× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αντέχουν το μανάβισσα και μαγείρισσα, αλλά όχι το βουλεύτρια ή το διδακτόρισσα»

«Με κατηγόρησαν ότι καταστρέφω τη γλώσσα και ότι πληγώνω τους άντρες», λέει η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια, συγγραφέας «Οδηγών Χρήσης μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Δημόσια Έγγραφα», κεντρική ομιλήτρια στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/3/2024

«Αντέχουν το μανάβισσα και μαγείρισσα, αλλά όχι το βουλεύτρια ή το διδακτόρισσα»

«Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών δεν είναι γιορτή, αλλά μέρα μνήμης» τονίζει η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, μιλώντας στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» εν όψει της κεντρικής ομιλίας που θα δώσει σήμερα, Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, καλεσμένη της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη Βία – Γυναικοκτονίες» συγκεκριμένα διοργανώνεται από τον Δήμο Μυτιλήνης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας και η κ. Γκασούκα θα μιλήσει με θέμα «Ο πολιτισμός και η Δημοκρατία σε υποχώρηση. Έμφυλη Βία – Γυναικοκτονίες».

Ο τίτλος της ομιλίας της δεν είναι τυχαίος, καθώς θεωρεί απαραίτητο συστατικό τη Δημοκρατία για την ενίσχυση της ισότητας.

Ας σημειωθεί ότι η Μαρία Γκασούκα έχει δώσει δεκάδες αγώνες για την ισότητα των γυναικών, σε επίπεδο ακαδημαϊκό, κοινωνικό, θεσμικό και νομικό. Εκθειάζει το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που αφορά στις γυναικείες σπουδές και ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 2002, ενώ δίνει αγώνα εδώ και χρόνια για τη νομική αναγνώριση του όρου της γυναικοκτονίας που έχει καταγραφεί από το 1801 ως femicide.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η συγγραφέας των «Οδηγών Χρήσης μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Δημόσια Έγγραφα» σε Ελλάδα και Κύπρο και έχει δεχτεί αντιδραστική και οπισθοδρομική κριτική, όπως το ότι… πληγώνει τους άντρες ή ότι θέλει να καταστρέψει τη γλώσσα!

«Μα πώς είναι δυνατόν να αντέχουν τις λέξεις μανάβισσα, μαγείρισσα, αλλά όχι βουλεύτρια, πρυτάνισσα ή διδακτόρισσα; Είναι ξεκάθαρα θέμα κύρους και όχι γλώσσας, τελικά. Είναι θέμα βαθιά πολιτικό το να γίνουν οι γυναίκες ορατές στη γλώσσα, και όχι φεμινιστική υστερία όπως πολλοί λένε. Η γλώσσα δημιουργεί τον κόσμο και δεν είναι δυνατόν διαχρονικά από αυτόν να λείπουν οι γυναίκες, αν θέλουμε κάποια στιγμή έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις. Από προσχολική ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν για τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον ρατσισμό και την πατριαρχία, ακόμα και σήμερα λείπει εντελώς η διάσταση του φύλου από τα σχολικά προγράμματα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου».

«Η δημοκρατία ξεκινά από την οικογένεια, όπου οι εργασίες πρέπει να διαμοιράζονται, ενάντια στην τοξική αρρενωπότητα» ήταν μερικά από όσα ενδιαφέροντα μοιράστηκε μαζί μας η Μαρία Γκασούκα και αξίζει να την ακούσετε στη συνέντευξη, αλλά και στην ομιλία της το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμμετέχουν επίσης στην εκδήλωση:

 Το εφηβικό τμήμα της θεατρικής ομάδας πασπARTού, που σε συνεργασία με τη φωτογράφο Όλγα Σαλιαμπούκου θα παρουσιάσουν ως θεατρικό δρώμενο το ποίημα «Σώπα μη μιλάς» του Αζίζ Νεσίν, σε σκηνοθεσία Φάνιας Βαλάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η χορωδία Cantaλαλούν, που θα «Τραγουδήσουν χωρίς φόβο» δίνοντας φωνή στις βουβές κραυγές των γυναικών για αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Οι εικαστικοί Γιούλα Κουτσούμπου (σε συνεργασία με τους Σοφία – Πηγή, Χοακίν, Αλεξάνδρα, Γιούλα, Ελένη, Ζωή, Νικολέττα, Μαρία και Μαρία), Σύλβια Λαϊνά και Ευρυδίκη Μυκονίου με εικαστική παρέμβαση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Μυτιλήνης.

Η Μαρία Γκασούκα

Η Μαρία Γκασούκα είναι Κοινωνική Λαογράφος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και πρώην Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.

Είναι συγγραφέας 19 βιβλίων στα πεδία της Ψηφιακής Λαογραφίας, της Λαογραφίας των Φύλων, της Εθνογραφίας, αλλά και ευρύτερα στα πεδία της έμφυλης διάστασης του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Απασχόλησης και της Έρευνας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος σχετικών επιστημονικών άρθρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ κείμενα της έχουν μεταφραστεί στα Τουρκικά και στα Ισπανικά. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και αξιολογήσει σημαντικό αριθμό έμφυλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών.

Είναι η συντάκτρια του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2007- 2013» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η συγγραφέας των «Οδηγών Χρήσης μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Δημόσια Έγγραφα» της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι προέκυψαν από έρευνες και στις δύο χώρες. Υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαμόρφωση του Σ.Ν. για την Ουσιαστική Ισότητα.

Είναι επίτιμο μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητήριου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ), καθώς και εξωτερική συνεργάτρια του EIGE. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών και του Δικτύου Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής