× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/1/2024

Διαφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου ασκώντας κριτικής στην Περιφερειακή Αρχή σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΛΑΣ έχει ως εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους κατοίκους της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για τις σοβαρές ενστάσεις που έχει για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από την Περιφερειακή Αρχή.

Έτσι έχουμε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Αλλεπάλληλες, συχνά σκανδαλώδεις παρατάσεις στην εκτέλεση έργων ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, με σαθρά επιχειρήματα όπως:
1. Παράταση( μέχρι της 30-4-2024) εκτέλεσης του έργου «αποκατάστασης ζημιών λιμένα Βαθέως (παλιός λιμένας) προϋπολογισμού 540.330€»
2. Παράταση εκτέλεσης του έργου «βελτίωση κατά τμήματα της βατότητας της επαρχιακής οδού ΣΤΕΛΙ -- ΦΡΑΝΤΑΤΟ Ικαρίας. Προϋπολογισμού 2.150.000 €»
• Προκλητικά χαμηλές εκπτώσεις, πχ της τάξης του 0,07% όπως στο έργο «Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου Ικαρίας» προϋπολογισμού 860.000€. Τις δημοπρασίες αυτές η περιφερειακή αρχή έπρεπε να κηρύττει άγονες.
• Τις εγκρίσεις(μεγάλου αριθμού και αλλεπάλληλων πχ. 1ου-2ου-3ου ) Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών που οδηγούν στην άνοδο του κόστους των έργων, για παράδειγμα:
1. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου Ίππειου δήμου Μυτιλήνης, προϋπολογισμού: 250.000€, με έκπτωση 18%, φτάνει στα 231.597,83ε »
2. Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο Ηραίου ν. Σάμου, προϋπολογισμού 1.650.000€, με έκπτωση 8% , φτάνει στα 1.812.219,78€!!! στο οποίο περιλαμβάνεται και πριμ έγκαιρης εκτέλεσης 75.900€!!

• Την αποδοχή και παραλαβή μελετών με «τεχνικές αβλεψίες» όπως πχ του έργου «Αποκατάσταση ζημιών αλιευτικού καταφυγίου Κοκκαρίου Σάμου» προϋπολογισμού των 2.020.000€, που σηματοδοτούν περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους του έργου.
• Την έγκριση απολογιστικών δαπανών, χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση, για τη διάθεση ιδιωτικών μηχανημάτων, προσωπικού και προμηθειών προς κάλυψη «εκτάκτων αναγκών» που προκαλούνται από υποτιθέμενες ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά γεγονότα όπως π.χ. την ανύπαρκτη, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, « εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων» στη Λέσβο στις 26-11-2023.
Συγκεκριμένα, για την περίπτωση αυτή, εμφανίζονται οι εκσκαφείς των οκτώ συμμετεχόντων να έχουν δουλέψει συνολικά 400 ώρες!!!!, τα φορτωτάκια 280 ώρες και τα φορτηγά 210 ώρες , χωρίς στην εισήγηση να αναφέρονται οι τοποθεσίες δράσης των μηχανημάτων, τα ημερολόγια εργασίας των εργαζομένων δηλ. οι εργατοώρες και η αντίστοιχη ασφάλισή τους.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ συμμετέχοντας στην Περιφερειακή Επιτροπή της Π.Β.Α. μόνο ως αναπληρωματικό μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου,(ελέω νομοθετικού πλαισίου όλα τα τακτικά μέλη πρόσκεινται στη ΝΔ) θα ασκήσει τη λαϊκή αντιπολίτευση υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικότερα των κατοίκων των νησιών μας, που τους καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση με γνώμονα την πίεση για αξιοποίηση των δημόσιων πόρων για την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι σωστό το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει τα θέματα που είδε η Περιφερειακή Επιτροπή, ειδικά από τη στιγμή που γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση της Περιφερειακής αρχής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία