× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζεται η αγωνία για τις άγονες γραμμές Λήμνου και Αη Στράτη

Όραμα του υπουργείου Ναυτιλίας είναι ταχύπλοα πλοία που θα συνδέουν τα νησιών του Βορείου Αιγαίου μεταξύ τους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/1/2024

Συνεχίζεται η αγωνία για τις άγονες γραμμές Λήμνου και Αη Στράτη

Το υπουργείο Ναυτιλίας ελπίζει ο διαγωνισμός για την άγονη γραμμή που συνδέει την Λήμνο και τον Αη Στράτη με το Λαύριο και την Καβάλα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, στο περιθώριο της κοπής της πίτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,  που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη σήμερα 15 Ιανουαρίου.
Ακόμη ο κ. Παππάς είπε πως δρομολογήθηκε άμεσα ένα γρήγορο και καλό πλοίο το «Άνεμος» και λύθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την διακοπή των δρομολογίων του Aqua Blue.  
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας απέφυγε να εξηγήσει γιατί μετά το τέλος της σύμβασης του Sea Jet (πλοιοκτήτρια του Aqua Blue) με το υπουργείο, δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα που επεκτείνει υποχρεωτικά τις συμβάσεις για τις άγονες γραμμές κατά ένα χρόνο. Ώστε να μην μείνουν ο Αη Στράτης και η Λήμνος χωρίς πλοίο τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς.
Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό της 23 Ιανουαρίου ο κ. Παππάς ανέφερε πως αναμένονται κάποιες εγκρίσεις για να δει το υπουργείο ποιά εταιρεία θα διεκδικήσει την γραμμή Λαύριο – Άγιος  Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα. Παράλληλα, ανέφερε, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με τον Αη Στράτη. Για το θέμα αυτό θα έχει συνάντηση στο γραφείο του στην Αθήνα ο κ. Παππάς με τον Δήμαρχο του Αη Στράτη Κωνσταντίνος Σινάνης, αύριο Τρίτη 16 Ιανουαρίου. Ο κ. Παππάς δεν διευκρίνισε αν θα επανέλθει στην γραμμή το πλοίο «Αιολίς» ή αν θα μπει άλλο πλοίο. Ωστόσο ο υφυπουργός έκανε σαφές πως το υπουργείο θα ήθελε στην γραμμή να ένα πλοίο πολύ ταχύτερο ώστε να μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού στην γραμμή Αη Στράτης – Λήμνος.
Το υπουργείο, ανέφερε ο κ. Παππάς, με ενέργειες του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να στηριχθεί η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου. Επίσης ανέφερε πως οι συνολικές δαπάνες του κράτους για τις άγονες γραμμές θα ξεπεράσουν το 2024 τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα ο υφυπουργός ανέφερε πως υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον να συνδεθεί η Λήμνος, ο Αη Στράτης και το Σίγρι με την Ίμβρο. Το ενδιαφέρον αυτό εδράζεται στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για την έκδοση βίζας στους Τούρκους πολίτες στις πύλες εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Μεταξύ των νησιών στα οποία μπορεί η έκδοση βίζας να γίνει στην πύλη εισόδου είναι και η Λήμνος. Η λειτουργία αυτών των ακτοπλοϊκών συνδέσεων θα αλλάξει τον συγκοινωνιακό χάρτη στο Βόρειο Αιγαίο και θα δώσει μεταφορικές λύσεις τόσο στους τουρίστες όσο και στους κατοίκους των νησιών.
Ο κ. Παππάς σημείωσε: «υπάρχει ανάγκη να έρθουν γρήγορα, ταχύπλοα πλοία, για να μπορέσουμε να συνδέσουμε αυτά τα νησιά, για να δώσουμε μια άλλη ανάπτυξη». Για να κάνει ακόμη πιο σαφές τί εννοεί ο κ. υφυπουργός ανέφερε το παράδειγμα των Δωδεκανήσων όπου – όπως είπε – η ακτοπλοϊκή εταιρεία Dodekanisos Seaways, με την στήριξη του κράτους, έχει δρομολογήσει δύο πλοία τύπου katamaran έχει επιτύχει την σύνδεση των μικρών νησιών με τα μεγάλα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με συνέπεια να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στα μικρά νησιά καθώς συνδέθηκαν με τα διεθνή αεροδρόμια που υπάρχουν στα μεγάλα νησιά. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σημείωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρχουν πλοία που δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη εξαιτίας της μικρής ταχύτητας που αναπτύσσουν.
«Θέλουμε το Βόρειο Αιγαίο να αναπτυχθεί γρήγορα με υγιείς τρόπους. Κι αυτή η ανάπτυξη να φτάσει στους νησιώτες» τόνισε ο κ. Παππάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ