× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προτάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην εκπαίδευση

Σύσκεψη των αιρετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Αθήνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/3/2024

Προτάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αιρετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαρτίου στην Αθήνα με σύνθημα «Υπεράσπιση και ενίσχυση του θεσμού του αιρετού. Δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο υπηρεσιακών μεταβολών».Η σύσκεψη είχε ως στόχο της τη διατύπωση προτάσεων του κλάδου για το πλαίσιο λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών. Στη σύσκεψη τοποθετήθηκε ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Λέσβου και ΑΠΥΣΠΕ Β. Αιγαίου, Κωνσταντίνος Καρατόλιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιερρακάκης όπως Κεραμέως
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πολιτική συγκυρία κατά την οποία διεξάγεται η σύσκεψη. Ισχυρίστηκε ότι όσοι θεωρούσαν ότι η αντικατάσταση της κ. Κεραμέως από τον κ. Πιερρακάκη στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας θα σηματοδοτούσε μια πιο φιλεκπαιδευτική πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα πρέπει να αναθεωρήσει. Η ταυτόχρονη προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη η απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση πρώτα της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ και στη συνέχεια της ΑΔΕΔΥ, αλλά και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, φανερώνει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και ότι δεν επηρεάζονται από το ποιος είναι Υπουργός Παιδείας κάθε φορά. Στα σχέδια παράδοσης της Εκπαίδευσης στους ιδιώτες που εργάζεται η Κυβέρνηση, το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να υψώσει ανάχωμα.

Θεσμικό Πλαίσιο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Ζήτησε να υπάρχει σαφήνεια στους κανόνες, προκειμένου τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα να αποφασίζουν με τον ίδιο τρόπο για ίδια ζητήματα. Ισχυρίστηκε ότι η απουσία αιρετών από τις τελευταίες κρίσεις στελεχών άφησαν περιθώρια για αναξιοκρατικές επιλογές και αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά τις κρίσεις διευθυντών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Λέσβο.

Επεσήμανε ότι ο νόμος Κεραμέως επιτρέπει την αντικατάσταση αιρετού μέλους που παραιτείται από οποιονδήποτε υποδείξει η Διοίκηση και ισχυρίστηκε ότι αυτό ακυρώνει στην πράξη την ψήφο των συναδέλφων, αφού θα έπρεπε κανονικά να αντικαθίσταται από τον επόμενο σε σταυρούς προτίμησης του ίδιου ψηφοδελτίου. Παρατήρησε ότι η διαδικασία αποσπάσεων σε φορείς και γραφεία χωρίς μοριοδότηση είναι αναξιοκρατική και ζήτησε οι σύζυγοι εκπαιδευτικών να αποσπώνται κατά προτεραιότητα, όπως συμβαίνει και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προκειμένου να μην χωρίζονται οι οικογένειές τους. Προσέθεσε ακόμα ότι η λίστα ασθενειών του ΥΠΑΙΘΑ για τις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να συμπεριληφθούν σημαντικές αρρώστιες που τώρα απουσιάζουν. Σημείωσε ότι η διετής υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων στον τόπο διορισμού δυσχεραίνει τη ζωή τους χωρίς λόγο, αφού η κατάργηση του μέτρου δεν θα είχε κανένα δημοσιονομικό κόστος. Σε σχέση με τους αναπληρωτές, ο κ. Καρατόλιοςυποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο για την ίδια εργασία να ισχύει διαφορετικό πλαίσιο και ζήτησε οι τοποθετήσεις τους να γίνονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και οι άδειές τους και τα λοιπά δικαιώματα να εξισωθούν με αυτά των μονίμων. Πρότεινε ακόμα να παραμένουν κάποιοι συνάδελφοι στη διάθεση της Διεύθυνσης ώστε να μπορούν να καλύπτονται κενά που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς και να μην διαταράσσεται η λειτουργία των σχολείων.

Ο ρόλος των προσώπων
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του o κ.Καρατόλιος επεσήμανε ότι περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επιστροφή των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, είναι πολύ φανερή η θετική συνεισφορά τους. Προσέθεσε ωστόσο, ότι πέρα από τις βελτιώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας, η ενίσχυση του θεσμού συνδέεται και με τον τρόπο που τον υπηρετούν οι αιρετοί, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη ρουσφετολογία και τη χρήση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ως όχημα για να σχηματίσουν κομματικούς ή προσωπικούς στρατούς υποστηρικτών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι