× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

8,8 εκατ. ευρώ για τους ελαιώνες του Αιγαίου

Δείτε εδώ όλες τις επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων των μικρών νησιών του Αιγαίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/2/2024

8,8 εκατ. ευρώ για τους ελαιώνες του Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ το συνολικό ποσό που καταβάλλεται στους ελαιοπαραγωγούς των νησιών του Αιγαίου ως επιδότηση για την διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων τους ανέρχεται στα 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο η σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού δεν προσδιορίσει το ύψος της επιδότησης αυτής ανά στρέμμα σε κάθε περίπτωση την επιδότηση θα λάβουν ελαιώνες που διαθέτουν τουλάχιστον 8 δέντρα ανά στρέμμα.
Επίσης η εγκύκλιος του οργανισμού προβλέπει πως 3,79 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους κτηνοτρόφους που παράγουν πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα στα νησιά και το διαθέτουν σε τοπικές μεταποιητικές μονάδες. Οι επιλέξιμες ποσότητες γάλακτος δεν πρέπει να ξεπερνούν τις μέγιστες ποσότητες που αντιστοιχούν στις διατηρούμενες στην εκμετάλλευση κατά το έτος ενίσχυσης αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, προβατίνες και αίγες με βάση τις παρακάτω αναλογίες:
- Μέχρι 7.000 κιλά γάλακτος / αγελάδα για το αγελαδινό γάλα.
- Μέχρι 150 κιλά γάλακτος / προβατίνα για το πρόβειο γάλα.
- Μέχρι 180 κιλά γάλακτος / γίδα για το γίδινο γάλα.
Ενίσχυση για μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών του Αμπελοοινικού τομέα των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί, και διαθέτουν εκτάσεις αμπελώνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). To συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης των ανωτέρω αμπελώνων ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ.
Επίσης στο πλαίσιο του ίδιου κανονισμού θα δοθούν επιδοτήσεις για:

Κριθάρι Λήμνου: Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργειας κριθαριού στη Λήμνο.  Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ. Η ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.
Δαμάσκηνα Σκοπέλου Ενίσχυση σε όσους καλλιεργούν την ποικιλία «Δαμάσκηνα Σκοπέλου» στη νήσο Σκόπελο. Tο συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 17.000 ευρώ, με ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο τα 0,1 εκτάρια (10 στρέμματα), με ελάχιστο αριθμό δένδρων ανά εκτάριο τα 80 (8 ανά στρέμμα) και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,05 εκτάρια (0,5 στρέμματα).
Φασόλια και βρώσιμο λαθούρι: Ενίσχυση για την καλλιέργεια φασολιού και βρώσιμου λαθουριού στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους και φάβας στα νησιά της Θήρας και της Θηρασίας. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.
Πατάτες: Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργεια γεώμηλων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους. Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 395.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (1 στρέμμα).
Τοματάκι Σαντορίνης: Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργειας του τοματακιού στη νήσο Σαντορίνη. Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 22.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.
Αγκινάρα Τήνου: Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργεια Αγκινάρας Τήνου στο νησί της Τήνου. Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 6.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.
Εσπεριδοειδή: Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος και Σάμος και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου και Ρόδου. Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης είναι 255.000 ευρώ. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό διακόσια (200) δένδρα ανά εκτάριο και η ελάχιστη έκταση κάθε αγροτεμαχίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,05 εκτάρια.
Διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας Χίου. Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας Χίου. Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.120.000 ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά