× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με αναλογικότητα η κατανομή του Μεταφορικού Ισοδύναμου

«Κάθε νησί, με βάση τη δυναμικότητά του, θα πάρει το μερίδιό του» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης από την Κρήτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2024

Με αναλογικότητα η κατανομή του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Σε μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση εξελίσσεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο καθώς οι πόροι των 90 εκατ. ευρώ που διατίθενται για το μέτρο δεν επαρκούν να καλύψουν τα αιτήματα που υπάρχουν από τους νησιώτες. Το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο από την στιγμή που η εφαρμογή του μέτρου επεκτάθηκε στην Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την προηγούμενες μέρες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Ακολούθησαν σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκης. Σήμερα Κυριακή 10 Μαρτίου το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε στην δημοσιότητα την ομιλία του κ. Στυλιανίδη στην διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη.

Ο υπουργός ανέφερε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά με βάση την αρχή της αναλογικότητας και πρόσθεσε πως αναζητούνται πόροι για την στήριξη της νησιωτικών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο πως οι πόροι χρηματοδότησης του μέτρου είναι ανεπαρκείς.

Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κάθε νησί, με βάση τη δυναμικότητά του, θα πάρει το μερίδιό του». Όπως είπε, «κανείς δεν θα αδικηθεί» και υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να βοηθήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο τη νησιωτική επιχειρηματικότητα αλλά μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων και της αναλογικότητας». Και πρόσθεσε: «Αναζητούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, που θα βασίζονται στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Είναι μια συζήτηση που γίνεται, είναι μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε. Θα σας ενημερώνω τακτικά γύρω από αυτό το θέμα. Ο διάλογος που ξεκινήσαμε στην Αθήνα θα συνεχιστεί με όλα τα νησιά, με στόχο να έχουμε πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων του Ρεθύμνου που ακολούθησε, ο κ. Στυλιανίδης άκουσε αναλυτικά τους φορείς και τις προτάσεις τους και ανέλυσε περαιτέρω τις σκέψεις του, καθησυχάζοντας τυχόν ανησυχίες ή λανθασμένες εντυπώσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο. Επανέλαβε δε και στη σύσκεψη, τη διαβεβαίωσή του ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα εφαρμοσθεί και στην Κρήτη με βάση την αρχή της αναλογικότητας του κάθε νησιού. Υπογράμμισε επίσης ότι το μέτρο θα κατευθυνθεί προς εκείνους που όντως το έχουν ανάγκη, χωρίς να διασαλευθεί η δημοσιονομική πειθαρχία σε καμία περίπτωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ