× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Να μην μπαίνουν στα δωμάτια των φοιτητών οι ιδιοκτήτες»

Για τη στέγαση, τα… λύτρα που ζητούν χάκερς από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα πειθαρχικά συμβούλια μιλήσαμε με τον Πρύτανη, Δημήτρη Παπαγεωργίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/12/2023

«Να μην μπαίνουν στα δωμάτια των φοιτητών οι ιδιοκτήτες»

Με τη νέα Πρυτανική Αρχή του Δημήτρη Παπαγεωργίου να έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες τα ηνία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λόγω της πολύμηνης περιπέτειας που προηγήθηκε με τις εκλογές, παρά τις αναποδιές και τις δυσκολίες, οι στό χοι έχουν τεθεί και μπαίνουν προς υλοποίηση. Θυμίζουμε ότι με αφορμή τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών είχαμε μιλήσει ξανά με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου και με αφορμή τη δυσάρεστη είδηση κυβερνοεπίθεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συζητήσαμε εκ νέου τα θέματα που ταλαιπωρούν το Ιδρυμα στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η υπόθεση της κυβερνοεπίθεσης και υποκλοπής προσωπικών δεδομένων με την ανάρτησή τους στο dark Web απασχολεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τον Μάρτιο, και η σχετική υπηρεσία του Ιδρύματος εργάζεται ώστε να ενημερωθούν οι χρήστες του Ιδρύματος, τα δεδομένα των οποίων έχουν υποκλαπεί. Πάντως, χαριτολογώντας, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κωδικός στον προϋπολογισμό για πληρωμή… λύτρων και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα δοθούν.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχει προκύψει και το επαναφέρουν σχεδόν κάθε χρόνο οι φοιτητές που δικαιούνται στέγαση και τυγχάνει να μένουν σε δωμάτια που έχει νοικιάσει το Πανεπιστήμιο στη Θερμή, είναι το ότι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες με τους ιδιοκτήτες ειδικά αναφορικά με τη θέρμανση. Οι μεν φοιτητές αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες δεν τους αφήνουν να ανάβουν το κλιματιστικό τα πρωινά του χειμώνα, οι δε ιδιοκτήτες ότι οι όταν φεύγουν οι φοιτητές ξεχνούν αναμμένο το κλιματιστικό. Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι σε συνάντηση μαζί τους πρότεινε να διαθέτουν μία κάρτα ανάλογη των ξενοδοχείων, όπου όταν φεύγει ο επισκέπτης από το δωμάτιο, διακόπτεται και η ρευματοδότηση: «Δεν ξέρουμε αν θα το κάνουν. Πάντως εμείς τονίσαμε ότι δεν γίνεται να μπαίνουν στα δωμάτια των φοιτητών όταν λείπουν και ότι θα πρέπει να τηρείται η σύμβαση που έχουν συνάψει με το Πανεπιστήμιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών απασχολεί εδώ και καιρό το Πανεπιστήμιο. Στη Λέσβο για παράδειγμα αναμένεται η πολυπόθητη παραχώρηση χώρου από το πάλαι ποτέ στρατόπεδο της Μόριας για να ανεγερθούν εστίες. Εκεί, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης της γης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον νέο Δήμαρχο Μυτιλήνης. Σε κάθε περίπτωση αναζητά και νέους χώρους το Πανεπιστήμιο, κάτι που κυνηγά και ο αντιπρύτανης Στράτος Γεωργούλας για να υπάρχουν περισσότεροι χώροι στέγασης για τους φοιτητές. Ο ίδιος στόχος είναι για όλα τα νησιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για παράδειγμα, ο κ. Παπαγεωργίου θύμισε την περίπτωση της Λήμνου, όπου ο αείμνηστος Ηλιάδης έχει κάνει δωρεά για τη στέγαση φοιτητών του Τμήματος, αλλά η συμβολαιογράφος που έχει αναλάβει τη διαθήκη έχει καθυστερήσει να την ανοίξει εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον.

Τέλος με αφορμή την ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διδασκόντων ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενάντια στη συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων φοιτητών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχολίασε ότι είχε εξηγηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα στην πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η διαφωνία, αλλά εν τέλει αυτό πέρασε με νόμο: «Θα συγκροτήσουμε τα πειθαρχικά συμβούλια όπως προβλέπει ο νόμος, για τυπικούς λόγους, αλλά δεν θα τα ενεργοποιήσουμε. Και ήδη δεν το έχουμε κάνει όταν κάνουν κινητοποιήσεις οι φοιτητές ή διαδηλώνουν. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ενεργοποίησης από την πλευρά μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έδωσαν χαρά στα παιδιά της Κυψέλης

Επίσκεψη του Σμήνους Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο ΜΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Κυψέλη