× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι ανάγκες σε αίμα… δεν πάνε διακοπές!»

Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 22/4/2024

«Οι ανάγκες σε αίμα… δεν πάνε διακοπές!»
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

Το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας για να δώσει κατευθύνσεις και να ενημερωθεί από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη, τα στελέχη του Τμήματος Αιμοδοσίας και του Προέδρους συλλόγων Αιμοδοσίας, αλλά και την πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού και τη Γραμματέα, Αφροδίτη Γιαννέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείου δόθηκε συνέντευξη Τύπου με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εθελοντικών συλλόγων για την επίτευξη επάρκειας αίματος στην περιοχή όπως και σε όλη την επικράτεια.

Μάλιστα ο κ. Καμπούρης μεταξύ άλλων και καλωσορίζοντας τον κ. Κατσίβελα τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες το καλοκαίρι που αυξάνεται η κίνηση λόγω τουρισμού, αλλά και τα τροχαία ατυχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πανδημία του κορονοϊού βοήθησε ώστε η κρίση να γίνει προοπτική κι ελπίδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΜ. Πριν από την πανδημία το ποσοστό εθελοντικού αίματος ήταν κάτω από 60%, «σήμερα τρέχουμε στο 48,7%». Την τριετία 2020 με 2023, 150.000 άνθρωποι εισήλθαν στην εθελοντική αιμοδοσία και ο μέσος όρος ηλικίας είναι πλέον κάτω των 35 ετών.

Επίσης το 2023, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών καταγράφηκε ρεκόρ στην εθελοντική αιμοδοσία με πάνω από 550.000 μονάδες αίματος.

«Η κοινωνία του νησιού είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην αιμοδοσία και προσελκύουν κόσμο κάνουν εξαιρετική δουλειά, όπως και οι γιατροί και το σχετικό προσωπικό» ανέφερε ο κ. Κατσίβελας. Ας σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης συγκεντρώνει πάνω από 3.500 εθελοντικές μονάδες αίματος τον χρόνο, με 78% να είναι πάνω από εθελοντικό αίμα, όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 68,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κατσίβελας διαπιστώνει ότι πανελλαδικά μειώνεται η εθελοντική αιμοδοσία το καλοκαίρι, όμως αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί οι ανάγκες σε αίμα… «δεν πάνε διακοπές». Επίσης διαπιστώνει ότι οι εθελοντές αιμοδότες δεν παρουσιάζουν τακτικότητα στην αιμοδοσία, με τον μέσο όρο να είναι στο 1,3 τον χρόνο, «όταν ξέρουμε ότι οι άντρες μπορούν να δώσουν έως 4 φορές και οι γυναίκες έως 3 τον χρόνο».

Τι ζητούν οι δικοί μας αιμοδότες

Εκ μέρους του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, η Αφροδίτη Γιαννέλλη, γραμματέας του ΔΣ ζήτησε τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τον τρόπο προσέλκυσης νέων εθελοντών στη Λέσβο. «Θα πρέπει να γίνεται η αιμοδοσία από την ηλικία των 17 ετών, όπως εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τη συναίνεση των γονέων τους, φυσικά» είπε η κ. Γιαννέλλη και μάλιστα έχει γίενι επαφή με την Ενωση Γονέων πρόσθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Ζερβού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ζήτησε από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η κ. Γιαννέλλη αν μπορεί να προμηθευτεί έναν φορητό αναλυτή, ο οποίος θα μπορεί επί τόπου να κάνει γενική εξέταση αίματος και να προχωρά η εθελοντική αιμοδοσία. Ας σημειωθεί ότι το κόστος του είναι στις 8 με 9.000 ευρώ.

Ζήτησε επίσης να γίνεται βράβευση των εθελοντών αιμοδοτών.

Η διευθύντρια της Αιμοδοσίας, Ευφροσύνη Τσιρώνη ευχαρίστησε το ΕΚΑΜ, και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα άλλοι 40 εθελοντικοί Σύλλογοι στην περιφέρεια της Λέσβου. Εξάλλου η Λέσβος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεσογειακής αναιμίας στην Ελλάδα. Η κ. Ιατρουδέλλη, επισήμανε τις μεγάλες ανάγκες σε αίμα για τη Λέσβο, ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΕΚΑΜ για την παρουσία του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα