× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα Κέντρα πρόληψης σημαντικοί υποστηρικτές της εκπαίδευσης»

Ανακοίνωση για τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης εξέδωσε ομάδα εκπαιδευτικών του Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/3/2024

«Τα Κέντρα πρόληψης σημαντικοί υποστηρικτές της εκπαίδευσης»

Την σημασία διατήρησης και ενίσχυσης των Κέντρων Πρόλήψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας επισημαίνουν σε ανακοίνωση – παρέμβασή τους οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης του Βορείου Αιγαίου οι οποίοι εξηγούν αναλυτικά την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια σύνδεσης των σχολείων μέσα από ειδικά προγράμματα και συνεργασίες με δράσεις που σχετίζονται με την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους εκπαιδευτικούς, Σοφία Σωτηρίου, Παναγιώτης Καραμανώλης, Κουκαρα Μαρία, Βασιλική Θωμαΐδη, Σοφία Μπουτμπάρα, Σουγλάνης Μιλτιάδης, Βασιλεία Ζύμαρη, Μινοπούλου Δέσποινα, Κοκκινογένη Γεωργία, Ιάκωβος Μαστρογιάννης, ΤαραμάνηΛαζαρία, Πετμεζά Κατερίνα, Ευθυμίου Μαρίνα, Ελένη Πολίτη, Δέσποινα Μοίρου, Σαράντος Μιαούλης, Σελιανίτης Κωνσταντίνος, Όλγα Κουτσού, Ιωάννα Μεταξοπούλου, Μάρθα Αναγνωστοπούλου, Ειρήνη Φραγκάκη, Βιργινία Γαρουφαλή, Μαρία-Στέλλα Αλούπη, Μαλάμω  Σαράντου, Χρονοπούλου Φωτεινή, Γεωργία Μπούμπα, Κατερίνα Επιτροπάκη, Δέσποινα Μουτάφη, Αργυρούδη Θέκλα, Παναγιώτης Βουλαλάς, Χαριλάου Ειρήνη, Βάγια Μποντη, Παπαδοπούλου Μερόπη,  Αγγελική Κονιδάρη, Χρυσούλα Μέρμηγκα, Στεφάνου Μαρία, Μαγγαναδέλλης Ιγνάτιος, Ηλιαδάκης Σταμάτιος, Κωνσταντίνος Κωστούδης, Ανδρονίκη Ταμβάκη, Αντωνία Βαχαρακίδου, Τσολακάκη Μαρία, Γαρύφαλλω Τσίγκου, Κουκέλλη Μαρία, Κάβουρα Δέσποινα,Παπαπαναγιώτου Μαρία, Παντελάκη Δέσποινα, Νατσούλη Παναγιώτα, Αικατερίνη Σκόκου, Μαντώ Βελλέ, Ανδρονίκη Ταμβάκη,  Γεωργία Παπαλαμπροπούλου, Χριστίνα Αγγέλη, Πολυξένη Βαράκλα, Φωτεινή Καραλή, Μιχαλέλης Ευστράτιος, Πολυμένη Ελένη, Αικατερίνη Γεροστεργίου,  Ιωάννα Κοντογιάννη, Αθανάσιος Καραγιάννης, Κωνσταντίνα Τσαπλαρή, Κουμή Στυλιανή, και αναφέρει τα εξής:

«Τον Ιούνιο του 2023, ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης στο Βόρειο Αιγαίο, ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό μιας παρέμβασης στα σχολεία των περιοχών ευθύνης μας, με θέμα την Σχολική Διαμεσολάβηση, που περιλάμβανε επιμορφωτικές συναντήσεις δεκαοχτώ ωρών με εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στήριξη των σχολείων που θα επέλεγαν την εφαρμογή αυτής της πρακτικής, για την επίλυση συγκρούσεων εντός των σχολικών μονάδων.Τη στήριξη αυτή πρόθυμα ανέλαβαν τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας («Πνοή», «Ναυτίλος», «Φάρος» και «Πολιόχνη»), που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμοκαι τη Λήμνο αντίστοιχα. Τα στελέχη τους συμμετείχαν σε όλες τις επιμορφωτικές συναντήσεις μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς, οι περισσότεροι/ες απ’ τους/τις οποίους/εςζητούν τη συνέχιση της υποστήριξηςαπό τα Κέντρα Πρόληψης, με δια ζώσης παρεμβάσεις, εποπτείες και κατά τόπους υποστήριξη,  έτσι ώστε να αισθανθούν ασφαλείς κατά την προετοιμασία και την εφαρμογή της πρακτικής της Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Τα Κέντρα Πρόληψης είναι Αστικές Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στελεχώνονται από Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Επιστήμονες και Διοικητικούς Υπαλλήλους.Όπως προβλέπει το θεσμικό τους πλαίσιο, επιδιώκουν  την  αλληλεπίδραση και τη συνεχή καλλιέργεια δεσμών με την τοπική κοινωνία. Τα Κέντρα Πρόληψης είναι φορείς για δωρεάνπαροχή υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γονείς, εφήβους, εκπαιδευτικούς και σε κάθε πολίτη που τις χρειάζεται. Με την υποστήριξή τους, λειτουργούν σχολές γονέων πέραν των ωρών λειτουργίας των σχολείων, οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για εξειδικευμένα προβλήματα σχολικών μονάδων,γίνονται παρεμβάσεις σε Συλλόγους Διδασκόντων και βιωματικές δράσεις πρόληψης σε μαθητές. Σε μικρά νησιά, όπου απουσιάζει οιαδήποτε άλλη Δημόσια Πρωτοβάθμια δομή υποστήριξης ή, όταν υπάρχει, δεν επαρκεί, λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών, η συνεισφορά  των Κέντρων Πρόληψης είναι εξαιρετικά σημαντική και αναντικατάστατη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα, ωστόσο, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας  που έχει διαρρεύσει, με τίτλο  «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 (Καταργούμενες διατάξεις), για τα Κέντρα Πρόληψης  προβλέπεται  το  χειρότερο, κατά τη γνώμη μας, σενάριο. Συγκεκριμένα, καταργείται το άρθρο 61 του Ν.3459/2006, το οποίο και διατηρήθηκε στον Ν.4139/ 2013, με τον οποίο διασφαλιζόταν:

α) η  ύπαρξη και η  λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης,  εφόσον προβλέπεται  η πάγια και  τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω του Υπουργείου Υγείας και Εσωτερικών.

β) η συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα ανανεώνονται, και με ρήτρες που δυσχεραίνουν τη διάλυσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταργείται επίσης  το άρθρο 60, παράγραφος  4, του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο  τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους  εγκεκριμένους φορείς  πρόληψης.

Έτσι, τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα, στη διαχείριση του νέου οργανισμού (ΕΟΠΑΕ). Το μόνο που διατηρείται  είναι η παρούσα σύμβαση μέχρι το 2027,  η οποία  στο νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται ότι  λήγει αυτοδίκαια, χωρίς να προβλέπεται καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. Μετά το 2027  δεν θα υπάρχει  καμία δημόσια χρηματοδότηση.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η πρόληψη έχει θεμελιώδη σημασία και είναι η καλύτερη επένδυση για την προστασία της ψυχοκοινωνικής υγείας και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην κοινωνία μας. Είναι επείγουσα και κρίσιμη η ανάγκη να αναγνωρίσουμε τον ρόλο και τη σημασία των Κέντρων Πρόληψης στην περιφέρειά μας και να υποστηρίξουμε έναν βασικό πυλώνα προώθησης της ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας των πολιτών όλων των ηλικιών.Αντί για την κατάργηση, που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, είναι απαραίτητη η συνέχιση της χρηματοδότησής τους και η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών,ειδικά σε σχέση με τις ανάγκες όλων των μελών των σχολικών κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικότερα, η διατήρηση και η ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας είναι ζωτικής σημασίας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και τη διαμόρφωση ενός υγιούς, συμπεριληπτικού και ασφαλούς κοινωνικού περιβάλλοντος».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη