× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένταση, «απωθημένα» και ζωές σε αναμονή

Διεκόπη και συνεχίζεται το δικαστήριο με κατηγορούμενους διασώστες και εθελοντές- «Τέτοια κατάθεση ούτε στο Δελφινάριο δεν έχουμε ακούσει» είπε ένας εκ των συνηγόρων στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/1/2024

Ένταση, «απωθημένα» και ζωές σε αναμονή

Με ένταση συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου η δίκη με 16 κατηγορούμενους για κατασκοπεία και παροχή πληροφοριών, ως επί το πλείστον μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI, και άλλους εθελοντές. Η δίκη διεκόπη την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου λόγω παρέλευσης ωραρίου και συνεχίζεται στις 29 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και κατα τους πρώτους μάρτυρες κατηγορίας, αστυνομικούς δεν υπήρχαν εντάσεις, μεγάλο θέμα προέκυψε κατά την κατάθεση στελέχους της Ασφάλειας Μυτιλήνης, όπου ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης φώναξε «Τέτοια κατάθεση ούτε στο Δελφινάριο δεν έχουμε ακούσει», και με μία άλλη συνήγορο σε άλλο σημείο να ενημερώνει τον εκπρόσωπο της αστυνομίας ότι κάνει ψευδή κατάθεση για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, φανερά ενοχλημένος ζήτησε και από τις δύο πλευρές να σεβαστούν τη διαδικασία κάνοντας λόγο για απωθημένα.

Δικηγοροι της υπεράσπισης τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι πέρασαν τέσσερις μήνες στη φυλακή με ένα ασαφές κλητήριο θέσπισμα και κατηγορίες γελοίες περί κατασκοπείας, χωρίς, σήμερα άδεια εξόδου από τη χώρα. Από την πλευρά του, το στέλεχος της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης, ο οποίος σχημάτισε το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας, ανέφερε ότι η υπηρεσία του έχει αναλάβει ένα εκατομμύριο μετανάστες και δεν έχει δεχτεί ποτέ κάποια καταγγελία- με τον συνήγορο υπεράσπισης να απαντά ότι η μορφή του έχει γίνει ταινία και η στάση του έχει καταγγελθεί από κάθε ευρωπαϊκό θεσμό.

Εκτενής αναφορά έγινε και στη Σάρα Μαρτίνι που ήταν στο πρώτο κατηγορητήριο και απαλλάχτηκε μαζί με άλλους 7 κατηγορούμενους, η οποία έγινε διεθνές σύμβολο και μετέπειτα ολυμπιονίκης. Θυμίζουμε ότι έφτασε στη Λέσβο... κολυμπώντας και βοηθώντας συνταξιδιώτες στη βάρκα της να φτάσουν ζωντανοί, με τη δράση της να καταγράφεται σε ταινία στο Netflix (οι κολυμβήτριες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το πρωί της Παρασκευής αλληλέγγυοι με πανό στάθηκαν απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης ζητώντας Δικαιοσύνη για τους κατηγορούμενους.

Η δίκη ξεκίνησε παρά την αποχή των δικηγόρων, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου λόγω κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα 16 άτομα κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018: 1) κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και 2) για παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων.

Βασικά στοιχεία- ντοκουμέντα και ταυτόχρονα αμφισβητήσιμα εναντίον των κατηγορουμένων είναι τρεις συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp όπου ενημέρωναν για την άφιξη λεμβών με πρόσφυγες και στην οποία συμμετείχαν επίσημοι διακρατικοί φορείς, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αλλο στοιχείο είναι δύο ασύρματες συσκευές VHF που είχαν για τη συνεννόηση με το Λιμενικό, με το οποίο συνεργάζονταν.

Αν δει κανείς το backround των συλλήψεων, ήταν μία έντονη περίοδος με αφίξεις, με επιπτώσεις εγκλωβισμού αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, από την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, μία έντονη συζήτηση γύρω από τις ΜΚΟ, οι οποίες καταγράφονταν. Είχαν γίνει ήδη συλλήψεις και διεθνής κατακραυγή για τους ισπανούς διασώστες και ξέσπασε σαν κεραυνός εν αιθρία ή σαν προσπάθεια επίδειξης έργου από τις ελληνιές Αρχές για κάποιους άλλους, ότι προχώρησαν σε συλλήψεις σημαντικές, όπως της Μαρτίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι η ΕRCI ήταν καταγεγραμμένη στο μητρώο και σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο συμμετείχε στις διασώσεις στις ακτές της Λέσβου, ενώ η ιατρική της ομάδα επιχειρούσε στο ΚΥΤ της Μόριας.

Καθώς πέρα από το εν λόγω δικαστήριο που συνεχίζεται 29/1/2023, εκκρεμεί να οριστεί δικάσιμος για νέο με κατηγορίες όπως ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση μεταναστών, οι συνήγοροι κάποιες φορές συνέδεσαν τις δύο υποθέσεις κατά τις ερωτήσεις τους προς τους μάρτυρες, ενοχλώντας τους δικαστές που θέλουν να παραμείνουν στο δικαστήριο. Κι αυτό γιατί εκκρεμούν καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων ακόμα.

Ακολουθούν η δήλωση του Νάσου Καρακίτσου, ενός εκ των κατηγορουμένων και του Ζαχαρία Kεσσέ, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη