× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων για τα Χριστούγεννα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΙΑΦΙΩΤΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/12/2023

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστουγεννιάτικα βιβλία τα αγαπώ πολύ! Τα διαβάζω με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση! Ακόμη και τα παιδικά! Να ξέρετε, δεν είμαι η μόνη! Συζητώντας με γονείς και βιβλιοπώλες αυτές τις μέρες, για τα χριστουγεννιάτικα βιβλία, βεβαιώθηκα γι αυτό! Φέτος είναι τόσα πολλά και τόσο όμορφα τα καινούργια βιβλία! Πρόλαβα και διάβασα αρκετά! Σας τα προτείνω! Σας παροτρύνω μαζί με ότι χαρίσετε στα παιδιά να το συνοδέψετε με ένα βιβλίο για την ηλικία και τα γούστα του! Το πιο πιθανό είναι αυτό να του μείνει, στο μυαλό και στην καρδιά! Καλές επιλογές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας μεταφερθούμε «Στη γειτονιά των Χριστουγέννων», της Βασιλικής Μαρκάκη, με την εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Και πόσα έχουμε να μάθουμε σε αυτή την όμορφη πολυπολιτισμική γειτονιά από ήθη και έθιμα! Για παιδιά από 5 ετών.

Περιγραφή: Στη γειτονιά των Χριστουγέννων, την πιο χαρούμενη και γιορτινά στολισμένη γειτονιά, μένουν οικογένειες μικρές και μεγάλες, που έχουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα έθιμα και τις παραδόσεις, συγκινητικές ή αστείες, αρχαίες ή πιο πρόσφατες... ωστόσο εξίσου σημαντικές!Οι ημέρες των Χριστουγέννων τούς ενώνουν όλους και τους φέρνουν πιο κοντά, μέσα από τα τραγούδια, τις μαγειρικές γεύσεις, τα αρώματα και όλα όσα σημαίνει αυτή η γιορτή της αγάπης για τους κατοίκους της γειτονιάς των Χριστουγέννων - αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο!

Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και το βιβλίο «ΚΑΛΑΝΤΑ», με κάλαντα από όλη την Ελλάδα και για όλες τις γιορτές των αυτών των ημερών. Το υπογράφουν ο Μάκης Τσίτας και η Ράνια Μπουμπουρή. Το έχει εικονογραφήσει η Ανδριάννα Ρούσου. Για παιδιά από 4 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Τα σχολεία κλείνουν τον Δεκέμβριο για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δρόμοι και πλατείες στολίζονται, πόλεις και χωριά παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη. Έτσι είναι τώρα, περίπου έτσι ήταν και τα χρόνια τα παλιά. Φανταστείτε τις γιαγιάδες και τους παππούδες σας όταν ήταν παιδιά, με τα τριγωνάκια ή τα καραβάκια τους στα χέρια, να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι ή στα μαγαζιά της αγοράς, παρέα με άλλα παιδιά, για να αναγγείλουν με τα κάλαντα τον ερχομό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Είναι τόσο αγαπημένο το έθιμο αυτό, ώστε ζει και βασιλεύει μέχρι τις μέρες μας.Τι λέτε, πάμε να διαβάσουμε τα κάλαντα παρέα; Κι αν θέλετε να τα τραγουδήσουμε κιόλας, ακόμα καλύτερα!


«Μαθαίνω να παίζω τα γιορτινά τραγούδια», για παιδιά από 3 ετών, με πιανάκι και 7 τραγούδια για να πείτε τα γιορτινά τραγούδια! Θα το λατρέψετε! Περιγραφή: Μέσα σε αυτό το υπέροχο βιβλίο με τις χαρούμενες γιορτινές εικόνες θα βρεις τους στίχους και τη βασική μελωδία αγαπημένων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών!
Μάθε να παίζεις εύκολα τα τραγούδια Τρίγωνα Κάλαντα, Ρούντολφ το ελαφάκι, Πάει ο παλιός ο χρόνος και άλλα – απλώς πάτησε το πλήκτρο που αντιστοιχεί στο χρώμα και τον αριθμό της νότας πάνω από κάθε συλλαβή. Εκδόσεις Ψυχογιός.


«Τα πιο τέλεια Χριστούγεννα», Κέρστιν Χάου, Λάουρα Μπεντνάρσι, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη μαγεία και στην λάμψη των Χριστουγέννων, ούτε καν στο ζωικό βασίλειο! Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 3 ετών. Περιγραφή: Ο Βινς Νυφίτσας λατρεύει τον χειμώνα, αλλά… και τα Χριστούγεννα; Α, όχι, οι νυφίτσες δε νοιάζονται για τα Χριστούγεννα, ούτε που τα γιορτάζουν. Τους αρέσουν άλλα πράγματα: Να κυλιούνται στο χώμα, για παράδειγμα, ή να ονειροπολούν τις καλοκαιρινές νύχτες. Όταν όμως το βλέμμα του Νυφίτσα πέφτει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που λάμπει έξω από το παράθυρό του, αρχίζει να το ξανασκέφτεται. Μήπως τελικά μπορούν και οι νυφίτσες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα; Ευτυχώς έχει πολύ καλούς φίλους και ο καθένας τού εξηγεί τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη του, κάνει τη γιορτή των Χριστουγέννων τόσο ιδιαίτερη. Οι μυρωδιές, τα φαγητά, τα πάρτι… Κι έτσι ο Βινς αρχίζει να ψάχνει το δικό του μυστικό συστατικό για τα πιο τέλεια Χριστούγεννα… Ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο βιβλίο με μαγευτική εικονογράφηση και αξιαγάπητους ήρωες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα υπέροχο βιβλίο για μικρά παιδιά από 3 ετών είναι «Το Χριστουγεννιάτικο κυνήγι των στολιδιών», τα στολίδια του είναι κρυμμένα πίσω από τα παραθυράκια που ανοίγουν και κλείνουν! Εκδόσεις Μεταίχμιο. Περιγραφή: Σήμερα είναι πολύ ξεχωριστή μέρα. Ώρα για το χριστουγεννιάτικο κυνήγι των στολιδιών! Άνοιξε τα παραθυράκια για να βοηθήσεις το πολικό αρκουδάκι να βρει στολίδια για το δέντρο του. Τι άλλες εκπλήξεις θα ανακαλύψεις;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μένω στις εκδόσεις Μεταίχμιο, για το βιβλίο «Τι είναι Χριστούγεννα», από την σειρά με δύο αγαπημένους φίλους τον σκαντζόχοιρο και την χελώνα, των Όουεν ΜακΛάφλιν, Πόλι Ντάνμπαρ, μετάφραση Μάρω Ταυρή. Για παιδιά από 3 ετών. Περιγραφή: Ο Σκαντζόχοιρος και η Χελώνα θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά. Τι είναι όμως Χριστούγεννα; Είναι τα δώρα; Οι λιχουδιές; Το στόλισμα; Τα τραγούδια;Ή μήπως τα Χριστούγεννα είναι, πολύ απλά, για να είμαστε μαζί μ' εκείνους που αγαπάμε;

«Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», μια ιστορία λατρεμένη! Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς, έχει μεταφραστεί δεκάδες φορές, έτσι και φέτος! Εδώ σας συστήνω το βιβλίο, για παιδιά από 4 χρόνων σε απόδοση της Αργυρώς Πιπίνη, από τις εκδόσεις Δεσύλλας.

Περιγραφή: «Ανοησίες! Και τί με νοιάζουν εμένα τα Χριστούγεννα;» Είναι Παραμονή Χριστουγέννων. Πέφτει χιόνι! Όλοι είναι έτοιμοι να κρεμάσουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και να τραγουδήσουν τα κάλαντα! Όλους τούς έχει κυριέψει εορταστικός ενθουσιασμός. Όλους εκτός από τον Σκρουτζ. Τον ίδιο τον ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματά του. Όμως αυτή την Παραμονή Χριστουγέννων θα τον επισκεφθούν τρία πνεύματα… Σ’ αυτή την ωραία διασκευή της κλασικής ιστορίας του Κάρολου Ντίκενς θα δούμε αν ο Σκρουτζ θα μάθει ποιο είναι το πραγματικό, το μαγικό νόημα των Χριστουγέννων. Μια διασκευή της κλασικής ιστορίας του Ντίκενς από την Kristina Stephensen & την εικονογράφηση της Hoang Giang.Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία κυκλοφόρησε φέτος και από τις εκδόσεις Πατάκης, Παπαδόπουλος, Μίνωας, Χάρτινη πόλη, κ.ά.

«Τέλεια μέρα για Χριστούγεννα», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Suzanne Lang, Max Lang, σε μετάφραση του Γιώργου Τσακνιά. Σειρά βιβλίων, με κεντρικό ήρωα ένα πιθηκάκι. Για παιδιά από 3 ετών.

Περιγραφή: Ποιος δε λατρεύει τα Χριστούγεννα; Φώτα! Στολίδια! Γλυκά! Είναι η πιο μαγική εποχή του χρόνου για όλους. Όλους; Ε, όχι και όλους! Ο Τζιμ δεν βλέπει κανένα καλό σε αυτή τη γιορτή! Τι θα μπορούσε άραγε να αλλάξει τη διάθεσή του; Ο καλύτερός του φίλος είναι εκεί για να τον βοηθήσει! Στη νέα ιστορία της σειράς Τέλεια μέρα… τα παιδιά θα ανακαλύψουν πόσο σημαντικό είναι να εστιάζεις σε ό,τι καλό υπάρχει τριγύρω.

«Μάρκος Τα Χριστούγεννα είναι χαρά», των Τιλ Δε Κατ, Κάριν Χίντερ, μετάφραση Στέργια Κάββαλου, εκδόσεις Μίνωας, Μια σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μάρκο, ένα μικρό αγόρι που μέσα από όσα του συμβαίνουν, αλλά και τις απορίες που εκφράζει μαθαίνει καθημερινά κάτι καινούριο. Για παιδιά από 2 ετών.

Περιγραφή: Τα Χριστούγεννα είναι γνωστά και πολύ αγαπητά σε όλους! Όμως η Ζωή, η αδελφή του Μάρκου, είναι πολύ μικρή και δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται. Ευτυχώς, ο Μάρκος είναι ειδικός στις απορίες: από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι το γιορτινό τραπέζι, μπορεί να της εξηγήσει τα πάντα. Αλλά, Μάρκο, μήπως ξέχασες κάτι; Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για να παίρνουμε δώρα, είναι επίσης για να σκεφτόμαστε και τους άλλους, καθώς και να μοιραζόμαστε!

«Το φυλλαράκι που ήθελε να ταξιδέψει», Χριστουγεννιάτικη ιστορία με θεατρική διασκευή και παρτιτούρες, κείμενο Στέλλα Τζίβα, εικονογράφηση Κατερίνα Παϊσίου.

Περιγραφή: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα φύλλο, ένα Φυλλαράκι, που δεν ξεχώριζε από τα αδέρφια του που κρεμόταν από τα κλαδιά ενός μεγάλου γέρικου δέντρου. Ένα Φυλλαράκι που είχε μεγάλα σχέδια: ονειρευόταν πως μια μέρα θα ταξίδευε και θα γνώριζε ολόκληρο τον κόσμο! Και η μέρα αυτή έφτασε! Κι εκείνο, παρ’ όλους τους δισταγμούς και τους φόβους του, ρίχτηκε με λαχτάρα σε αυτούς τους νέους κόσμους. Άραγε συνάντησε όσα ονειρεύτηκε; Τί του χάρισε αυτό το ταξίδι, αυτή η νέα ζωή; Εκδόσεις Αρμός.

Σέρλοκ Λουπέν και εγώ «Πέντε Μυστήρια για τα Χριστούγεννα», Αϊρίν Μ. Άντλερ, μετάφραση Ελένη Τουλούπη, σειρά βιβλίων για παιδιά από 9 ετών, εκδόσεις Μίνωας.

Περιγραφή: Τα Χριστούγεννα παίρνουν μια μυστηριώδη χροιά στο λονδρέζικο σαλονάκι του Μπράιονι Λοτζ και η αναμονή για τα μεσάνυχτα είναι η ιδανική ευκαιρία για την αφήγηση συναρπαστικών ερευνών και περίπλοκων αινιγμάτων. Πέντε φαινομενικά απίθανες υποθέσεις, που μόνο η ερευνητική ικανότητα των πιο έξυπνων μυαλών θα μπορούσε να λύσει.

«Όνειρο στο σπίτι των Χριστουγέννων Το έλατο και το σπουργίτι», της Ευστρατίας Βουζούλια, σε πολύ όμορφη εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου, από τις εκδόσεις Μένανδρος. Μια γλυκιά Χριστουγεννιάτικη ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά τις αξίες της οικολογίας, της αγάπης και του σεβασμού για τον διπλανό μας, αλλά και της αυτοεκτίμησης.

Περιγραφή: Ένα μικρό ελατάκι στο φυτώριο, μαθαίνει μια μέρα από ένα σπουργίτι, πως αυτά τα δέντρα είναι προορισμένα να δοκιμάσουν τη μεγάλη δόξα, μέσα στα σαλόνια των ανθρώπων τα Χριστούγεννα.Από τη μέρα εκείνη ζει με τη γλυκιά προσμονή αυτού του υπέροχου ονείρου των Χριστουγέννων.
Παρά τις συμβουλές του σπουργιτιού, πως μετά τη δόξα ακολουθεί ο θάνατος, είναι αποφασισμένο να ζήσει το όνειρό του, όποιο κι αν είναι το τίμημα.
Μια μεγάλη πυρκαγιά στο βουνό, το μάθημα των παιδιών στο σχολείο για τον πλανήτη, που υποφέρει από τη συμπεριφορά των ανθρώπων και κάποιες απρόβλεπτες ανατροπές, οδηγούν το έλατό μας στον κήπο κάποιου σπιτιού στην πόλη.Μετά τις γιορτές βλέποντας τα νεκρά έλατα, που είχαν την «τύχη» να γευτούν τη δόξα των σαλονιών, καταλαβαίνει πόσο επιπόλαια είχε φερθεί.
Έτσι μαθαίνει να εκτιμά τη ζωή κι όσα απλόχερα του χάρισε η φύση.

«Το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων», μυθιστόρημα Τζένι Κόλγκαν, μετάφραση Ρόζα Τραϊκόγλου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αυτό τον χειμώνα αποδράστε σ’ ένα ζεστό εορταστικό βιβλιοπωλείο και κάντε ένα μαγικό δώρο στον εαυτό σας!

Περιγραφή: Η Κάρμεν δούλευε ανέκαθεν στο τοπικό πολυκατάστημα. Έτσι, όταν το υπέροχο παλιό κτίριο έκλεισε τις πόρτες του για πάντα, βρέθηκε ξεκρέμαστη. Μόλις η αδερφή της, η Σοφία, της προτείνει μέσω της μητέρας τους δουλειά σ’ ένα χαριτωμένο μικρό βιβλιοπωλείο στο Εδιμβούργο και διαμονή στο ελεύθερο δωμάτιο του σπιτιού της, η Κάρμεν διστάζει. Ήταν πάντα πολύ επιφυλακτική ως προς το να δεχτεί βοήθεια. Ωστόσο δεν έχει πολλές εναλλακτικές, οπότε θα βρεθεί στη χιονισμένη πόλη έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό που η Σοφία δεν της είπε για το μικρό βιβλιοπωλείο είναι ότι «ξεψυχάει» οικονομικά και ότι, αν η Κάρμεν δεν καταφέρει να κάνει τη διαφορά πριν από τα Χριστούγεννα, ο ιδιοκτήτης του θα αναγκαστεί να το πουλήσει. Χωρίς να το ομολογεί σε κανέναν, η Σοφία είναι σίγουρη πως θα χρειαστεί ένα θαύμα για να σωθεί το κατάστημα, αλλά ίσως αυτά τα Χριστούγεννα η Κάρμεν τούς εκπλήξει…

«Μικρό Νυχτερινό», της Μαρίας Τσιρωνά, από τις εκδόσεις Σοφία. Μια δυνατή, συγκινητική και τρυφερή ερωτική ιστορία, γεμάτη με χρώματα, αρώματα και γεύσεις.

Περιγραφή: Η Καίτη, στα σαράντα της, με δύο εννιάχρονες δίδυμες κόρες, είναι μια αφοσιωμένη μητέρα, μια πιστή σύζυγος, μια έμπιστη υπάλληλος. Εργάζεται σε μια μικρή γκαλερί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, θα γνωρίσει τον Άλεξ, έναν ιδιόρρυθμο, ταλαντούχο ζωγράφο στα τριάντα του, η ατομική έκθεση του οποίου θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί τις ημέρες των γιορτών.Θα μπορέσει να τη βοηθήσει, το πνεύμα των Χριστουγέννων; Ή να την προστατεύσει;Ποιος είπε πως τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια είναι μόνο για τα παιδιά;Μια δυνατή, συγκινητική και τρυφερή ερωτική ιστορία, γεμάτη με χρώματα, αρώματα και γεύσεις – πασπαλισμένη με χιόνι, μπόλικη ζάχαρη, μια πρέζα κανέλας και μια γεμάτη χούφτα χρυσόσκονη.
Καλά Χριστούγεννα!


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος -Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ