× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

To φράγμα Τσικνιά «θα αλλοιώσει τον υδροβιότοπο της Καλλονής»

Ο επίκουρος καθηγητής Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Θεοδώρου μιλά στο «Ν» με αφορμή την ημερίδα για τις περιοχές Natura

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/3/2024

To φράγμα Τσικνιά «θα αλλοιώσει τον υδροβιότοπο της Καλλονής»

Στα πλαίσια των «Επιστημονικών Συναντήσεων με το Τμήμα Περιβάλλοντος», το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Ο οικολογικός και κοινωνικός ρόλος των περιοχών Natura. Από το δάσος της Δαδιάς στον κόλπο της Καλλονής» την Τετάρτη 3 Απριλίου, 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα Γ’ του Τμήματος Γεωγραφίας στον Λόφο του Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό ενώ είναι δυνατή και η διαδικτυακή παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο μέσω του συνδέσμου https://youtube.com/live/ZQqEmk4wRJE

Εν όψει της ημερίδας, βρέθηκε καλεσμένος στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» ο Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, Κωνσταντίνος Θεοδώρου, όπου σχολίασε το περίφημο έργο του φράγματος Τσικνιάς, εξηγώντας ότι θα αλλοιώσει τον υδροβιότοπο της Καλλονής, και ότι ακαδημαϊκοί του Τμήματος Περιβάλλοντος έχουν πολλά επιχειρήματα να θέσουν σε σχέση με το ζήτημα.

Ειδικότερα αναμένεται παρέμβαση επιστημόνων για το Φράγμα Τσικνιά στις Αρχές του τόπου, με δεδομένη την κλιματική κρίση και την αναγκαιότητα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας. Μάλιστα αναφέρθηκε στις «οικοσυστημικές υπηρεσίες» που προσφέρει ο τόπος, οι περιοχές Natura και ειδικότερα η παρατήρηση των πολιών, ενώ  μίλησε και για το σχέδιο εγκατάστασης αιολικού πάρκου και τις ασθένειες στο πευκοδάσος της Αμαλής και του Αμπελικού εξαιτίας των φλοιοφάγων εντόμων που αναπτύσσονται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσκεκλημένοι Ομιλητές στην ημερίδα:

Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής Οικολογίας Σπονδυλόζωων, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Λειτουργικής Οικολογίας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδώρα Σκαρτσή, Δασολόγος, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης

Θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου.

Περιγραφή

«Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση αποτελούν δύο αλληλένδετα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα με σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρωπίνων κοινωνιών.  

Ο σχεδιασμός ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών, που εκτείνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γνωστές ως Natura, αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια προστασίας των απειλούμενων ειδών και της διατήρησης σημαντικών για το οικοσύστημα αλλά και τον άνθρωπο διεργασιών, όπως η ρύθμιση του κλίματος, η επικονίαση ή η προστασία από τις πλημμύρες.   

Στην Ελλάδα, οι περιοχές Natura καλύπτουν το 27% της χερσαίας και το 19% της θαλάσσιας επιφάνειας της χώρας όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18% και 9% αντίστοιχα, ενδεικτικό της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Παρά τον σημαντικό τους ρόλο, οι περιοχές Natura παραμένουν μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενες καθώς από μια μεγάλη μερίδα των τοπικών κοινωνιών θεωρούνται τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη ενώ και η αντιμετώπισή τους από την ελληνική πολιτεία ήταν διαχρονικά από αμήχανη ως εχθρική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δύο δεκαετίες μετά τη θεσμοθέτησή τους, το καθεστώς προστασίας τους να παραμένει ασαφές και η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητούμενη.  

Στη συζήτησή μας, θα διερευνήσουμε τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών και τις προκλήσεις στη διαχείριση τους ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο τους στη διατήρηση των ειδών και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής αλλά και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών μας.

Με τη βοήθεια της προσκεκλημένης μας ομιλήτριας, κας Σκαρτσή, θα αναλύσουμε την περίπτωση του δάσους της Δαδιάς - μιας εμβληματικής προστατευόμενης περιοχής της χώρας μας, κατοικίας μεταξύ άλλων του μοναδικού πληθυσμού μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, που πήρε δημοσιότητα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών  - προσπαθώντας να αντλήσουμε διδάγματα χρήσιμα για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας γενικά και της Λέσβου ειδικότερα.»  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα