αποσυνδέονται τα Νοσοκομεία Λήμνου‑ Μυτιλήνης!

Ακόμα ένα αίτημα χρόνων πραγματοποιείται και αφορά την… αποσύνδεση των Νοσοκομείων Λήμνου και Μυτιλήνης. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνονται μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα: εκτός από τα κύρια αντικείμενα που περιγράφονται στον τίτλο του, ορίζονται οι προϋποθέσεις δημιουργίας χώρων για εποπτευόμενη χρήση ουσιών, ρυθμίζονται θέματα φαρμακευτικής νομοθεσίας και δαπάνης, η σύσταση και η λειτουργία εθνικών μητρώων ασθενών, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Νοσοκομείων κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχει και μια πολύ σημαντική διάταξη νησιωτικότητας, όπως εξηγεί ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης: Με το άρθρο 126, προβλέπεται αυξημένος συντελεστής καθορισμού δύναμης προσωπικού σε Γενικά Νοσοκομεία και σε Γ.Ν.-Κ.Υ. που είναι εγκατεστημένα σε νησιωτικές περιοχές και έχουν δυναμικότητα έως 120 κλίνες, από 2-3 που ήταν μέχρι σήμερα, σε 3-5. Σε ό,τι αφορά το νομό μας, η διάταξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για ενίσχυση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου σε προσωπικό που τόσο έχει ανάγκη.

Επιπλέον, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται η διασύνδεση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου με το Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο», οπότε το πρώτο επανακτά τη διοικητική του ανεξαρτησία και θα διοικείται εφεξής από δικό του διοικητή και διοικητικό συμβούλιο.

«Συνδυαστικά, οι δύο διατάξεις αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά για το Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου, βάζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στο ακριτικό νησί σε μια νέα εποχή», σχολιάζει ο κ. Πάλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν» επικοινώνησε με τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλη Μουζάλα, ο οποίος όταν ανέλαβε το τιμόνι του «Βοστανείου», όπως μας εξήγησε τα δύο Νοσοκομεία ως διασυνδεόμενα είχαν τον ίδιο προϋπολογισμό και ΑΦΜ και έτσι δεν μπορούσε να γίνει προγραμματισμός των δαπανών. Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός έγινε διακριτός για τα δύο νοσοκομεία, αλλά πλέον το καθένα θα έχει ξεχωριστή δική του διοίκηση.

Αρκετοί δε εκτιμούν ότι θα λαμβάνονται πιο σωστά αποφάσεις με τις διακριτές διοικήσεις, καθώς και ότι για τις καίριες αποφάσεις και ευθύνες τον τελευταίο λόγο θα έχει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ