× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Επιστρέφει για να διδάξει αμισθί…

Ο μεγάλος ανθρωπολόγος Θόδωρος Παραδέλλης που συνταξιοδοτήθηκε

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/2/2020

Επιστρέφει για να διδάξει αμισθί…

Από τους γλυκύτατους ανθρώπους στην επιστήμη της Ανθρωπολογίας και σπουδαίος στον ακαδημαϊκό χώρο και το αντικείμενό του, ο Θεόδωρος Παραδέλλης συνταξιοδοτήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όμως δηλώνει «αλκοολικός» με τη διδασκαλία και επιστρέφει στην αίθουσα με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για να διδάξει αμισθί.

Μεγάλωσε στην Αίγυπτο μέχρι τα 17 του, πήγαινε σε ελληνικό σχολείο της Κοινότητας. Ήρθε στην Ελλάδα και έκανε «ολίγην ιατρική» όπως λέει για δύο χρόνια και εν τέλει ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία- Αρχαιολογία, πηγαίνοντας τα απογεύματα στη σχολή Σταυράκου γιατί του άρεσε πολύ το θέατρο. «Για τη δική μου καλλιέργεια, όχι για να γίνω σκηνοθέτης ή τίποτα τέτοιο» σχολιάζει ο ίδιος.

Τον «δρόμο» του τον βρήκε από τον μέντορά του, όπως τον αποκαλεί, τον Σωτήρη Δημητρίου (1925 - 2016), τον πρωτοπόρο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα, πολιτικό μηχανικό, συγγραφέα πολλών δοκιμιακών βιβλίων και άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έναν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του κινηματογράφου στη χώρα μας. «Με βοήθησε να βρω τον δρόμο μου» λέει ο κ. Παραδέλλης, που πήγε στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ για να σπουδάσει το αντικείμενο και επέστρεψε στην Ελλάδα στο Πάντειο για το διδακτορικό του, όπου μελέτησε τις τελετουργίες γέννησης στη λαϊκή πρακτική μέχρι το 1945. «Το βασικό θέμα ήταν ότι το παιδί περνά από διάφορα στάδια για να γίνει πρόσωπο και μέλος της ελληνικής κοινωνίας» εξηγεί.

Παράλληλα ήταν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, όπου… περιέργως ζήτησαν κοινωνικό ανθρωπολόγο. Μέχρι τότε όλοι του έλεγαν για το αντικείμενό του ότι «ό,τι ξέρει κανείς, καλό είναι»! Με τον φίλο του και συνάδελφό του, Άκη Παπαταξιάρχη, πραγματοποίησαν –παραδόξως πάλι για την Ελλάδα- μία μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, με εντολή του Κώστα Σοφούλη. Και από το 1986 εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη για να διδάξει στο Τμήμα που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάταξη στην Αγγλία και την Αμερική.

Έχει κάνει πάνω από 30 μεταφράσεις, του Γκιρτς, του Λεβί- Στρως του Μπουρντιέ, τα τέσσερα βιβλία του Μως, του Μαλινόφσκι, κριτικές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και πλήθος άλλων.

«Δεν μου λείπει η διδασκαλία, ακόμα διδάσκω γιατί αυτό είναι αλκοολίκι!» εξηγεί παρά τη συνταξιοδότησή του, υπηρετώντας το Τμήμα αμισθί.
Αν κάτι του θυμίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριές του όταν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Τμήμα είναι ότι «κανείς δεν βγαίνει αλώβητος από την Ανθρωπολογία». Γιατί αλλάζει ο τρόπος σκέψης. Έχει μάθει τα βιώματά του να τα βλέπει ανοιχτά, κριτικά και ανθρωπολογικά.
Στις 15 Ιανουαρίου παρουσίασε το βιβλίο του Μαρσέλ Μως που μετέφρασε και επιμελήθηκε «Το έθνος και ο Διεθνισμός, μια κοινωνιολογική αποτίμηση του Μπολσεβικισμού».

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών

Εκδήλωση από τον Αίγειρο Μιστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τις πρώτες βοήθειες γνώρισαν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Με τη νοσηλεύτρια Ειρήνη Κοντοπού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διαμαρτυρήθηκαν στην Γκάγκα για το Νοσοκομείο Λήμνου

«Χωρίς γιατρούς δε ζούμε στα σύνορα εμείς, Γκάγκα κατέβα κάτω να μας δεις»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Έρχεται η 4η ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 2 Απριλίου με τη Συνεξέλιξη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Τάκης Συρέλλης

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε ο γνωστός ποιητής και στιχουργός, δημιουργός του ιστορικού «Take Five» της Νεάπολης και ενεργός πολίτης της ανανεωτικής αριστεράς
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μια αλλιώτικη επίδειξη μόδας με την καθοδήγηση του Λάκη Γαβαλά

Γυναίκες κάθε ηλικίας από τη δομή προσφύγων του Καρά Τεπέ, παρουσίασαν τις μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες τους από ανακυκλωμένα ρούχα με την υποστήριξη της οργάνωσης «When We Band Together»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Χελιδονίσματα» στο ΚΠΕν Καλλονής!

Φωλιές από πηλό για τα χελιδόνια θα φτιάξουν μικροί και μεγάλοι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φταίει… και το υπουργείο είναι μακριά!

Ο Δημήτρης Βούλγαρης προϊστάμενος της ΔΠΕ εξηγεί στο «Ν» γιατί το Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς έχει σοβαρό πρόβλημα με τις ελλείψεις δασκάλων και απαντά στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

«Ελπίζουμε ο ζήλος του κ. Πιπίνη για την Υγεία να συνεχιστεί και μετεκλογικά»

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Καλλονής για τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Πιπίνη για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας
ΥΓΕΙΑ

Κριτική από το Σύλλογο Εργαζόμενων Νοσοκομείου Μυτιλήνης σε Καμπούρη

«Μικροκομματική φιέστα» χαρακτηρίζει το Σωματείο την εκδήλωση βράβευσης της ομάδας του αιμοδυναμικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Περάματος στο Λαογραφικό Μουσείο Παλαιοχωρίου

40 μαθητές και 7 δάσκαλοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο άλεσαν αλεύρι στο πέτρινο χειρόμυλο και ζύμωσαν κουλουράκια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

65 σχολικοί ποιητές και ποιήτριες στον διαγωνισμό του πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Συμμετείχαν από τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου