Παραμένει ακριβό το τραπέζι της Σαρακοστής
Στα επίπεδα του 2023 οι τιμές στα νηστίσιμα εδέσματα και τα θαλασσινά. Περίπου 100 ευρώ χρειάζεται μια μέση ελληνική οικογένεια για να στρώσει τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2024
Μικρές αυξομειώσεις χωρίς ωστόσο ιδιαίτερες διαφορές σε σύγκριση με το 2023, παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων για το Σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με την τιμοληψία που πραγματοποίησαν τα στελέχη του τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.
Στους πίνακες τιμών παρατηρεί κανείς διαφορές λίγων λεπτών του ευρώ κυρίως ως προς τις ανώτατες τιμές των προϊόντων σε γενικές γραμμές ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έχουμε αυξήσεις η μειώσεις στις τιμές, οι οποίες παραμένουν στα υψηλά επίπεδα του 2023.
Έτσι λοιπόν φέτος στην σαρακοστιανή αγορά μπορεί να βρει κανείς τουρσί με 3,20 ευρώ το κιλό, ταραμά λευκό με 10,37 ευρώ το κιλό, λαγάνα με 3,20 ευρώ το κιλό και ελιές Μυτιλήνης με 5,39 ευρώ το κιλό.
Στα ίδια επίπεδα και οι τιμές στα θαλασσινά και οστρακοειδή τα οποία είναι ήδη αρκετά ακριβά για να τα αγοράσει μια μέση ελληνική οικογένεια. Καλαμάρια και βρίσκει κανείς με 16 ευρώ το κιλό, χταπόδια με 12,83 ευρώ το κιλό, σουπιές με 12 ευρώ το κιλό, κυδώνια με 18 ευρώ το κιλό και στρείδια με 10 ευρώ το κιλό.
Με μολύβι και χαρτί αν κάνει κανείς έναν πρόχειρο υπολογισμό για το κόστος του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας με τουρσί, χαλβά, ταραμοσαλάτα, ελιές, λαγάνα, καλαμάρια, χταπόδια και όστρακα, καταλήγει στο ποσό των 85 με 100 ευρώ ανάλογα με τις ποσότητες. Στην τιμή αυτή φυσικά δεν περιλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά και τα αναψυκτικά.
Ο πίνακας τιμών του 2023
Ο πίνακας τιμών του 2024