× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εφτά χρόνια μετά, το Αναγνωστήριο της Αγιάσου περιμένει τη στέγη του

Ήταν 11 Ιανουαρίου του 2017 όταν κατέρρευσε η σκεπή του ιστορικού κτιρίου, εξαιτίας σφοδρής χιονόπτωσης. Από τότε δεν έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης της επισκευής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/1/2024

Εφτά χρόνια μετά, το Αναγνωστήριο της Αγιάσου περιμένει τη στέγη του

Περνούν τα χρόνια πολύ γρήγορα σε αυτό το νησί και πολλές φορές χάνει κανείς τον λογαριασμό χωρίς να το καταλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, όπου πριν 7 χρόνια ακριβώς και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου του 2017 κατέρρευσε η στέγη του ιστορικού κτιρίου του,  από το βάρος του χιονιού. Να θυμίσουμε ότι την εβδομάδα εκείνη η Λέσβος ήταν στο έλεος της κακοκαιρίας και του χιονιά για αρκετές ημέρες με σοβαρές συνέπειες, αποκλεισμούς και προβλήματα σε όλο το νησί.

Από την μαύρη εκείνη μέρα και μετά ξεκίνησε ένας Γολγοθάς χωρίς τέλος για το Αναγνωστήριο της Αγιάσου, τα μέλη του και το Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίοι προσπαθούσαν μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του δημοσίου και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων να βρουν τρόπο για την  χρηματοδότηση της επισκευής του κτιρίου.

Μετά από πολύμηνη αναζήτηση και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER με το συνολικό ποσό των 510.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι δημοπρατήθηκε το έργο και υπήρξε ανάδοχος εταιρεία, οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ γιατί στο μεταξύ ξεκίνησε η πανδημία του covid και στη συνέχεια η κρίση ακρίβειας με την άνοδο των τιμών σε όλα τα οικοδομικά υλικά.

Το πρόγραμμα LEADER ωστόσο δεν προβλέπει την αύξηση της δαπάνης του έργου και έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου ξεκίνησε νέα αγωνιώδη προσπάθεια για την ανεύρεση 240.000 ευρώ ακόμη.

Στην νέα αυτή αναζήτηση δυστυχώς αποκλείσθηκε η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης αφού το Αναγνωστήριο είναι πολιτιστικό σωματείο Ιδιωτικού δικαίου ενώ και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  που αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσει δεν έδωσε ποτέ τα χρήματα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα ο Δήμος Μυτιλήνης λίγο πριν τη λήξη θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξει την προσπάθειά του και να δώσει το υπόλοιπο των χρημάτων όμως και εκεί το περίπλοκο σύστημα της γραφειοκρατίας θα καθυστερούσε σημαντικά την εξέλιξη του έργου.

Το έργο σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025 ωστόσο ως το Φεβρουάριο του 2024 θα πρέπει να παρουσιάσει τουλάχιστον το 10% των εργασιών.

Αυτό όπως είναι κατανοητό δεν μπορεί να γίνει αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ανάδοχος, ούτε καν έχει προχωρήσει η διαδικασία για τη νέα δημοπράτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του δραστήριου σωματείου εξακολουθούν να τρέχουν και να προσπαθούν με αγωνία να σώσουν το έργο ή να βρουν νέα πηγή χρηματοδότησης. 

Το κτίριο του Αναγνωστηρίου δυστυχώς παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση και χωρίς στέγη εδώ και 7 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλές από τις πολιτιστικές του δραστηριότητες να υπολειτουργούν ή να μην πραγματοποιούνται. 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Αναγνωστήριο Αγιάσου για την επέτειο 7 ετών:

«Σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 2017, πολυήμερη και σφοδρή χιονόπτωση έπληξε την Αγιάσο και τις εγκαταστάσεις του Αναγνωστηρίου με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από το τεράστιο βάρος του χιονιού η στέγη του θεάτρου και να καταστραφεί πλήρως η πλατεία και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. 

Σήμερα, επτά χρόνια μετά και παρά τις συνεχείς, επίμονες και επίπονες προσπάθειες, παρεμβάσεις και πιέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου προς κάθε κατεύθυνση, το ιστορικό θέατρο του Αναγνωστηρίου και ένα από τα ομορφότερα του Αιγαίου παραμένει ένα άδειο κουφάρι, ένα ερειπωμένο απομεινάρι που προκαλεί απογοήτευση, πίκρα, θλίψη και φωναχτή οργή.

Δυστυχώς, παρά τα πολλά και υψιπετή λόγια συμπάθειας και αναγνώρισης του ρόλου και του έργου του Αναγνωστηρίου καμιά προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της αποκατάστασης της στέγης δεν ολοκληρώθηκε για ποικίλους λόγους. Και αυτό δεν τιμά κανέναν.
Ως Δ.Σ θα θέλαμε να κάνουμε καθαρό στα μέλη και στους φίλους, που αγωνιούν και συνεχώς μας ρωτούν, ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας μέχρι να δούμε και πάλι το θέατρό μας να λειτουργεί.

Καλούμε την οργανωμένη Πολιτεία και όλους τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου να σταθούν δίπλα μας, οδηγοί και αρωγοί, και μέσα στο 2024 να υπάρξουν θετικές και ευχάριστες εξελίξεις.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής