× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς εορταστική ανάπαυλα η αγορά του ελαιολάδου

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες με την τιμή παραγωγού να αγγίζει τα 10 ευρώ στην Ελλάδα.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/12/2023

Χωρίς εορταστική ανάπαυλα η αγορά του ελαιολάδου

Από παράδοση οι εορταστικές περίοδοι οδηγούσαν σε μεγάλη μείωση των συναλλαγών στην αγορά του ελαιολάδου. Η εορταστική ανάπαυλα σηματοδοτούσε σε μείωση ή σταθεροποίηση των τιμών χονδρικής και παραγωγού. Την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο φαίνεται πως κανείς στην αγορά του ελαιολάδου δεν θα «ξεκουραστεί». Όχι γιατί γίνονται πολλές αγοραπωλησίες αλλά επειδή οι ελάχιστες κινήσεις που γίνονται οδηγούν σε συνεχή αύξηση τις τιμές χονδρικής. Είναι εντυπωσιακό πως ο ιστοχώρος Teatro Naturale,στις 28 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε τιμή χονδρική για το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 9,30 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή του Ιταλικού στην αγορά τη Andria ήταν 9,70 ευρώ ανά κιλό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η τιμή του Ανδαλουσιανού (Ισπανία) ελαιολάδου της ποικιλίας Picual ήταν στα 9,25 ευρώ ανά κιλό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με την ίδια πηγή η τιμή του ραφιναρισμένου  ελαιολάδου ανήλθε στα 8,55 ευρώ.
Η Ισπανική ιστοσελίδα Poolred, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, κατέγραψε τη μέση χονδρική τιμή του Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 8,80 ευρώ ανά κιλό, του παρθένου μια ανάσα κάτω από τα 8,50 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού άσσου οριακά πάνω από τα 8,00 ευρώ
Στην Ελλάδα οι ανώτερες τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου που καταγράφονται στην Κρήτη ανέρχονται στα 9,20 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην Λακωνία, λίγα 24ώρα πριν τα Χριστούγεννα οι τιμές παραγωγού είχαν φθάσει στα 9,60 ευρώ ανά κιλό. Στην Ελληνική χονδρική αγορά του ελαιολάδου ήδη έχουν καταγραφεί οι αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου πάνω από τα 10 ευρώ ανά κιλό. Στην Μυτιλήνη ελαιοπαραγωγοί του νησιού αναφέρουν πως πούλησαν έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο πάνω από 10 ευρώ ανά κιλό. Όμως σε καλές τιμές πωλούνται και τα βιομηχανικά ελαιόλαδα του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή παραγωγού για βιομηχανικό ελαιόλαδο 10 βαθμών ανέρχεται στα 5,00 ευρώ ανά κιλό.

Τι συμβαίνει στους ελαιώνες
Κι ενώ οι τιμές του ελαιολάδου πάνε στον παράδεισο… η κατάσταση στους ελαιώνες είναι πολύ διαφορετική. Σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου καταγράφεται μειωμένη απόδοση ελαιολάδου. Σε κάποιες περιοχές τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που για την παραγωγή 1 κιλού ελαιολάδου χρειάζονται 10 κιλά καρπού. Το πρόβλημα αυτό ήρθε να προστεθεί στο πρόβλημα της μικρής παραγωγής ελαιοκάρπου που οδηγεί τις κυβερνήσεις των ελαιοπαραγωγικών κρατών να ζητήσουν αποζημίωση ακαρπίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ενεργοποίηση των αποθεματικών που τηρούνται για έκτακτες περιπτώσεις.
Τα παραπάνω προβλήματα εντοπίζονται και στο νησί της Λέσβου. Ελαιοπαραγωγοί του νησιού αναφέρουν χρειάστηκε να αλέσουν ένα τόνο καρπού για να πάρουν 120 κιλά ελαιολάδου.
Η μικρή παραγωγή καρπού στο νησί έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα ελαιοτριβεία κι οι τοπικές τυποποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να βρουν τις αναγκαίες ποσότητες ελαιολάδου για τυποποίηση.

Εκτιμήσεις για τον όγκο παραγωγής
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για τον όγκο παραγωγής στις βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου δείχνουν πως η Πορτογαλία δύσκολο να φθάσει τους 140.000 τόνους, ενώ τον Οκτώβριο γινόταν λόγος για υπέρβαση των 165.000 τόνων. Στην Ελλάδα, οι προσδοκίες δεν είναι επίσης καλές, δεδομένου ότι ξεκινούσαν από μια εκτίμηση 180.000 τόνων και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα φτάσει τους 150.000 τόνους. Το Μαρόκο θα υποστεί επίσης περικοπές στις εκτιμήσεις του, καθώς από τις 135.000 που ήταν η πρόβλεψη θα πέσει στις 110.000 αυτή τη στιγμή. Στην Ισπανία ο όγκος παραγωγή δύσκολα θα προσεγγίσει του 750.000 τόνους

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ