× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πώς θα αποφύγετε την αύξηση της χοληστερίνης μέσα στις γιορτές

Αναλυτικός οδηγός με διατροφικές συμβουλές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/12/2023

Πώς θα αποφύγετε την αύξηση της χοληστερίνης μέσα στις γιορτές

Σύμφωνα με το Healthstat.gr, κατά τη διάρκεια των γιορτών, παρατηρείται μια αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης σχεδόν κατά 20%. Μάλιστα, παρατηρείται ότι στις γιορτές υπάρχει μια αρκετά σταθερή αύξηση βάρους, κατά μέσο όρο 4 κιλών, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να τρώνε περισσότερο τα Χριστούγεννα και να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνδυασμός της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και του άγχους που προκαλείται από την ενασχόληση με τα ψώνια, τα ταξίδια, τα πάρτι και πολλά άλλα μπορεί να αφήσει λιγότερο χρόνο για προσεκτικό φαγητό και την άσκηση. Όλα αυτά σε συνδυασμό μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά.


Οι τρεις ημέρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό καρδιακών προσβολών στο ημερολόγιο είναι οι 25, 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έρευνες.

Πώς τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης.

  • Η χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που συχνά ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του σώματος. Η αυξημένη LDL, σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
  • Η χοληστερόλη HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας), η οποία θεωρείται «καλή» χοληστερόλη, απορροφά τη χοληστερόλη στο αίμα και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ, το οποίο στη συνέχεια την αποβάλλει από το σώμα. Τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.


Επιπλέον, τα τριγλυκερίδια, ένας τύπος λίπους στο αίμα που χρησιμοποιείται για ενέργεια, παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων με χαμηλά επίπεδα HDL και/ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στα τοιχώματα των αγγείων, γεγονός που διευκολύνει τη δημιουργία πλάκας με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χοληστερόλης σας;

Περίπου το 15 έως 20% των επιπέδων χοληστερόλης επηρεάζεται από συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, ενώ το 85% της χοληστερόλης παράγεται στο ήπαρ και βρίσκεται υπό γενετικό έλεγχο.

Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται κυρίως από γενετικές αιτίες. Ενώ η διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικά και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κάποιος τη χοληστερόλη μόνο με δίαιτα και άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ωστόσο, μειώνοντας την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας και κάνοντας καθημερινή άσκηση που αποτελείται από τουλάχιστον 30 έως 45 λεπτά αερόβιας άσκησης και κίνησης με βάρος, 4 έως 5 φορές την εβδομάδα, μπορείτε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη έως 10-20%.

Η κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης:

  • Οι διαλυτές ίνες (όπως το πλιγούρι βρώμης) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης έως και 10%
  • Οι τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης
  • Ορισμένα έλαια και βούτυρα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL, μειώνοντας έτσι ελάχιστα την LDL
  • Οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση της HDL και στη συνέχεια στη μείωση της LDL

Η μεσογειακή διατροφή προτείνεται επίσης ως ιδανική δίαιτα, επειδή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συμφωνεί μάλιστα και δηλώνει ότι μια δίαιτα μεσογειακού τύπου μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των συστάσεων του AHA για ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

Φάρμακα για τη διαχείριση της χοληστερόλης

Οι ασθενείς πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με αποτελεσματικές θεραπείες μείωσης της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες.

Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, η θεραπεία με στατίνες είναι μια θεραπεία πρώτης γραμμής.

Οι στατίνες όχι μόνο μειώνουν τη ολική χοληστερόλη, την LDL (κακή), τα τριγλυκερίδια και βοηθούν στην αύξηση της HDL (καλής), αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή στα τοιχώματα των αγγείων και να σταθεροποιήσουν την πλάκα, παρέχοντας έτσι καρδιακή προστασία.

Υπάρχει μάλιστα μια νέα θεραπεία που ονομάζεται Leqvio. Είναι μια έγχυση που χορηγείται από HCP και θεωρείται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ένα σχήμα στατίνης, δίαιτας και άσκησης. Χορηγείται δύο φορές το χρόνο μετά από δύο αρχικές ενέσεις.

Η περίοδος των γιορτών είναι μια καλή στιγμή για να εξετάσετε τις τρέχουσες διατροφικές σας συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης και να δείτε πιθανούς τρόπους για να γίνετε πιο υγιείς τη νέα χρονιά.


Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης