× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε αναμονή της απόφασης για το Εφετείο του εμπρησμού του ΚΥΤ Μόριας

Αθώος δήλωσε ο κατηγορούμενος στην απολογία του- Αποκαλυπτική η έκθεση των Forensic για το πώς και πότε προκλήθηκε η πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τον παλιό καταυλισμό

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/3/2024

Σε αναμονή της απόφασης για το Εφετείο του εμπρησμού του ΚΥΤ Μόριας
Kάμερα- βίντεο: Παναγιώτης Μπαλάσκας

Πολλές ώρες κράτησε και την Πέμπτη 7 Μαρτίου, η δεύτερη ημέρα της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου. Μετά και την απολογία του κατηγορουμένου, η δίκη συνεχίζεται στς 9 το πρωί της Παρασκευής 8 Μαρτίου με την πρόταση Εισαγγελέα, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την απόφαση του επταμελούς δικαστηρίου (σ.σ. εκ των οποίων τεσσάρων ενόρκων πολιτών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο βίντεο παρακάτω μας μιλά μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, η Βίκυ Αγγελίδου που εκφράζει τη δυσφορία της απέναντι στα σχόλια της Εισαγγελέα έναντι των αιτούντων άσυλο, ενώ η Δήμητρα Ανδρίτσου που κατέθεσε μάρτυρας εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων των Forensic Architecture:

Η απολογία 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αθώος δήλωσε ο κατηγορούμενος από το Αφγανιστάν, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε κριθεί ένοχος για εμπρησμό από πρόθεση από κοινού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, με 10 χρόνια ποινή φυλάκισης. Ανέφερε κατά την απολογία του ότι σέβεται την ελληνική νομοθεσία και το ιστορικό του: Οτι έφυγε από το Αφγανιστάν το 2020 λόγω των ταλιμπάν, πήγε στο Ιράν, στην Τουρκία και με βάρκα έφτασε στη Λέσβο όπου έμεινε 9 μήνες μέχρι να συλληφθεί για την πυρκαγιά, χωρίς ο ίδιος να την έχει προκαλέσει όπως τόνισε.

Μάλιστα ανέφερε ότι ήταν εθελοντής μέσα στον καταυλισμό της Μόριας με ειδικό καρτελάκι από τις οργανώσεις ώστε να ενημερώνει για τον κορονοϊό τους διαμένοντες, και ότι δεν είχε κανένα λόγο να προκαλέσει φωτιά στη χώρα που τον φιλοξενεί. Αντίθετα, υπογράμμισε ότι το βράδυ της πυρκαγιάς ήταν άρρωστος, ειδοποιήθηκε από άλλους για την εκδήλωσή της και μάζεψε τα δικά του πράγματα και βαλίτσες ομοεθνών του για να αναχωρήσουν με ασφάλεια από τον φλεγόμενο καταυλισμό.

Ο κατηγορούμενος έχει εκτίσει ήδη 3,5 χρόνια, μετά την πρωτόδικη απόφαση σε δίκη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Μαζί του καταδικάστηκαν ακόμα τρεις κατηγορούμενοι, με το Εφετείο την Τετάρτη 6/3/2024 να αναγνωρίζει την ανηλικότητά τους κατά τον χρόνο που φέρονται να τέλεσαν τις πράξεις και να τους αφήνει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους ώστε να παραπεμφθούν σε αρμόδιο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατεστραμμένη αποθήκη

Μέσα σε όλη τη δικογραφία και την ακροαματική διαδικασία, πέρα από πυροσβέστες, υπαλλήλους, στελέχη του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ, η οικογένεια Λεοντή προσπαθεί να βρει το δίκιο της για την αποθήκη της επιχείρησης χονδρεμπορίου που βρίσκονταν πέριξ του καταυλισμού και καταστράφηκε ολοσχερώς προκαλώντας ζημιά ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η εκπρόσωπος της οικογένειας τόνισε ότι έχει λάβει μόνο 250.000 ευρώ αποζημίωση και δεν μπόρεσε να ανοίξει ξανά εκεί την επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αποκάλυψε η έρευνα των Forensic Architecture / Forensis που το δικαστήριο δεν επέτρεψε να προβληθεί, παρά το γεγονός ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων είχε φέρει δική της μεγάλη τηλεόραση για να το προβάλει, έχοντας επεξεργαστεί 500 φωτογραφίες και βίντεο της νύχτας του Σεπτεμβρίου 2020. Ωστόσο η συντονίστρια του έργου, αρχιτεκτόνισσα, Δήμητρα Ανδρίτσου κατέθεσε στο δικαστήριο:
Τα ξημερώματα της 8ης Σεπτεμβρίου 2020, μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους και μετατρέποντας σε στάχτη το επίκεντρο του Ευρωπαϊκού "αρχιπέλαγου εγκλεισμών". Λίγες μόλις μέρες μετά τη φωτιά, η αστυνομία συνέλαβε έξι νεαρούς αιτούντες άσυλο (που έγιναν γνωστοί ως οι Μόρια 6) πέντε εκ των οποίων ανήλικοι, και τους κατηγόρησαν για εμπρησμό. Οι "Μόρια 6" καταδικάστηκαν σε δύο διαφορετικές δίκες τις οποίες διεθνή μέσα περιέγραψαν ως "παρωδίες δικαιοσύνης", με πέντε από τα έξι άτομα να καταδικάζονται βάσει της κατάθεσης ενός και μόνου μάρτυρα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.

Στο πλαίσιο της ετης έφεσης στη Λέσβο, τον Μάρτιο του 2023, ανατέθηκε από τους δικηγόρους των κατηγορούμενων στους Forensic Architecture/Forensis, να δημιουργήσουν μια ψηφιακή αναπαράσταση της εξάπλωσης της φωτιάς και να ελέγξουν τα στοιχεία που έδωσε ο επίμαχος μάρτυρας. Μελετώντας ώρες οπτικοακουστικού υλικού από τη νύχτα της φωτιάς, η έρευνα, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη συνέντευξη τύπου, αποκαλύπτει σημαντικότατες ανακρίβειες στην κατάθεση του μάρτυρα, και εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των πειστηρίων που οδήγησαν στην καταδίκη των νεαρών αιτούντων άσυλο.

Η έρευνα συγκειμενοθετεί την καταστροφική φωτιά ως την τελευταία σε μια σειρά 247 πυρκαγιών στον καταυλισμό της Μόριας, απόρροια των επισφαλών και επικίνδυνων συνθηκών διαβίωσης στην εκτός πλαισίου πυκνοκατοικημένη προσφυγική δομή, καταδεικνύοντας, έτσι, πως αποτέλεσε ένα κατ’ ουσίαν αναμενόμενο γεγονός.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση