× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Αυγενάκης έριξε λάδι στη φωτιά

Κρίσιμη η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών. Όλα ανοικτά για την κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα

Δημοσίευση 12/2/2024

Ο Αυγενάκης έριξε λάδι στη φωτιά

 Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα στο αγροτικό μέτωπο εν όψει αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τους παραγωγούς να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, θέλοντας να στείλουν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία, αν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά, έστω, από τα αιτήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ένταση που επικρατεί αποτυπώθηκε και στα χθεσινά επεισόδια στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όταν αγρότες επιχείρησαν, μάταια, να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκη, ο οποίος, αν και αρχικά είχε πει ότι θα τους δει, εν συνεχεία αρνήθηκε, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με τα τρακτέρ τους και να επιχειρήσουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, ιδιαίτερα αυτών που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες, υπάρχει αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η αυριανή συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι κρίσιμο να βρεθεί ένα κοινό έδαφος και οι αγρότες να φύγουν από το πρωθυπουργικό γραφείο ικανοποιημένοι» σημειώνουν γαλάζιοι βουλευτές, φοβούμενοι ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» διαμηνύει ο Κ.Μητσοτάκης

Χθες, πάντως, στην εβδομαδιαία ενημέρωση που κάνει μέσω του tik tok, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε να διαφανεί ότι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου οι εκπρόσωποι των αγροτών να φύγουν ικανοποιημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τί προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για μία καλή συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές , παραμένει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί.

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σε δήλωση του στην Realnews τόνισε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε σχέση με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, πολλά από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει είτε συνολικά. Το θέμα του κόστους είναι πραγματικό, αλλά θέλω να υπενθυμίσω πως έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατομμυρια ευρώ. Επίσης ανακοινώσαμε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ».

Τα κρίσιμα αιτήματα των αγροτών

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι ανοικτό να εξετάσει η κυβέρνηση μεσομακροπρόθεσμα ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες. Από πουθενά, ωστόσο, δεν μεταδίδεται σήμα ότι είναι πιθανό να ικανοποιηθούν κρίσιμα αιτήματα των αγροτών όπως αυτά για μείωση του κόστους παραγωγής με: αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/kWh (στα προ κρίσεων και ρητρών επίπεδα), επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο που προεξοφλείται είναι ότι αναζητείται ο τρόπος ώστε να δοθεί νωρίτερα η ανεπαρκής επιστροφή ΕΦΚ που ανακοινώθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο για φέτος.

Από την πλευρά των αγροτών αυτό που διαμηνύεται είναι ότι θα προσέλθουν στην αυριανή συνάντηση ανοικτοί και με καλές προσθέσεις για να βρεθεί κάποια λύση, η οποία όμως θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.

Εάν πάντως δεν βρεθεί λύση τότε αναμένεται να ενισχυθούν τα 50 μπλόκα που βρίσκονται σε όλη την χώρα ενω πάντα παραμένει ανοικτή η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία