× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φιάσκο με τις αγροτικές επιδοτήσεις καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Μόλις 939 εκατ. ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων πληρώθηκαν μέσα στο 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/12/2023

Φιάσκο με τις αγροτικές επιδοτήσεις καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

«Μετά την πληρωμή της βασικής και της αναδιανεμητικής ενίσχυσης καθώς και του εθνικού αποθέματος την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η προχειρότητα και η διαχειριστική ανεπάρκεια του δήθεν επιτελικού κράτους» σχολιάζει ο βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος. «Το 2023, η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ η οποία εγκρίθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα και τους αρμόδιους φορείς, διαπιστώνεται ότι είναι η χρονιά με την μικρότερη πληρωμή άμεσων ενισχύσεων συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται μόλις σε 939 εκ. ευρώ» συμπληρώνει.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Συγκεκριμένα, οι Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2023 ανέρχονται σε 939 εκατ. ευρώ, δηλαδή 563 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2022.
Και όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας».
«Αλήθεια έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ακόμα και από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν, δεν διατέθηκαν: 75 εκατ. ευρώ από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6 εκατ. ευρώ από τους Νέους Γεωργούς, 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεμητική ενίσχυση.
Ενώ παραμένουν στο "συρτάρι" του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 245 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 425 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήματα. Τι περιμένουν;
Το 2023 δεν ενεργοποιήθηκαν 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, απαραίτητους κατοίκους της υπαίθρου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά.

Δεν υπάρχει δικαιολογία!
Και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται η ΚΑΠ με ακριβώς ίδιες κατηγορίες άμεσων ενισχύσεων, αλλά τα χρήματα έχουν διατεθεί στους δικαιούχους αγρότες».
«Γραφειοκρατία, προχειρότητα, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, συμβιβασμοί για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κακός συντονισμός, ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν στη συρρίκνωση των καταβαλλόμενων άμεσων ενισχύσεων για το 2023.
Οι πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσαν διαχειριστική κρίση, εγείροντας ζητήματα λειτουργίας του. Με την έμπρακτη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του από τον αρμόδιο για την εποπτεία του υπουργό, κ. Αυγενάκη, ο οργανισμός ζει ημέρες απαξίωσης» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τονίζει: «Είναι ξεκάθαρο, υπάρχει πολιτική ευθύνη».
«Η πληρωμή του προηγούμενου έτους είχε αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, που με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις έχει καταστεί δυσλειτουργικό. Το ΟΣΔΕ, από ένα ψηφιακό εργαλείο αποτύπωσης των αγροτεμαχίων με διαφάνεια για το σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής έχει μετατραπεί στον κύριο ρυθμιστή χάραξης της αγροτικής πολιτικής» σημειώνει, ακόμα, η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει: «Για λόγους διαφάνειας αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τα οικολογικά σχήματα, τις εκτάσεις που καλύπτουν και τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί σε αυτά.
Αναμένουμε ξεκάθαρη απάντηση για την διαμόρφωση της αξίας των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αναμένουμε απαντήσεις για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων και πόρων.
Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών αμέσων ενισχύσεων 2023.
Ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε μεταξύ άλλων και τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για μας η ΚΑΠ παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο χάραξης ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικής χώρου. Η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, τήρηση των σύννομων διαδικασιών και να είναι κατανοητή από όλους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου