× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οχυρώνουν τα μπλόκα και αποφασίζουν απόβαση με τρακτέρ στην Αθήνα

Τις επόμενες κινήσεις τους αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις

Δημοσίευση 14/2/2024

Οχυρώνουν τα μπλόκα και αποφασίζουν απόβαση με τρακτέρ στην Αθήνα

 Οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις τους θα λάβουν οι αγρότες σήμερα Τετάρτη, ωστόσο από τις πρώτες αντιδράσεις τους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό φαίνεται πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφενός θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν τα μπλόκα, ενώ επί τάπητος θα τεθεί το ενδεχόμενο καθόδου των αγροτών στην Αθήνα, με ή χωρίς τρακτέρ ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα αγροτών που δεν τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης και θεωρεί ικανοποιητικό το πακέτο της κυβέρνησης.

Η σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής θα γίνει στις 17:00 στη Λάρισα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε πανελλαδική σύσκεψη με όλα τα μπλόκα της χώρας, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.

Πάντως σήμερα έχουμε αποκλεισμό στον κόμβο του Ε65 από το μπλόκο της Καρδίτσας το απόγευμα και στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου στα Τρίκαλα.

Τι έδωσε ο Μητσοτάκης στους αγρότες

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
  • Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Οι αντιδράσεις των αγροτών

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος[…]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης