× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γενετική βελτίωση για το πρόβατο της Λέσβου

Μια ευκαιρία η κτηνοτροφία του νησιού να μπει σε άλλη εποχή με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος που θα λειτουργούν ευεργετικά στην υγεία των καταναλωτών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 11/1/2024

Γενετική βελτίωση για το πρόβατο της Λέσβου

Ο καθηγητής Υγείας των Ζώων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Σκούφος μίλησε για τις νέες δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας των αιγοπροβάτων με την αξιοποίηση νέων επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων. Ο κ. Σκούφος παραχώρησε συνέντευξη στο ρ/σ του «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη», κι εξήγησε πως μπορεί να παραχθούν κρέας, γάλα και τυροκομικά προϊόντα που η κατανάλωση τους θα έχουν θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Η παραγωγική διαδικασία θα γίνεται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και θα αξιοποιούνται υποπροϊόντα από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα τα καινοτόμα συστήματα παραγωγής και την γενετική βελτίωση των προβάτων. Ο κ. Σκούφος υπογράμμισε πως σήμερα είναι εφικτή η γενετική βελτίωση των προβάτων έτσι ώστε να παράγουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας γάλα και κρέας. Κι όταν λέμε καλύτερης ποιότητας δεν εννοούμε μόνο προϊόντα που θα είναι ασφαλή και θρεπτικά. Αλλά προϊόντα που θα βελτιώνουν την υγεία των καταναλωτών τους. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκούφος ανέφερε πως «Γενετική βελτίωση σημαίνει πλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά, σημαίνει διακριτότητα, σημαίνει ειδική ποιότητα, σημαίνει ότι το τελικό προϊόν γάλα – τυροκομικά προϊόντα και κρέας μπορούν να οδηγηθούν σε ένα άλλο επίπεδο την υγεία του ανθρώπου».
Ακόμη ο κ. Σκούφος είπε: «σήμερα μπορούμε να δούμε το πρωτέωμα – δηλαδή τί πρωτεΐνες περιέχει το κρέας – κι αν αυτές μπορούν να επιδράσουν στην υγεία του ανθρώπου. Μπορούμε να δούμε το λιπίδωμα, δηλαδή το σύνολο των λιπαρών οξέων που περιέχει το συγκεκριμένο κρέας. Από εκεί μπορούμε να δούμε αν έχει καλά λιπαρά οξέα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να το τρώμε άφοβα.  Κι όχι όπως λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων να τρώμε κόκκινο κρέας αραιά ως και καθόλου».
Στην περίπτωση της Λέσβου, η γενετική βελτίωση μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος παραγωγής που θα αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της ελαιοκομίας (φύλλα ελιάς, κατσίγαρος και ελαιοπυρήνας)  μόνιμα στο σιτηρέσιο των προβάτων. Αυτή η ενέργεια αν γίνει σε μονογαστριακά ζώα τότε αλλάζει το προφίλ των λιπαρών οξέων που έχει το κρέας τους. Δηλαδή αλλάζει η αναλογία των λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6 που περιλαμβάνει το κρέας.
«Έτσι θα παράγεται ένα κρέας που θα είναι άλλου τύπου. Με άλλες αναλογίες λιπαρών οξέων και άλλες αναλογίες πολυφαινολών που είναι τα βασικά αντιοξειδωτικά που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός» υπογράμμισε ο κ. Σκούφος. Στην ουσία αυτό που περιέγραψε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι πως μέσα από αυτή την διαδικασία το κρέας και το γάλα που δίνει το πρόβατο της Λέσβου θα είναι προϊόντα που προάγουν την υγεία του ανθρώπου και δεν καλύπτουν απλά τις διατροφικές του ανάγκες. Επιπρόσθετα η αξιοποίηση των υποπροϊόντων της ελιάς θα οδηγήσει σε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που έχει η κτηνοτροφία της Λέσβου κατά 20% περίπου. Ένα στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στο νησί καθώς θα χαρακτηριστούν ως «πράσινα προϊόντα».
Παράλληλα σημείωσε πως η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος γενετικής βελτίωσης είχε προταθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πριν από μια 8ετία για το νησί της Λέσβου. Όταν Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ήταν η κ. Χριστιάνα Καλογήρου. Ο σχεδιασμός αυτός είχε προχωρήσει, εκείνη την περίοδο. Αργότερα όμως σταμάτησε καθώς άλλαξε η πολιτική ηγεσία στην Περιφέρεια. Παρότι για την εφαρμογή του προγράμματος θα γίνονταν επενδύσεις υποδομών στο νησί της Λέσβου και παράλληλα θα απασχολούνταν ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων.
Ο κ. Σκούφος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει μικρό μέγεθος και δεν μπορεί να επενδύσει στην παραγωγή προϊόντων μαζικής κατανάλωσης. Πρέπει να επενδύσει στην παραγωγή «μπουτίκ προϊόντων, προϊόντων αναγνώρισης terroir και ειδικά προϊόντα που μπορούν να κατακτήσουν την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της φυσικής προβατοτροφίας. Δηλαδή μιας προβατοτροφίας που θα στηρίζεται σε φυσικές μεθόδους και θα καταλήγει στην παραγωγή φυσικών τροφίμων».
Στη Λέσβο είναι εφικτή η επίτευξη το στόχου παραγωγή γάλακτος και αρνίσιου κρέατος με αυτά τα χαρακτηριστικά διότι στο νησί υπάρχει μεγάλος και ομοιογενής πληθυσμός προβάτων. Η γενετική βελτίωση του προβάτου, σύμφωνα με την πρόταση που είχε κατατεθεί στην Περιφέρεια, μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια τριετία.
Δείτε εδώ όλη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής