× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2024

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί

Κινητοποιήσεις ξεκινούν  οι εργαστηριακοί γιατροί, προκειμένου όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση  να αποτρέψουν τον οικονομικό τους αφανισμό εξαιτίας του θηριώδους clawback που τους επιβάλλεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εργαστηριακοί γιατροί κλείνουν τα ιατρεία  από την Τετάρτη 8 Μαΐου και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στηρίζει πλήρως τα αιτήματά τους.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: 

«Τα ιδιωτικά εργαστήρια σήμερα εκτελούν άνω του 90% των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ωστόσο, από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, έχουν καταντήσει να διεκδικούν επί 12 ολόκληρα χρόνια το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους.

Από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ το 2012 η πολιτεία εφαρμόζει την πολιτική του κλειστού προϋπολογισμού, δηλαδή διαθέτει μηνιαίως συγκεκριμένο ποσό χρημάτων για τις εργαστηριακές εξετάσεις, όμως οι εργαστηριακοί ιατροί -βάσει σύμβασης και ιατρικής δεοντολογίας- εκτελούν όλα τα κατατιθέμενα σε αυτούς παραπεμπτικά.

Για τα ποσά που «υπερβαίνουν» τον προϋπολογισμό, το κράτος έχει επιβάλει αυθαίρετα εναντίον των εργαστήριων από το 2013 μέτρα μηνιαίων περικοπών έως 50-60% του τύπου «rebate» («έκπτωση») και «clawback» (αναγκαστική επιστροφή»), όπως και από το 2015-2016 τις λεγόμενες «ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης», που είναι ακόμα περισσότερο υποκοστολογήμενες σε σχέση με το καθηλωμένο από το 1991 κρατικό τιμολόγιο!, ενώ εισάγονται συνεχώς νέες εξετάσεις υψηλού κόστους χωρίς αναλογική αύξηση του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει μια ξεκάθαρη υφαρπαγή των δεδουλευμένων των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, που υπερβαίνει το 70% της ονομαστικής αξίας των παραπεμπτικών, με συνέπειες τη ζημιογόνο λειτουργία των ιατρείων τους, τη δυσχέρεια κάλυψης των εξόδων τους (πληρωμές προσωπικού, προμηθευτών αναλώσιμων υλικών, λογαριασμών κτλ.) έως και την αδυναμία συνταξιοδότησής τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, μετά από συνάντηση με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ελευθεροεπαγγελματίες βιοπαθολόγους - μικροβιολόγους του νησιού μας - μέλη του Συλλόγου μας και μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας πανελλαδικής διαδικτυακής συνάντησης των Περιφερειακών Ενώσεων των Εργαστηριακών Ιατρών, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και με ομόφωνη απόφαση και υψηλό αίσθημα ευθύνης ανακοινώνει τα εξής:

Α) Στηρίζει απόλυτα τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών ιατρών, που είναι τα παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1) Κατάργηση των αθέμιτων και οικονομικά εξοντωτικών μέτρων της υποχρεωτικής υφαρπαγής των αμοιβών τους «clawback» και «rebate»,

2) Διαγραφή των διογκούμενων τεχνητών χρεών που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των μέτρων αυτών,

3) Επαναφορά των τιμών αποζημίωσης των εξετάσεων στις τιμές ΦΕΚ του 1991 (κρατικό τιμολόγιο),

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4) Εφαρμογή «κόφτη» - χωρίς εξαιρέσεις- στη συνταγογράφηση των εξετάσεων βάση των διεθνών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προκλητή ζήτηση.

5) Επαρκής χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενίσχυση του κωδικού που αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις και

6) Υπογραφή Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (με αντικατάσταση των υφιστάμενων ατομικών).

Β) Καταγγέλλει ως αντισυνταγματική την αιφνιδιαστική κατάθεση και ψήφιση της διάταξης του άρθρου 69 του ν. 5102/2024, η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τις κινητοποιήσεις των πληττόμενων εργαστηριακών ιατρών υπό την απειλή της διακοπής της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Γ) Στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια διευθέτησης με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά εργαστήρια της Λέσβου, με γνώμονα τόσο τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών που αυτά παρέχουν προς όφελος της υγείας των κατοίκων του νησιού μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης για την Αγλαΐα Αρχοντίδου‑Αργύρη

Ένας χρόνος από το θάνατο της εμβληματικής αρχαιολόγου και για πολλά χρόνια Εφόρου Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πιάστηκαν στα χέρια

Τραυματισμός και σύλληψη για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στη Γέρα

Οδηγός μηχανής συγκρούστηκε με πρόβατα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονός με χασίς στη Μυτιλήνη

Σύλληψη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση ύμνος στον πολιτισμό της ελιάς

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου και η ποιότητα των ομιλητών χαρακτήρισαν για μια ακόμα φορά την έκθεση της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ικανοποιητική προσέλευση στις εκλογές του ΤΕΕ στη Λέσβο

Μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα είναι ανοιχτές οι κάλπες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τίμησαν στη Μυτιλήνη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στους δασκάλους και νηπιαγωγούς της Λέσβου

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκλέγει νέο διοικητικό συμβούλιο,εξελεγκτική επιτροπή και αντιπροσώπους σε ΑΔΕΔΥ και Διδασκαλική Ομοσπονδία
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Πελοποννήσιοι τιμούν τον Καραβόγιαννο

Το Σάββατο 25 Μαΐου στο πάρκο Καραπαναγιώτη στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Νέο ασθενοφόρο απέκτησε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Η Οργάνωση AHEPA κάλυψε το κόστος ανακαίνισης και εκτελωνισμού ασθενοφόρου που βρίσκονταν στο Τελωνείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης για το Τεχνικό Επιμελητήριο του βορείου Αιγαίου

Στο στούντιο του «Ν» οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων συζήτησαν για προβλήματα του κλάδου και τις προκλήσεις της νέας περιόδου που ξεκινά
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο

Για τον νευροχειρουργό Βασίλη Κοντογιάννη, τους συνεργάτες ιατρούς καθώς και τον φυσικοθεραπευτή Ιωσήφ Γαληνό