× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Βόμβα» στο αδιάβλητο η διαρροή προσωπικών δεδομένων

Έλληνες ανά την υφήλιο -από την Αμερική έως την Ιαπωνία- το πρωί της Παρασκευής είδαν στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους μηνύματα από την Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, τα οποία εστάλησαν στο πλαίσιο της προσωπικής προεκλογικής εκστρατείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/3/2024

«Βόμβα» στο αδιάβλητο η διαρροή προσωπικών δεδομένων

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρωτοφανής διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ζητά άμεσες εξηγήσεις από την ηγεσία του ΥΠΕΣ και να επισημαίνει ότι θα ενημερώσει σχετικά τη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Υπενθυμίζεται ότι Έλληνες ανά την υφήλιο -από την Αμερική έως την Ιαπωνία- το πρωί της Παρασκευής είδαν στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους μηνύματα από την Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, τα οποία εστάλησαν στο πλαίσιο της προσωπικής προεκλογικής της καμπάνιας εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, πλήθος χρηστών του Twitter οι οποίοι δεν μένουν στην Ελλάδα κατήγγειλαν ότι ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου, έλαβαν διαφημιστικό e-mail από τη νυν «γαλάζια» ευρωβουλεύτρια και εκ νέου υποψήφια, κατηγορώντας τη για παραβίαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR).


Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες καμία αποδοχή για λήψη διαφημιστικού υλικού από τη συγκεκριμένη εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως απαιτείται από το GDPR, δεν είχε προηγηθεί. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί από τους καταγγέλλοντες είχαν χρησιμοποιήσει τα e-mail τους μόνο για την εγγραφή τους στους καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες καταγγελίες συνέδεσαν την αποστολή ενημερωτικού σημειώματος για την επιστολική ψήφο από το ΥΠΕΣ, με την αποστολή του επίμαχου e-mail από το γραφείο της κας Ασημακοπούλου, λόγω χρονικής διαφοράς μερικών λεπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση του ν. 4648/2019 για τους εκλογείς του εξωτερικού, έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές με πληροφορίες για τους εκλογείς (e-mail, τηλεφωνικοί αριθμοί) που δεν διατίθενται όμως στα αντίτυπα των εκλογικών καταλόγων που λαμβάνουν τα κόμματα, λόγω της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στη Δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - «Να δώσει άμεσα απαντήσεις το ΥΠΕΣ»

Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το τμήμα απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό χτύπημα στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και στην εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος», λίγο πριν τις ευρωεκλογές με τη νέα διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ότι θα ενημερώσει τόσο την ελληνική Δικαιοσύνη όσο και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα «για να υπερασπιστεί την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, καθώς και τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που ευτελίζει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα η τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου κάλεσε την ηγεσία του ΥΠΕΣ να δώσει άμεσα εξηγήσεις, με την ίδια να θέτει το ερώτημα προς την υπουργό της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως,«Με ποια αξιοπιστία, θα εφαρμόσετε την επιστολική ψήφο;». «Να απαντήσει άμεσα η υπουργός κα Κεραμέως για τη συγκεκριμένη διαρροή, καθώς και για τα κενά ασφαλείας στη διακίνηση των προσωπικών δεδομένων. Να απαντήσει αν αδυνατεί να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, που χρησιμοποιεί αθέμιτα και αντιδημοκρατικά μέσα σε εκλογικές διαδικασίες, και την καλούμε να αποδώσει άμεσα ευθύνες στα εμπλεκόμενα πρόσωπα» επισήμανε, μεταξύ άλλων η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από πλευράς του ο τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όθων Ηλιόπουλος, τόνισε νωρίτερα ότι «για ακόμα μια φορά στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας καταπατά ανερυθρίαστα νόμους και διατάξεις της ελληνικής πολιτείας όπως αυτή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων». «Αναρωτιέται εύλογα ο πολίτης, όταν το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα που συνέλεξε από τους εκλογείς και τα εμπορεύεται ως προϊόν σε “φίλους”, πως είναι δυνατόν να περιφρουρήσει το αδιάβλητο της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης» επισήμανε, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες μέσω της δικαιοσύνης για την απόδοση αξιόποινων πράξεων και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι