× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μένουμε σπίτι, δεν παίζουμε με την πείνα μας

Παρέμβαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/3/2020

Μένουμε σπίτι, δεν παίζουμε με την πείνα μας

«Καθώς όλος ο πλανήτης προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού και της ασθένειας COVID-19, οι περισσότεροι από εμάς αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος» επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων- Διατροφολόγων ο οποίος σημειώνει:

Όταν δημιουργούνται αγχωτικές συνθήκες τέτοιου μεγέθους συχνά εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι το λεγόμενο «συναισθηματικό» φαγητό, όπου αυξάνεται η κατανάλωση τροφής σε μια συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια να κατασταλούν ή να μετριαστούν τα αρνητικά συναισθήματα. Μάλιστα, εδώ που φτάσαμε, όπου τα αρνητικά νέα συνδυάζονται και με έναν ιστορικά πρωτοφανή περιορισμό στο σπίτι μας, το «συναισθηματικό» φαγητό και η «συναισθηματική» πείνα βρίσκουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος στις συνθήκες απομόνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και τέτοιες συμπεριφορές πιστεύουμε συχνά ότι μπορούν να «απαλύνουν» το στρες, να μας αποσπάσουν από τη σκληρή πραγματικότητα ή και να ικανοποιήσουν τις πρόσθετες βιολογικές ανάγκες του οργανισμού εν μέσω στρες, υπάρχει σοβαρός αρνητικός αντίκτυπος. Το «συναισθηματικό» φαγητό μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αίσθημα ενοχής, σε βιολογική δυσφορία και σε αύξηση του σωματικού βάρους ενώ, δυστυχώς, οι αρχικοί στρεσογόνοι παράγοντες παραμένουν ανεξάρτητα από τη διατροφική μας συμπεριφορά. Συνεπώς, μέχρι να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά συναισθήματα που πυροδοτούν την υπερκατανάλωση τροφής, η «συναισθηματική» μας πείνα θα παραμένει ανεξέλεγκτη, πράγμα που συχνά οδηγεί σε μακροπρόθεσμη βλάβη στη σωματική και συναισθηματική υγεία μας.

Επομένως, ενώ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να διαχωρίζουμε την πραγματική από τη «συναισθηματική» ανάγκη κατανάλωσης τροφής!

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση μετά τον πασχαλινό οβελία

Πως θα αντιστρέψουμε με υγιεινό τρόπο χωρίς υπερβολές το δείκτη της ζυγαριάς μετά το Πασχαλινό τραπέζι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Γονεϊκό στρες, άγονα επιδόματα

Η κρατική στήριξη στις οικογένειες δεν καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης γονεϊκότητας σε χρόνο και χρήμα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οχι smartphone κάτω των 13 ετών, όχι social media κάτω των 18

Η έκθεση σε οθόνες επηρεάζει αρνητικά «την όραση, τον μεταβολισμό και τη συγκέντρωση» των παιδιών, ενώ οι αλγόριθμοι προκαλούν «εθισμούς» στους ανήλικους χρήστες
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια