× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόσω ολοταχώς για δίδακτρα και στα πτυχία

Η Τίνα Ζορμπαλά πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλά στο «Ν» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και την κατεύθυνση θέσπισης διδάκτρων ακόμα και στα προπτυχιακά των δημοσίων Πανεπιστημίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2024

Πρόσω ολοταχώς για δίδακτρα και στα πτυχία
Παναγιώτης Μπαλάσκας/ από την πορεία φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ

Τι κακό θα γίνει στα δημόσια Πανεπιστήμια, αν ιδρυθούν και τα ιδιωτικά; Το κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου εδώ και μήνες έχει διαφωνήσει με την αναθεώρηση του άρθρου 16, κάνοντας λόγο για συνταγματική εκτροπή αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την πρόεδρο του Συλλόγου ΔΕΠ, Τίνα Ζορμπαλά μίλησε ο Θράσος Αβραάμ στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm: «Η κυβέρνηση θεωρεί ιστορική ανορθογραφία τη μη ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Δεν είναι έτσι όμως, αυτό δεν είναι ανορθογραφία είναι ο αγώνας του ελληνικού λαού για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ίσες ευκαιρίες απέναντι στα παιδιά.».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα ασκήσει πίεση στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αλλά και σε όλα τα ΑΕΙ με κατεύθυνση τη θέσπιση διδάκτρων σε προπτυχιακές σπουδές: «Ηδη γίνεται αυτή η πίεση για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα»

Χαρακτήρισε παραπλανητικό τον τίτλο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης περί «ελεύθερου» Πανεπιστημίου, σαν να μην είναι ελεύθερα τα δημόσια Πανεπιστήμια, πρόσθεσε: «Στο εξωτερικό υπάρχουν ελάχιστα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με ελάχιστους φοιτητές και μέτρια με βάση τις διεθνείς αξιολογήσεις, ενώ υπάρχουν μη κρατικά Πανεπιστήμια. Συνεπώς το επιχείρημα περί ιδιωτικών σε αφθονία δεν ευσταθεί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ που υπάρχουν στο εξωτερικό, «αυτά είναι το MIT για παράδειγμα, το οποίο όπως και όλα τα άλλα, το Χάρβαρντ ή το Columbia δεν έχουν φτιάξει παραρτήματα σε καμία άλλη χώρα, ακριβώς γιατί έχουν πολύ καλή φήμη και δεν θέλουν να εμφανίζονταν σαν μανιτάρια σε άλλες χώρες. Δίνουν δε πολύ ακριβούς μισθούς στους καθηγητές, ακριβώς για το έργο τους» εξήγησε η κ. Ζορμπαλά.

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις, όπως η Microsoft για να βρίσκονται σε κάποιο ανταγωνισμό, όπως θέλει η κυβέρνηση. Είναι χώροι έρευνας και διδασκαλίας και υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους ανέκαθεν. Με αυτόν τον τρόπο είναι και πιο αποτελεσματική η έρευνά τους» πρόσθεσε. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι φοιτητές δεν είναι «πελάτες» και ότι η ίδρυση των κολλεγίων με επαγγελματικά δικαιώματα, δεν σταμάτησε τους Ελληνες γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

«Ολ΄ αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση με στοιχεία. Αλλά επιμένει στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων» επισήμανε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου ΔΕΠ. «Οπου ιδρύθηκαν ιδιωτικά Πανεπιστήμια στον κόσμο, και μάλιστα χρηματοδοτούμενα από το κράτος εκεί, αναδείχτηκαν και απάτες, αντίστοιχες των ιδιωτικών νοσοκομείων ή σιδηροδρόμων, με συνέπεια οι απόφοιτοί τους να βρεθούν χωρίς πτυχία, ενώ είχαν πληρώσει τα δίδακτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζορμπαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που μπορεί να ανέλθουν και σε 16.000 ευρώ τον χρόνο, ακόμα και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (όπου μόνο δύο μεταπτυχιακά δεν έχουν δίδακτρα). Υπογράμμισε ότι ήταν μία λύση, «κακή», προκειμένου να επιλυθεί με έναν άσχημο τρόπο η υποχρηματοδότηση των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη