× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Λιμνάζουν άδειες από την άνοιξη του `23 στις πολεοδομίες της Λέσβου»

Σε ζητήματα που αφορούν τον τεχνικό κλάδο του νησιού και τους πολίτες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/2/2024

«Λιμνάζουν άδειες από την άνοιξη του `23 στις πολεοδομίες της Λέσβου»

Σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Τεχνικό κλάδο της Λέσβου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο ζήτημα που έθιξε ο Στρατής Μανωλακέλλης είναι η λειτουργεία των δύο πολεοδομιών της Λέσβου (Μυτιλήνης – Δυτικής Λέσβου), η οποία δυστυχώς όπως τόνισε είναι αρκετά προβληματική και απαιτείται άμεσα ενίσχυση και προσλήψεις προσωπικού διότι όπως είπε λιμνάζουν αιτήσεις για αδειοδοτήσεις που έχουν υποβληθεί από την περασμένη άνοιξη.

«Για να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα αρκεί να γνωρίζει ότι και οι δύο πολεοδομίες έχουν από έναν μόνο ελεγκτή δόμησης γεγονός που σημαίνει ότι καθυστερεί η έκδοση οικοδομικών αδειών. Υπάρχουν στη Δυτική Λέσβο αιτήσεις που εκκρεμούν από τον Απρίλιο του 2023 ενώ στη Μυτιλήνη από τον Ιούνιο του 2023.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από αυτές τις άδειες αφορούν επενδύσεις βιομηχανικών κτιρίων και έργα που έχουν ενταχθεί στο leader και τρέχουν οι προθεσμίες χρηματοδότησης με πολύ στενά περιθώρια. Το θέμα το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τις δύο δημοτικές αρχές, και όπως αναφέρουν προσπαθούν να βρουν λύση. Στη Μυτιλήνη εκκρεμούν 130 οικοδομικές άδειες και στη Δυτική Λέσβο 170».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη ταλαιπωρούνται οι πολίτες με το Πολεοδομικό Βαρειάς – Νέαπολης

Το δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου είναι η πολεοδόμηση Βαρειάς – Νεάπολης, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί εντούτοις οι πολίτες δεν μπορούν να οικοδομήσουν επειδή απαιτείται να γίνει η λεγόμενη εισφορά σε γη και χρήμα. Αυτό όπως τόνισε ο Στρατής Μανωλακέλλης υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει τα επόμενα 1-2 χρόνια και ως τότε εξακολουθούν οι ιδιοκτήτες να παραμένουν όμηροι μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται.

«Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει νόμιμα τις οικοδομές τους, βρέθηκαν εν μία νυκτί εκτός ορίων οικισμού και τώρα δεν μπορούν να κάνουν την παραμικρή. Έχουμε κάνει σχετικές παρεμβάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο για το πρόβλημα, τουλάχιστον για τους ανθρώπους που έχουν κάνει νόμιμα της οικοδομές τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτηματολόγιο μόλις στο 60%

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρατής Μανωλακέλλης αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κτηματολογίου τόσο της Α΄φάσης (Μυτιλήνη – Γέρα πλην Σκοπέλου και Κάτω Τρίτος) που είναι εξαιρετικά προβληματική, όσο και της Β΄φάσης που είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης και αναμένεται να γίνει η ανάρτηση πινάκων τους επόμενους μήνες.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β. Α Αιγαίου η μόνη λύση για την διευθέτηση των προβλημάτων της Α' φάσης είναι η επανακτηματογράφηση από την αρχή. Όλες οι άλλες λύσεις ανέφερε είναι μπαλώματα και πρόχειρες ενέργειες που οι πολίτες θα τις πληρώσουν ακριβά στη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά στη δεύτερη φάση, σημείωσε ότι είναι σε ποσοστό 60% που θεωρείται γενικά χαμηλό αφού άλλες περιοχές με το ίδιο διάστημα κτηματογράφησης είναι ήδη στο 70%.

«Ακόμη και τώρα οι συμπολίτες μας που δεν έχουν πάει, μπορούν να προσέρχονται στο γραφείο της εταιρείας  «Κτηματολόγιο ΑΕ» στην Καλλονή και να κάνουν τη διαδικασία χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Τέλος οι παρατάσεις  στα σεισμόπληκτα

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σεισμόπληκτα της Βρίσας και άλλων περιοχών, για τα οποία όπως είπε πρόθεση του Υπουργείου είναι να μην δοθεί άλλη παράταση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τον Ιούνιο συμπληρώνονται 7 χρόνια από την καταστροφή και το διάστημα γενικά θεωρείται αρκετό για να φροντίσουν οι ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων κτιρίων για την ανέγερση νέας κατοικίας. «Σε κάθε περίπτωση τόνισε όσοι ήταν να βγάλουν οικοδομικές άδειες έχουν φροντίσει να το κάνουν, και γενικά η ανοικοδόμηση του χωριού έχει προχωρήσει σε ικανοποιη

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος