× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η μάχη των αυξήσεων του νερού στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Οι παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου διασταύρωσαν τα ξίφη τους με την Δημοτική Αρχή Χριστόφα για τις αυξήσεις στο νερό, στη διάρκεια της ενημερωτικής συζήτησης χωρίς ψηφοφορία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/3/2024

Η μάχη των αυξήσεων του νερού  στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Με την εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση ξεκίνησε η ενημερωτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης την Δευτέρα το βράδυ για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης, με τη συμμετοχή των  προέδρων από τα χωριά, πολιτών και στελεχών της επιχείρησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βάλεσης ξεκίνησε με ιστορική αναδρομή και αναφορές στο έργο της ΔΕΥΑΛ το οποίο όπως είπε είναι τεράστιο, και δεν περιορίζεται στις λακκούβες και στις κακοτεχνίες.

Δεν θέλουμε να κάνουμε αυξήσεις αλλά πρέπει...

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της εταιρείας στην αναγκαιότητα των αυξήσεων οι οποίες όπως είπε δεν γίνονται με ευχαρίστηση αλλά μεγάλη δυσαρέσκεια. Τόνισε μάλιστα ότι αν ολοκληρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης με την ΡΑΕ τότε οι αυξήσεις θα αποφασίζονται από αλλού και όχι από τη ΔΕΥΑΛ και δεν θα είναι 2-3 ευρώ όπως είναι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα ο κ. Βάλεσης σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει προμήθεια 13.000 νέων σύγχρονων υδρομέτρων τα οποία θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις υπηρεσίες καταμέτρησης του νερού. 

Θα πληρώσουν πάλι οι κάτοικοι της Μυτιλήνης; 

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πανάγος Κουφέλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι περίμενε από τον πρόεδρο της εταιρείας στοιχεία για τα χρέη της, τις οφειλές τρίτων προς αυτή, αν υπάρχουν υδρόμετρα σε όλο το νησί και αν τελικά το μάρμαρο πάλι θα πληρώσουν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που είναι συνεπείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδική αναφορά στον τρόπο που ψηφίστηκε το θέμα στην Δημοτική Επιτροπή έκανε ο ο δημοτικός σύμβουλος Προκόπης Τζιμής, σημειώνοντας ότι περίμενε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα έπρεπε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως όπως είπε η Δημοτική Αρχή το απέφυγε. Απαντώντας στον Προκόπη Τζιμή ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καρασάββας σημείωσε ότι ο λόγος που έγινε ήταν επειδή υπήρχε ζήτημα περιορισμένου χρόνου και η εταιρεία έπρεπε να προχωρήσει στον προϋπολογισμό της για να μπορεί να πληρώσει. 

Πάνω από 10  ευρώ η διαφορά στους λογαριασμούς 

Στο πλαίσιο της διαδικασίας των ερωτήσεων προς τον Οικονομικό Διευθυντή Μιχάλη Μαραμπούτη και τον πρόεδρο της εταιρείας Παναγιώτη Βάλεση κινήθηκαν κυρίως στα ζητήματα που αφορούν τις πραγματικές αυξήσεις που θα επιβαρυνθούν οι πολίτες οι οποίες όπως τόνισαν η κ. Τσιριγώτη και ο κ. Μανούσος ίσως ξεπεράσουν τα 10 ή 15 ευρώ σε ορισμένες περιοχές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδική αναφορά έκανε ο οικονομικός Διευθυντής Μιχάλης Μαραμπούτης στην είσπραξη των οφειλών, που είναι συνολικά 8.000.000 ευρω,  σημειώνοντας ότι ασκούνται συνεχώς πιέσεις στους οφειλέτες να πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν ενώ με τους διακανονισμούς έχουν αρχίσει να πληρώνουν ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία που οφείλουν αρκετά χρήματα.

Σε ότι αφορά τα υδρόμετρα σημείωσε ο κ. Μαραμπούτης ότι αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες με στάσιμα ή χαλασμένα ρολόγια στα χωριά. Ωστόσο γίνεται προσπάθεια για την αντικατάστασή τους με νέα σύγχρονα ρολόγια σε όλες τις περιοχές που απαιτείται. Δύο χωριά το Νεοχώρι και ο Σταυρός δεν έχουν καθόλου υδρόμετρα, οι κάτοικοι πληρώνουν μόνο πάγιο, όμως απαιτείται μελέτη για την τοποθέτησή τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαραμπούτη η τελευταία αύξηση έγινε το 2018 ενώ μια μικρή αναπροσαρμογή στο πάγιο έγινε το 2021. 

«Όλα έχουν ανέβει η εταιρεία δεν αντέχει άλλο...»

«Δυστυχώς, πρόσθεσε το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουν ανέβει όλα τα αναλώσιμα, τα υλικά, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, η ενέργεια και φυσικά τα ενοίκια κι έτσι η αναπροσαρμογή αυτή είναι άκρως απαραίτητη, όχι για την εξόφληση της ΔΕΗ, αλλά για να ανταποκριθεί η εταιρεία στις βασικές ανάγκες και στα έξοδά της».

Η αύξηση σύμφωνα με τον κ. Μαραμπούτη θα είναι περίπου 10  ευρώ σε κάθε λογαριασμό ενώ πρόσθεσε γίνεται προσπάθεια να υπάρξει σε συνεννόηση με τα Νομικά Πρόσωπα και τις νέες διοικήσεις εξόφληση των χρεών με διακανονισμό.

Οι απαντήσεις του Διευθυντή της εταιρείας προκάλεσαν δυσφορία στην αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να υπάρξει αρκετή ένταση στη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους δημοτικούς συμβούλους να διαμαρτύρονται και να σημειώνουν ότι θα πρέπει η εταιρεία να μαζέψει πρώτα τις παλιές οφειλές και μετά να προχωρήσει στις αυξήσεις. Μάλιστα ο Πανάγος Κουφέλος συνεχίζοντας τις ερωτήσεις ζήτησε να μάθει αν υπάρχουν υδρόμετρα παντού στην περιοχή της Καλλονής και πόσες είναι οι ανελαστικές δαπάνες στην εταιρεία για να λειτουργήσει.

Φλώρος: Μήπως χρειαζόταν μεγαλύτερη αύξηση;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Φλώρου, ο οποίος αναφέρθηκε στις παθογένειες της εταιρείας με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε το πρώτο διάστημα της διοίκησής του, ενώ τόνισε ότι οι αυξήσεις είναι απαραίτητες και ίσως θα έπρεπε να είναι και μεγαλύτερες.

Όπως είπε το μεγάλο ζήτημα ήταν η ανεύρεση ανθρώπων που μπορούν να μετρούν σωστά τα υδρόμετρα τη στιγμή που συνεχώς παραιτούνταν οι συνεργάτες που αναλάμβαναν την καταμέτρηση. 

«Κάναμε προσπάθεια αντικατάστασης των παλιών υδρομέτρων με νέα σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Κανάμε προσπάθεια να κάνουμε μια εξισορρόπηση στην τιμολογιακή πολιτική γιατί η Μυτιλήνη πλήρωνε πολλά χρήματα σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές του νησιού που πλήρωναν και πληρώνουν ελάχιστα. 

Η λύση είναι ενιαίο τιμολόγιο παντού σε όλο το νησί, να μην υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι. Δεν μπορεί να πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Μυτιλήνης χρυσό το νερό και η Δυτική Λέσβος να παρασιτεί.

Οι αυξήσεις είναι υπερδικαιολογημένες και είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει η εταιρεία. Είναι εύκολο να κάνει κανείς λαϊκισμό όμως η αλήθεια είναι ότι ίσως οι αύξήσεις θα έπρεπε να είναι πιο υψηλές». 

Η Βιωσιμότητα και η κατρακύλα μετά το 2015

Στην βιωσιμότητα της εταιρείας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής Γιώργος Αλεξίου, ο οποίος σημείωσε ότι θα έπρεπε να γίνει συζήτηση για το πως μπορεί η εταιρεία να επιβιώσει καλύτερα να σταθεί στα πόδια της και καταλήξει τελικά στα χέρια της ΡΑΕ και σε ιδιώτες. 

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης σημείωσε ότι για πρώτη φορά μπήκε ζήτημα πληρωμής νερού των σχολείων το 2018 όταν έγιναν αγωγές από την εταιρεία. Όπως είπε μέχρι τότε τα σχολεία δεν πλήρωναν νερό και από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για τα χρέη  και να υποστηριχθεί η εταιρεία.

Στην τοποθέτησή της  η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη κατείγγηλε αρχικά ότι της αφαιρέθηκε ο λόγος νωρίτερα με κλείσιμο μικροφώνου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παλαιότερες αυξήσεις οι οποίες όπως είπε περνούσαν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές σε οικονομικές επιτροπές. Στην τελευταία μόνο προσπάθεια είπε, ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο όπου απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και μόνο ο κ. Φλώρος είχε ψηφίσει υπέρ των αυξήσεων αυτών.

«Οι αυξήσεις είναι μεγάλες και άδικες σε μια εποχή που τα νοικοκυριά ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια. Η εταιρεία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όσο λειτουργεί έτσι θα μπαίνουν αυξήσεις και θα πληρώνουν το μάρμαρο οι πολίτες. Είναι μεγάλο ψέμα ότι θα υπάρξουν μειώσεις το επόμενο διάστημα και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν και άλλες αυξήσεις αλλά στα δημοτικά τέλη. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην εφαρμοσθεί η απόφαση με κινητοποιήσεις στο δρόμο».

Θα προσβάλουμε την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής...

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πανάγος Κουφέλος σημείωσε ότι με πολύ πρόχειρο τρόπο προχώρησε η αύξηση αυτή χωρίς να υπάρχει η παραμικρή οικονομοτεχνική μελέτη. 

«Η αντίστοιχη υπηρεσία ύδρευσης της Χίου με πολύ πιο μεγάλες και δαπανηρές υποδομές όπως μονάδες αφαλάτωσης έχει πάγιο μόλις 5 ευρώ τη στιγμή που η Μυτιλήνη με λιγότερες υποδομές και καθαρό νερό βάζει 17 ευρώ ευρώ πάγιο.

Θα πρέπει να πάμε σε μια εξυγίανση της εταιρείας  χωρίς να γίνει αύξηση τιμών. Αν περάσει αυτή η απόφαση με αυτές τις αυξήσεις σε σύντομο διάστημα θα επιστρέψουμε με μεγαλύτερες αυξήσεις. Καλούμε το Δήμαρχο να ανακαλέσει την απόφαση των αυξήσεων και  να συζητήσουμε μαζί για τις λύσεις που υπάρχουν.Έχουμε προσφύγει κατά της απόφασης της Επιτροπής και θα προσφύγουμε οπουδήποτε αλλού χρειαστεί». 

Χωρίς ψηφοφορία

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς ψηφοφορία αφού είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ενώ ο Δήμαρχος απαντώντας στον Πανάγο Κουφέλο είπε ότι η απόφαση για τις αυξήσεις θα ισχύσει ως έχει και  όποιος δημοτικός σύμβουλος επιθυμεί μπορεί να προσφύγει όπως ορίζει ο νόμος .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής