× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνέλευση των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό

Κάλεσμα από το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/2/2024

Συνέλευση των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό

Συνέλευση – συζήτηση διοργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην Χρυσομαλλούσα (Δαβάκη & Βαλαωρίτου γωνία).
Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν και να οργανώσουν την δράση τους, μπροστά στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Απεργία για την ημέρα αυτή έχει προκηρύξει μεταξύ άλλων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών στην χώρα και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
«Στις 28 Φλεβάρη που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη και στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή - ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!» τονίζεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα του Συνδικάτου
Επίσης στο κάλεσμα του Συνδικάτου μεταξύ άλλων τονίζονται τα ακόλουθα:
«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων ειδικά την περίοδο του χειμώνα είναι part-time. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η δεύτερη και η τρίτη δουλειά, να μην είναι ελεύθερη επιλογή, αλλά εξαναγκασμός που σχετίζεται με το ότι ο 1 μισθός τελειώνει στις 15 κάθε μήνα και η ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης τσακίζει κόκκαλα.
Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο εξάμηνο, με νομοθετική παρέμβαση νομιμοποίησε το δικαίωμα των εργοδοτών να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να πληρώνεται η υπερωρία ή η υπερεργασία, κάτι που και ουσιαστικά καταργεί και με την βούλα το 5νθημερο και το 8ωρο.
Συνάδελφοι, τα αποτέλεσμα της ευέλικτης εργασίας, τα βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια στους χώρους δουλείας. Και τι δεν έχουμε ακούσει από εργοδότες όπως, «κατέβα στις 9 και πιάσε στις 11» ή , «κατέβα 3 ώρες το πρωί και 4 το βράδυ», ή «έλα κάνα δυο ώρες πιο νωρίς γιατί πλάκωσε δουλειά και έχω ανάγκη» και πάει λέγοντας, να καθορίζουν την καθημερινότητα και τον προσωπικό μας προγραμματισμό. Είναι οι ίδιοι που δεν μας γνωστοποιούν ποτέ τους όρους της σύμβασης που υπογράφουμε. Που μας αναγκάζουν να επιστρέφουμε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Που δουλεύουμε 13 ώρες τους μήνες της θερινής σεζόν και τους μήνες του χειμώνα αναγκαζόμαστε να κάνουμε 2 και 3 δουλείες, συνήθως με πολλές διπλοβαρδιες, για να καλύψουμε τα έξοδα μας. Και στο τέλος να ακούμε «οι τουρίστες δεν ήρθαν και φέτος» ή το «κάθε χρόνο η κίνηση στο νησί πέφτει» κ.α. Κουβέντες που ακούμε δηλαδή και είναι συνώνυμες με το κάτσε παραπάνω χωρίς να ζητάς παραπάνω.
Εμείς από την άλλη είμαστε αυτοί που δουλεύουν επάνω στο μηχανάκι μέσα στον καύσωνα το καλοκαίρι και μέσα στις βροχές και στα χιόνια τον χειμώνα,όπως οι συνάδελφοι μας οι ντελιβεράδες. Με το δίκυκλο, το κόστος συντήρησης, τα καύσιμα, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας να τα επιμερίζονται οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να μετράμε πάνω από 30 νεκρούς συνάδελφους μας πανελλαδικά τα τελευταία δυο χρόνια.
Φτάνει πια!!!
Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία και τα κεκτημένα δικαιώματα μας είναι μέσω της συλλογικής διεκδίκησης και του οργανωμένου αγώνα. Το παράδειγμα των εργαζομένων στην e-food είναι ζωντανή απόδειξη ότι όταν το θελήσουμε μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας στερούν. Σε καλούμε να έρθεις σε επαφή με το σωματείο σου για να οργανωθούμε, κάνεις δεν πρέπει να μείνει μόνος σε αυτές τις συνθήκες.
ΤΩΡΑ πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος.
Διεκδικούμε:
-Υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας.
-Προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου.
-Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης ,έξω τα εργολαβικά.
-Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, των μαγείρων, καμαριέρων, επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012.
-Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία χωρίς τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
-Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
-Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων».
-Καμιά διακοπή ρεύματος
-Μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτήριων
-Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη – να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.
-Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση