× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεχωριστά βιβλία για την πρώτη βιβλιοπρόταση της νέας χρονιάς

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ - Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

Δημοσίευση 6/1/2024

Ξεχωριστά βιβλία για την πρώτη βιβλιοπρόταση της νέας χρονιάς

Βιβλία που ξεχώρισα για την πρώτη βιβλιοπρόταση της νέας χρονιάς με την ματιά στην αξία της ελευθερίας στη ζωή και τη σκέψη που αυτήν άλλη δεν έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόντρα στις ράγιες, Άλκη Ζέη, αγαπημένο και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της, διασκευασμένο σε graphic novel, από δύο γυναίκες δημιουργούς κόμικς τις Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου, μια πρόταση για παιδιά και γονείς τολμώ να πω! Τα έργα της Άλκης Ζέη είναι διαχρονικά, μα τούτη η δημιουργία τα φέρνει ακόμα πιο κοντά στα σημερινά παιδιά και νέους. (Τυπικά από 10 ετών). Η δεκάχρονη Σάσα, η ηρωίδα, ζει στην προεπαναστατική Ρωσία! Κάθε μέρα κοιτάζει από το παράθυρο της τις ράγιες, από τις οποίες περνούν μαζί με τους ανθρώπους, όνειρα και ελπίδες για τις μεγάλες αλλαγές στις ζωές τους! Ότι πρέπει ως δώρο για τις αρχές ενός νέου χρόνου! Άλλα δύο εμβληματικά μυθιστορήματα κυκλοφορούν σε graphic novel, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ‘’Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’’ και ‘’Το καπλάνι της βιτρίνας’’. Το 2023, ήταν λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη, με βιβλία για όλες της ηλικίες, έτσι μπορούμε εύκολα να βρούμε από τις συγκεκριμένες εκδόσεις μέσα από την σειρά βιβλίων ‘’Η βιβλιοθήκη’’της Άλκης Ζέη, όποιο έργο της επιθυμούμε.
Περιγραφή: Τις ράγιες κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της η δεκάχρονη Σάσα, που τραβούν πέρα μακριά σε μια καινούρια ζωή. Η Σάσα μεγαλώνει στην προεπαναστατική Ρωσία καταφέρνοντας να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία και να μάθει τι σημαίνει να είσαι αληθινός ήρωας. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό τη μεγάλη αλλαγή που χτυπάει την πόρτα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια θέση στον ήλιο, αυτό το βιβλίο το αγάπησα! Όσο αγαπώ την ελευθερία και τους ονειροπόλους ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν αγώνες για αυτήν! Με συγκίνησε βαθιά! Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία που σας προτείνω να διαβάσετε και να κουβεντιάσετε με τα παιδιά σας, αν σας ενδιαφέρει ‘’μια θέση στον ήλιο’’ για εκείνα και εσάς! Το υπογράφει ο Νίκος Αντωνίου, η εξαιρετική εικονογράφηση είναι της Ντανιέλα Σταματιάδη. Εκδόσεις Καστανιώτη.

Περιγραφή:
Βαθιά κάτω στη γη ζουν κάτι παράξενα πλάσματα, οι τάρταροι. Τα μάτια τους είναι πάντοτε κλειστά, αφού το βασίλειό τους είναι βυθισμένο στο απόλυτο σκοτάδι. Όλη μέρα σκάβουν σήραγγες και λαγούμια για να βρουν σκουλήκια και ρίζες να φάνε. Ο Ήρα, ένας ονειροπόλος τάρταρος, αναρωτιέται από πού έρχονται οι ρίζες των δέντρων και θέλει να εξερευνήσει τι μπορεί να υπάρχει πέρα από τον σκοτεινό τους κόσμο. Την επιθυμία του αυτή όμως δεν την κατανοούν όλοι και εξαγριώνονται με τις ερωτήσεις του. Η απόφασή του να εγκαταλείψει την ασφάλεια του βασιλείου θα τον οδηγήσει κυριολεκτικά από το σκοτάδι στο φως. Μια αλληγορική ιστορία για όσους ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτούς που τολμούν να διεκδικήσουν μια θέση στο φως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγκαλιά, της Μαρίας Λοιζίδου, από τα βιβλία εκείνα που όταν το διαβάσεις και το κλείσεις θες να το κρατήσεις αγκαλιά! Εμένα αυτό μου προκάλεσε! Μιλά για όλες τις αγκαλιές που έχουμε ανάγκη, και για την μαγική τους θετική ενέργεια! Αχ και να υπήρχε πραγματικά ένας εφευρέτης που να μας τις έφτιαχνε και να μας έδειχνε τον δρόμο για την αλληλεγγύη! Η πολύ όμορφη εικονογράφηση είναι της Ελένης Καρανικολού (Missy Merida), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός! Για παιδιά από 5 ετών.
Περιγραφή: Κάποιες αγκαλιές είναι χουχουλιαστές, άλλες είναι τρυφερές, άλλες σφιχτές κι άλλες φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φθείρονται ποτέ. Ο κύριος Χαράλαμπος, ο ξακουστός εφευρέτης της αγκαλιάς, μπορούσε να φτιάξει στο εργαστήριο του κάθε είδος αγκαλιάς που του ζητούσε ο κόσμος. Μια νύχτα όμως του συνέβη κάτι τρομερό, και ο κύριος Χαράλαμπος είναι πια αβοήθητος.
Μια ιστορία γεμάτη φαντασία για την πραγματική δύναμη της αγκαλιάς.

Ο κήπος με τα συναισθήματα, εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά! Της Βίκυς Σακκή, σε υπέροχη εικονογράφηση της Μαίρης Καλαμπαλίκα. Μας μιλά για το πόσο άχρωμη είναι η ζωή όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, αν δεν τους επιτρέπεται να χαίρονται ελεύθερα τον πολύχρωμο κήπο των συναισθημάτων τους! Ένα μικρό κορίτσι στην ιστορία κάνει την διαφορά και σαν ‘’τον κούκο’’ καταφέρνει και φέρνει την ‘’Άνοιξη’’ για όλους μικρούς και μεγάλους! Ένα βιβλίο που σας προτείνω να αναζητήσετε! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Κάποτε, σε µια καστροπολιτεία ενός µακρινού πλανήτη, ζούσε ένα µικρό κορίτσι, η Ουρανία. Αν και ήταν η κόρη του άρχοντα, ήταν δυστυχισμένη, όπως και όλοι οι κάτοικοι εκείνης της καστροπολιτείας, επειδή ο άρχοντας είχε θέσει σκληρούς νόµους και απαγόρευε όλα τα θετικά συναισθήματα! Η ζωή όλων ήταν γκρίζα και άσχηµη! Η Ουρανία, όµως, θα βρει τρόπους να ξεφύγει απ’ όλα αυτά. Δημιουργεί νέες φιλίες και νιώθει συναισθήματα που δεν ήξερε καν την ύπαρξή τους! Είναι πλέον ευτυχισμένη! Η καρδιά της είναι ζεστή! Θα καταφέρει όµως να κάνει και τους υπόλοιπους ευτυχισμένους; Θα καταφέρει να πείσει τον µπαµπά της να αλλάξει τους νόµους της καστροπολιτείας και να επιτρέψει στους ανθρώπους να µπουν στον «κήπο µε τα συναισθήματα»;

BIG ΜΠΑΜ, της Τάνιας Χρυσού, με την εντυπωσιακή εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, από τις εκδόσεις σιελ, για παιδιά από 7 ετών. Το οποίο βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες θα έλεγα! Σε κρατά σε αγωνία για το πώς και τι θα γίνει στο τέλος! Τι γίνεται με τις αξίες της ζωής; Θα επικρατήσει το χρήμα και μάλιστα το εύκολο χρήμα και η απληστία ή η ιδέα της ελευθερίας; Θα σώσουν τα παιδιά τον κόσμο τους; Θα βρουν τρόπο να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα, όπως δικαιούνται, την ζωή και τον χρόνο τους; Δεν θα σας αποκαλύψω το τέλος! Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας! Εγώ το διάβασα, πέρασα καλά με αυτό και σας το προτείνω!
Περιγραφή: Θα μου χαρίσετε λίγο από τον χρόνο σας; Ναι, σε εσάς μιλάω. Σε εσάς που διαβάζετε τώρα. Εξάλλου, για εσάς είμαι εδώ. Σσσσς! Πλησιάστε λίγο να σας πω... Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε το μυστικό για να γίνετε πάμπλουτοι. Κάθε λεπτό της ζωής σας θα αποκτήσει άλλη αξία. θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα πάντα σε αφθονία. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, αρκεί... αρκεί να κάνετε αυτό που θα σας πω... (Από το οπισθόφυλλο).



Βιβλίο ενηλίκων: Καρναβα(ρνα)λικά Μελετήματα για τη βαρναλική ποιητική, κείμενο Βασίλης Αλεξίου, πρόλογος Ευτύχης Μπιτσάκης, από τις εκδόσεις Κέδρος. Για όσους εκτιμάμε το έργο του διανοούμενου της Αριστεράς, του ποιητή του λαού, της εργατιάς και της προσφυγιάς, και θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτόν, μέσα από την ματιά του Αλεξίου. ( Κώστας Βάρναλης, 1884-1974).

Περιγραφή: Το βιβλίο περιέχει έξι κείμενα που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Για την παρούσα έκδοση ξανακοιτάχτηκαν για να συμπληρωθούν, να αναθεωρηθούν σε κάποια σημεία, ή για να διαγραφούν κάποιες λογικές επικαλύψεις. Ο πρώτος στόχος των συγκεντρωθέντων κειμένων είναι, όπως υπονοεί και ο αμφίσημος τίτλος του βιβλίου, η –υπό το φως της μπαχτινικής προοπτικής– ανάδειξη της καρναβαλικής θεώρησης του κόσμου, που αναδύεται από τη σύνολη βαρναλική δημιουργία.  Βέβαια, το καρναβαλικό στοιχείο δεν είναι μονοπαγές στη γραφή του Βάρναλη αλλά συνοδεύεται από μια βαθιά και τρυφερή λυρικότητα, αγώνα και αγωνία για την ποιητική μορφή και τους κοινωνικούς όρους ύπαρξης της ποίησης, και έναν ποιητικό στοχασμό που, όπως παρατήρησε ο Βύρων Λεοντάρης, «πλανιέται κυριολεκτικά επί των υδάτων της βιωματικής εμπειρίας και όχι πάνω και αποσπασμένος από αυτήν». Ο απώτερος, πάντως, στόχος του βιβλίου είναι η σύλληψη της κεντρικής στοχοθεσίας της βαρναλικής  ποιητικής. Στοχοθεσία που δίνεται εξαίρετα σε αυτό το μικρό απόσπασμα από το κείμενο του Ευτύχη Μπιτσάκη που προλογίζει την έκδοση: «Αυτό ήταν το έργο του Βάρναλη: Ένας μαχόμενος ανθρωπισμός που μέσα από τη διαλεκτική σύνδεση της σάτιρας και του λυρισμού, της “καβαλίνας και του ροδακινανθού”, όπως έγραψε ο Παλαμάς, συναιρούσε στη –σύμφωνη με τις leges artis–  εκδήλωσή του, τη σκεπτόμενη με την πάσχουσα και την αγωνιζόμενη ανθρωπότητα ή, αλλιώς, όπως θα το πει ο ίδιος σε δύο στίχους του: Μέσα στο λόγο το δικό μου όλη η ανθρωπότητα πονεί». (Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Δάλλα).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ