× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η ΔΕΥΑΛ, παράγει σπουδαίο έργο, οι πολίτες όμως δεν το γνωρίζουν»

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης μιλά για τις προοπτικές και τα προβλήματα της Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης σημειώνοντας ότι παράγει τεράστιο έργο παρά τις παθογένειες και τις δυσκολίες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/1/2024

«Η ΔΕΥΑΛ, παράγει σπουδαίο έργο, οι  πολίτες όμως δεν το γνωρίζουν»

 «Στην πρώτη μου θητεία έκανα το αγροτικό μου στην αυτοδιοίκηση, τώρα πλέον μπορώ να αξιοποιήσω την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, ο οποίος επισήμως ανέλαβε τα καθήκοντά του την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος χαρακτήρισε οδυνηρή την πρώτη του θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης μετά την διαφωνία και την ανεξαρτητοποίησή του από τη Δημοτική Αρχή Κύτελη, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ενασχόλησή του όλη την τετραετία με τα θέματα που αφορούν τον Δήμο τον βοήθησε αρκετά για να πει το μεγάλο ναι στην πρόκληση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λέσβου, μετά την πρόταση που του έκανε ο Παναγιώτης Χριστόφας.

Ο Παναγιώτης Βάλεσης αναφερόμενος στη δραστηριότητας της εταιρείας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παράγει σημαντικό έργο και κάνει καίριες παρεμβάσεις σε όλο το νησί, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν γίνεται η ανάλογη προβολή με αποτέλεσμα ο κόσμος να γνωρίζει ελάχιστα και τα περισσότερα αρνητικά για την εταιρεία.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας παρεξηγημένης κατάστασης είναι το έργο της Λαγκάδας το οποίο ολοκληρώθηκε ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα. Αυτό ποτέ ωστόσο δεν επικοινωνήθηκε ικανοποιητικά στους πολίτες οι οποίοι γνώρισαν μόνο τα προβλήματα του έργου και τις διαμαρτυρίες των περιοίκων. Το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι έγινε ένα τέτοιο μεγάλο έργο κανείς δεν το δημοσιοποίησε με τρόπο που να γίνει κατανοητός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο του βιολογικού της Νότιας πόλης το οποίο υλοποιείται σε δύο υποέργα, ο κ. Βάλεσης σημείωσε ότι το υποέργο των δικτύων αποχέτευσης παραλίγο να χαθεί λόγω καθυστερήσεων που προκάλεσαν οι ενστάσεις των εργολάβων.

«Πλέον μετά την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να επικυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που δίνει το έργο στον τρίτο κατά σειρά ανάδοχο, προχωράμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και μετά τον προσυμβατικό  έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην υπογραφή της σύμβασης. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και αν δεν προχωρούσαμε άμεσα στην απόφαση της Παρασκευής, κινδύνευε να χαθεί η χρηματοδότηση. Το πρώτο υποέργο που αφορά την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, είναι σε διαδικασία υλοποίηση και μάλιστα αυτή την περίοδο κατασκευάζονται οι δεξαμενές».

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο θέμα των χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΗ, ένα βάρος δυσβάσταχτο αφού το κόστος των τιμολογίων μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 45%, όπως είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας και μάλιστα η δική μας εταιρεία έχει το μικρότερο χρέος, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυσβάσταχτο με δεδομένο ότι το έχει επωμισθεί χωρίς να το μετακυλήσει στους λογαριασμούς των πολιτών».

Όπως τόνισε ο κ. Βάλεσης ακόμη δεν έχει προχωρήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού της εταιρείας, όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουμε αυξήσεις και γενικά προσπάθεια εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής.

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  η εταιρεία με την καταμέτρηση του νερού, τους χαλασμένους υδρομετρητές, και όλες τις παθογένειες που την ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην έλλειψη προσωπικού. Όπως είπε αυτή τη στιγμή εργάζονται λιγότερα από 70 άτομο ως μόνιμοι υπάλληλοι ενώ ο Οργανισμός της εταιρείας προβλέπει 190.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι ελλείψεις αυτές μας αναγκάζουν να συνεργαζόμαστε με ιδιώτες σε πολλούς τομείς διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υποχρεώσεις. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή απασχολούμαι 13 συμβασιούχους μέσω των προγραμμάτων Covid οι οποίοι βοηθούν σημαντικά στη λειτουργία της επιχείρησης. Αν αυτοί οι άνθρωποι χάσουν το δικαστήριο και φύγουν από τη δουλειά θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορώ πραγματικά να φανταστώ τι θα κάνουμε. Περιμένουμε ωστόσο και τα 32 άτομα που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι είναι άγνωστο πότε θα έρθουν στην υπηρεσία».

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο ο Παναγιώτης Βάλεσης σημείωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους και ο σχεδιασμός νέων παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού και στον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Όπως είπε μέσα από το νέο ΕΣΠΑ είναι επιλέξιμα έργα που αφορούν την αποχέτευση οικισμών άνω των 2.000 κατοίκων και σε αυτά μπορούν να ενταχθούν περιοχές όπως η Αγιάσος, ο Πολιχνίτος κ.λπ.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη του Παναγιώτη Βάλεση στο ΝΗΣΙ 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος