× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H Λαϊκή Συσπείρωση Ερεσού για τη Γεωργική Σχολή

Αφημένο στη μοίρα του το άλλοτε εμβληματικό κτίριο του χωριού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2024

H Λαϊκή Συσπείρωση Ερεσού για τη Γεωργική Σχολή

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ερεσού σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι για άλλη μια φορά, σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στις 7 Φεβρουαρίου 2024, θέσαμε, με τη μορφή ερώτησης ,το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κτίριο της Γεωργικής σχολής Ερεσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα αναφέραμε:

Ένα από τα κτίρια που αναδεικνύουν την Ερεσό, είναι και το κτίριο της Γεωργικής σχολής.Πρόκειται για κτίριο ,που χτίστηκε το 1874 ,με την οικονομική συνδρομή των Ερεσιωτών της Κωνσταντινούπολης.Αρχικά ,λειτούργησε σαν αρρεναγωγείο και ανά διαστήματα σαν Ημιγυμνάσιο.Το 1930, ξεκινά η λειτουργία του σαν κατώτερη γεωργική σχολή.Από εκεί και πέρα, εφ' όσον είχε πλέον αποπερατωθεί το1928 το νέο διδακτήριο του Δημοτικού σχολείου, λειτουργούσε σαν αίθουσα για θεατρικές παραστάσεις των μαθητών.

Ήταν επίσης χώρος για διάφορες εκδηλώσεις, γάμους, χοροεσπερίδες, συνελεύσεις του δήμου και διαφόρων φορέων.Ο κάθε Ερεσιώτης, η κάθε Ερεσιώτισσα είναι συναισθηματικά δεμένοι με αυτό το κτίριο.Φυσικά ,η κάθε Δημοτική αρχή φρόντιζε να το επισκευάζει και να το συντηρεί, αντιλαμβανόμενη τη χρησιμότητά του για την τοπική κοινωνία.Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά την συνένωση των δήμων, (σχέδιο Καλλικράτης) ,η Γεωργική σχολή αφέθηκε στην τύχη της.Ώσπου στις 9/4/2013,η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων του Δήμου Λέσβου, με εγγραφό της, θεωρεί ότι επειδή η ξύλινη κεραμοσκεπή -στέγη, παρουσιάζει σοβαρές καθιζήσεις, με εισροή υδάτων στο εσωτερικό του κτιρίου και στην φέρουσα τοιχοποιία, δεν πρέπει να δοθεί σε χρήση,αν πρώτα δεν γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής, φυσικά μετά από μελέτη.

Από τότε έχουν περάσει 11 χρόνια και το κτίριο περιμένει την κατάρρευσή του.
Στις 30/11/2020, το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου ,με την 264/2020 αποφασή του, ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Δυτικής Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ,για την παραχώρηση δικαιώματος εκπόνησης μελέτης του ιστορικού κτιρίου της τέως Γεωργικής σχολής Ερεσού.Τα αποτελέσματα τα ξέρετε, δεν έγινε απολύτως τίποτα.Για το λόγο αυτό, ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή τί προγραμματίζει να κάνει για την διάσωση της Γεωργικής σχολής;Η απάντηση ήταν ότι υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.Η δε περιφέρεια εκτιμά, ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής η επισκευή του κτιρίου.Συμπέρασμα: Το σίριαλ συνεχίζεται και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ