× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στο Κτήμα Οινοφόρος

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2024

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στο Κτήμα Οινοφόρος

Το Κτήμα Οινοφόρος υποδέχεται τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, τον βιρτουόζο της ποντιακής λύρας, σ’ ένα μουσικό-χορευτικό ταξίδι ποντιακών και όχι μόνο τραγουδιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 22:00 μ.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πόντιος καλλιτέχνης με την διεθνή καριέρα, που είναι γνωστός μεταξύ άλλων γιατί έβαλε την ποντιακή λύρα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο Μακούλης –όπως τον φωνάζουν χρόνια τώρα οι φίλοι του– έρχεται στην Μυτιλήνη για μια και μοναδική βραδιά γεμάτη μουσική και χορό, που θα μείνει αξέχαστη!

Συντελεστές:
Ματθαίος Τσαχουρίδης / φωνή, ποντιακή λύρα, βιολί
Αθανάσιος Σωτηριάδης / πλήκτρα
Γεώργιος Κορτσινίδης / τύμπανα

Ηχοληψία / Κώστας Πατρίκας (stage)

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών παίρνει τα πρώτα μαθήματα ποντιακής λύρας από τον παππού του, ενώ στα 12 κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.
Το 1996 κερδίζει το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής και κατόπιν υποτροφίας από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths (BA in Music Studies, Masters in Ethnomusicology). Από το 2007 είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Phd in Performance Practice, University of London), του πρώτου παγκοσμίως στην αγγλική γλώσσα που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα και στις μουσικές δυνατότητες του οργάνου.
Το 2005, του απονέμεται το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας ως ο καλύτερος ερμηνευτής μη δυτικού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει σε πάμπολλα φεστιβάλ εθνικής μουσικής ανά τον κόσμο (WOMAD, WOMEX, ROSKILDE, LONDON JAZZ FESTIVAL etc.). Το 2004 ερμηνεύει το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC με την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας ενώ το 2005 εμφανίζεται στο Ηρώδειο για την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών όπου ερμηνεύει συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα με την ποντιακή λύρα. Το 2007 εμφανίζεται ως σολίστας με τον Cat Stevens στο Porchester Hall (Λονδίνο) και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου με το μουσικό σχήμα «Music Beyond Borders».
Το 2008 συνεργάζεται ως σολίστας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ουκρανίας στην όπερα της Γενεύης με τη σπουδαία Ελβετή μουσικό Yasmine Tamara όπου ερμηνεύουν διάσημες μελωδίες του Hollywood. Την ίδια χρονιά προσκαλείται σε κονσέρτο, μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο, από την διεθνή οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Όρους» παρουσία του Πρίγκιπα Καρόλου και νυν βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο ΙΙΙ. Επίσης, είναι ο πρώτος Έλληνας σολίστας μουσικός που εμφανίζεται στο Ιράκ (Art Palace Centre, Σουλεϊμανία, 2009).
Από το 2011 διαμένει στην Ελλάδα και ταξιδεύει τον ήχο και τις μουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Έχει δημιουργήσει μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα» όπου εκτελούν ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο που εκπλήσσει το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Νικολόπουλος κ.ά.). Ο Ματθαίος διδάσκει ποντιακή λύρα μέσω της ιστοσελίδας www.playlyra.com. Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα. Η ποντιακή λύρα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, είναι ολόκληρη η «ψυχή» του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ