× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διολισθαίνουν οι χονδρικές τιμές του ελαιολάδου

Ισχυρή η ζήτηση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την Ισπανική αγορά

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/2/2024

Διολισθαίνουν οι χονδρικές τιμές του ελαιολάδου

Οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη διατηρούνται στα επίπεδα των 9,20 – 9,00 ευρώ ανά κιλό για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Κρήτης. Η χονδρική τιμή του Ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου  σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο ISMEA, την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 9,15 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή έδωσε στις 6 Φεβρουαρίου η Ιταλική ιστοσελίδα Teatro Naturale ήταν 9,05 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με εξαίρεση την οριακή κάμψη της χονδρικής τιμής του Ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το Ινστιτούτο Ismea, διαπιστώνει πως οι τιμές για τα παρθένα και τα λαμπάντε ελαιόλαδα παρέμειναν σταθερές στα 8,30 και τα 6,75 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα.

Στην Ισπανία συνεχίζεται μια ελαφρά τάση υποχώρησης των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Olivar. Συγκεκριμένα η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην 13 Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί στα 8,85 ευρώ ανά κιλό, του παρθένου ελαιολάδου στα 8,24 ευρώ ανά κιλό και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 8,12 ευρώ ανά κιλό.

Η Ευρωπαϊκή αγορά του ελαιολάδου δείχνει να έχει βρει νέες ισορροπίες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Τα στοιχεία από τις πωλήσεις ελαιολάδου στην Ισπανία, για τον Ιανουάριο του 2024, δείχνουν πως προσεγγίζουν τους 100.000 τόνους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Olimerca.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Ισπανική Κρατική Υπηρεσία Πληροφόρησης και Ελέγχου Τροφίμων «Agencia de Información y Control Alimentarios» εκτιμά πως η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας στο τέλος του Ιανουαρίου ανήλθε στους 774.653 τόνους και ορισμένοι παράγοντες της Ισπανικής αγορά ελαιολάδου εκτιμούν πως η συνολική παραγωγή της χώρας μπορεί να φθάσει ως και τους 800.000 τόνους. Δηλαδή το αισιόδοξο σενάριο είναι πως στο τέλος η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη κατά 50.000 τόνους από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ακόμη κι έτσι όμως θεωρείται απίθανο η ζήτηση για ελαιόλαδο να καλυφθεί από την προσφορά.
Η ελαφρά διολίσθηση των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου είναι αποτέλεσμα της αποχής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ από μαζικές αγορές τυποποιημένου ελαιολάδου. Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι τυποποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες αγοράζουν μόνο τις ποσότητες που έχουν απόλυτη ανάγκη να τυποποιήσουν. Η τακτική αυτή κυριαρχεί σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Έμποροι και τυποιητές ελπίζουν πως οι τιμές χονδρικές θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, αν καταγραφούν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου για την εξέλιξη των βροχοπτώσεων στην Ισπανία είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου κατά την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά