× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που ξεχώρισα και επέλεξα για το τέλος της φετινής χρονιάς

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2023

Βιβλία που ξεχώρισα και επέλεξα για το τέλος της φετινής χρονιάς

Απίστευτο μου φαίνεται! Πέρασε ακόμα ένας ολόκληρος χρόνος! Τα εκατοντάδες βιβλία που γνωρίσαμε μαζί από αυτή τη στήλη δεν με άφησαν να το συνειδητοποιήσω! Τι όμορφα που περνά τελικά ο χρόνος με τα βιβλία! Και να που φτάσαμε στις τελευταίες βιβλιοπροτάσεις μου για σας για το 2023! Ελπίζω και εύχομαι να σας φανούν με ευχάριστο τρόπο ‘χρήσιμες’!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που έκανε και φέτος το θαύμα του στις γιορτές και μοιράζεται μαζί με το αναγνωστικό του κοινό, τούτο το ξεχωριστό βιβλίο! Το προτείνω σε όλους όσους δεν χαίρονται όταν έρχονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! ‘’Αφιερώνω’’ την βιβλιοπρόταση μου σε όλους όσους κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τους αλλάξουν γνώμη και διάθεση! Γιατί «[…] τα Χριστούγεννα είναι χαρά»! Η εικονογράφηση είναι της Ντανιέλα Σταματιάδη! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης. Για παιδιά από 4 ετών και πάνω.
Περιγραφή: Δεν ήξερα το όνομά του, γι’ αυτό τον είπα Χ. Ταξίδευε ασταμάτητα και σκόρπιζε χαρά. Με επισκέφτηκε ένα βράδυ που ήμουν θλιμμένος και είχα δηλώσει στη μαμά μου ότι φέτος δεν ήθελα να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Μου ζήτησε επίμονα να παίξουμε. Με παρακίνησε και επιδιορθώσαμε σπασμένα ξύλινα στολίδια. Τελικά ο Χ τα κατάφερε! Με έπεισε πως τα Χριστούγεννα είναι χαρά. Αυτή είναι η ιστορία της γνωριμίας μου με τον Εμπενίζερ.

Εξετάσεις για την ΑΪ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, σε κείμενο του Αντώνη Παπαθεοδώρου, με πολύ χιούμορ γραμμένο, πραγματικά με έκανε να γελάσω! Με ξάφνιασε ευχάριστα η τελική ανατροπή και με ευχαρίστησε συνάμα! Αλήθεια, εσύ, μικρέ ή μεγάλε αναγνώστη των προτάσεων μου, «Θα έκανες τα πάντα για να είναι όλα τα παιδιά του κόσμου ευτυχισμένα;». Αυτή η ερώτηση είναι η αγαπημένη μου τούτου του βιβλίου! (Την δική μου απάντηση την ξέρετε όσοι με ξέρετε!). Την επιτυχημένη εικονογράφηση έχει κάνει η Μυρτώ Δεληβοριά, δίνοντας μας άλλη μια απόλυτα ταιριαστή συνεργασία των δύο και μάλιστα για ακόμη μια φορά σε χριστουγεννιάτικο βιβλίο! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, για παιδιά από 4 ετών.
Περιγραφή: Συγχαρητήρια που διάλεξες Αϊ Βασίλης να σπουδάσεις! Καλή επιτυχία εύχομαι ολόκαρδα στις εισαγωγικές σου εξετάσεις!

ΆΛΦΙ ο τάρανδος, της Δέσποινας Πετρή, σε εικονογράφηση Ρ.Κ., μια υπέροχη ιστορία για την μεγάλη αξία και σημασία που έχει η πίστη στα όνειρα μας και η προσήλωση στον στόχο μας! Ναι, όταν κάτι το θέλουμε πολύ και προετοιμαζόμαστε γι αυτό με υπομονή και επιμονή αλλά και πίστη στον εαυτό και στις ικανότητές μας, τελικά το καταφέρνουμε, όπως ο ήρωας του βιβλίου! Διότι, «[…] όταν κάποιος θέλει κάτι πραγματικά και το πιστεύει βαθιά, πάντα το πετυχαίνει». Θα έρθει η στιγμή του! Όπως μας λέει η συγγραφέας μέσω του Άγιου Βασίλη! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Περιγραφή: Ο Άλφι πίστευε και πάντα είχε µια κρυφή επιθυμία, να ταξιδέψει μαζί µε τον Άγιο Βασίλη. Η πίστη µας τελικά κάνει πραγματικότητα τα όνειρά µας; Είναι µια απάντηση που θα πάρει ο μικρός τάρανδος μέσα από την ιστορία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχονται Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά & Φώτα, της Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη και του Παντελή Ζούρα, σε εικονογράφηση της Πέγκυ Φούρκα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που τα περιέχει όλα όσα θέλουμε για τις γιορτές! Χωρισμένο σε τρεις ενότητες, περιλαμβάνει διηγήματα στο πνεύμα του Δωδεκαημέρου, κάλαντα, ύμνους, έθιμα, παιχνίδια ως και συνταγές! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΑΜΑ.
Περιγραφή: Το εξαιρετικό βιβλίο της Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη και του Παντελή Ζούρα, επανακυκλοφορεί μετά από πολλά χρόνια, με πλήρως ανανεωμένη εικονογράφηση αλλά και προσαρμογή της θεματολογίας του. Ζήστε το Δωδεκαήμερο “Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φώτα” μέσα από ιστορίες, έθιμα, παραδόσεις και κυρίως την οικογενειακή θαλπωρή και την εκκλησιαστική κατάνυξη, όπως ταιριάζει στις τόσο σημαντικές αυτές ημέρες του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Χαρά και χαμόγελα για μικρούς και μεγάλους. Στολίδια, λαμπιόνια, δώρα, γλυκά, κάλαντα, εκκλησιά και έθιμα, όλα μαζί γίνονται στην καρδιά μας οι αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή.
Χρώματα, μυρωδιές και ήχοι μπερδεύονται σε ένα πανηγύρι χαράς, που, αν και είναι το ίδιο για όλους, γίνεται ξεχωριστό για τον καθένα μας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως όλοι είμαστε ξεχωριστοί, όπως και τα στολίδια του δέντρου, όπως τα γλυκίσματα σε μια στολισμένη βιτρίνα ή τα αναμμένα κεριά στα μανουάλια της εκκλησίας.

Η Βασίλισσα του Χιονιού, του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, μια λατρεμένη και πασίγνωστη χριστουγεννιάτικη ιστορία, από την σειρά Ιστορίες για τα Χριστούγεννα! Διασκευή Valentina Deina, η παραμυθένια εικονογράφηση είναι της Daniela Volpari. Που αξίζει να μοιραστείτε με τους μικρούς βιβλιόφιλους για να τους μιλήσετε για την δύναμη της αγάπης! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις χάρτινη πόλη!
Περιγραφή: Μια φορά κι έναν καιρό... ένα κομματάκι γυαλιού από έναν μαγικό καθρέφτη μπήκε στο μάτι του Κάι και τον άλλαξε. Άρχισε να φέρεται άσχημα ακόμα και στην αγαπημένη του φίλη, την Γκέρντα. Όταν εμφανίστηκε μπροστά του η Βασίλισσα του Χιονιού, τον μάγεψε και τον πήρε μαζί της στο παγωμένο παλάτι της. Τότε, η Γκέρντα αποφάσισε να ξεκινήσει ένα τολμηρό ταξίδι για να τον αναζητήσει...

Είναι γιορτές, έχουμε αργίες και την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο με αυτούς που αγαπάμε πίοτερο, τα παιδιά και κάποιοι ακόμα πιο τυχερή τα εγγόνια μας! Ευκαιρία να μπούμε σε ‘περιπέτειες’, να κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί, όπως μαγειρέματα! Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη και την παρέα του συνταγές για μικρά χεράκια! Η συγγραφέας του, η Ελένη Κατσούλη, έκανε το ‘μαγείρεμα’ για μας, μικρούς και μεγάλους, διασκεδαστικό μα και εύκολο! Η εικονογράφος η Σάντρα Ελευθερίου, το έκανε ευχάριστο και πολύ δελεαστικό θα έλεγα! Οι δύο τους μου άνοιξαν την όρεξη για μαγείρεμα και διάβασμα, αφού εδώ έχουμε ιστορίες μαγειρεμάτων μιας παρέας, αυτή του Πάρη! Φαντάζομαι το ίδιο θα συμβεί και σε σας! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας!

Περιγραφή: Ένα πρωτότυπο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με 8 απολαυστικές συνταγές-ιστορίες. Ο ήρωας των ιστοριών, ο μικρός Πάρης, συνεργάζεται με τους φίλους και τις φίλες του και την απαραίτητη βοήθεια κάποιου ενήλικα εκτελούν τη συνταγή δείχνοντας πώς η μαγειρική μπορεί να γίνει η αγαπημένη απασχόληση κάθε παιδιού.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ