× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H Λενιώ Μυριβήλη ανάμεσα στους 10+1 newsmakers της χρονιάς

«Εξαιρετικά τιμητική η αναγνώριση της προσπάθειας να προστατέψουμε τις πόλεις από την κλιματική αλλαγή», λέει η Ε. Μυριβήλη για τη διάκριση του Nature

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/12/2023

H Λενιώ Μυριβήλη ανάμεσα στους 10+1 newsmakers της χρονιάς

«Εξαιρετικά τιμητική» χαρακτηρίζει η Ελένη Μυριβήλη τη διάκριση του περιοδικού Nature μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μια αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα για όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και ειδικότερα όσον αφορά στην προστασία των πόλεων απέναντι στην άνοδο των θερμοκρασιών».
Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η Ελένη (Λενιώ) Μυριβήλη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του περιοδικού Nature με τους 10+1 newsmakers της χρονιάς, ως η πρώτη Υπεύθυνη για την Αντιμετώπιση της Αστικής Θερμότητας παγκοσμίως (Global Chief Heat Officer) στα Ηνωμένα Έθνη.
«Εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή μια κοινότητα ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με τα θέματα της ακραίας ζέστης και με το πώς αυτή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, την οικονομία, τις υποδομές των πόλεών μας, την κοινωνική μας ζωή και την πολιτιστική μας κληρονομιά», υπογραμμίζει η κ. Μυριβήλη.
«Η επιστήμη περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο», παρατηρεί η ίδια. «Έχουμε μια απίστευτη κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστήμη και τα επιστημονικά δεδομένα τα τελευταία χρόνια μέσα από μια πολύ έντονα διαδεδομένη διαδικασία παραπληροφόρησης». Την ίδια ώρα, όμως, συμπληρώνει, «είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικές που κάνουμε σε επίπεδο κυβερνήσεων ή πόλεων να είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, καθώς τα θέματα της κλιματικής αλλαγής βασίζονται σε στιβαρή επιστημονική έρευνα και πορίσματα σοβαρών επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο. Δεν μας μένει πολύς χρόνος, ούτε έχουμε την πολυτέλεια αδράνειας, λανθασμένων κατευθύνσεων ή άλλων προτεραιοτήτων».
Η κ. Μυριβήλη ανέλαβε τα καθήκοντά της στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2023. Κύρια προτεραιότητά της στη συγκεκριμένη θέση, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους, οι οποίοι ρισκάρουν τη ζωή τους λόγω αυτών των καιρικών φαινομένων». Υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι του 2022 έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγους μήνες πάνω από 61.000 άνθρωποι στην Ευρώπη λόγω της ακραίας ζέστης. «Και αυτό συνέβη στην Ευρώπη, όπου σε μεγάλο βαθμό έχουμε τη δυνατότητα να προστατευθούμε. Σε άλλες χώρες έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με ανθρώπους που είναι πολύ πιο ευάλωτοι, ζουν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, σε παραγκουπόλεις ή σε γειτονιές που έχουν πολύ χαμηλής ποιότητας υποδομές, οι οποίες τους κάνουν πολύ ευάλωτους. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν κάτω από συνθήκες απαράδεκτες σε όλο τον κόσμο, πχ στη γεωργία ή στον κατασκευαστικό κλάδο».
Εξίσου σημαντική προτεραιότητα, όπως τονίζει, είναι «να δούμε το πώς οι διαφορετικοί τομείς που αφορούν στις πόλεις μας θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για πολύ ακραίες θερμοκρασίες στον κτιριακό και τον ενεργειακό τομέα, αλλά και στον τομέα της Υγείας, καθώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στα νοσοκομεία μας για τις περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών». Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει, «είναι σημαντικό να εξετάσουμε οριζόντια το θέμα της προσαρμογής και της αύξησης της ανθεκτικότητάς μας στην κλιματική αλλαγή, ώστε κάθε λύση που βρίσκουμε να μην χειροτερεύει τα πράγματα σε άλλους τομείς».
Η συνέντευξη της Ελένης Μυριβήλη με το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη διάκρισή της από το περιοδικό Nature πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις μεγάλες «μάχες» που έδωσε στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28). Μπορεί το μεγάλο νέο της Διάσκεψης να είναι η ομόφωνη έγκριση -για πρώτη φορά στην ιστορία των Διασκέψεων του ΟΗΕ για το Κλίμα- της απόφασης που καλεί σε μια μετάβαση προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, ωστόσο η κ. Μυριβήλη υπογραμμίζει και άλλα δύο σημαντικά ορόσημα για τα οποία συνέβαλε και η ίδια. Το ένα αφορά στη δέσμευση των κυβερνήσεων να εργαστούν από κοινού για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ψύξη κατά τουλάχιστον 68% ως το 2050 (Global Cooling Pledge) και το δεύτερο στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μεγάλες πόλεις στη Διάσκεψη ζητώντας τη συνεργασία με τις κεντρικές κυβερνήσεις στα θέματα της κλιματικής αλλαγής.
Η παρουσία των πόλεων στο COP28 αντικατοπτρίζεται σε δύο σημαντικές δεσμεύσεις: τη συμφωνία του CHAMP, όπου 65 χώρες δεσμεύονται ότι θα συνεργαστούν τα διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης, κεντρική, περιφερειακή και τοπική, σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας, και το υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή δημάρχων από μεγάλες πόλεις για την Αστικοποίηση και την Κλιματική Αλλαγή.
«Οι πόλεις έχουν ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και η τρωτότητα των πληθυσμών στην κλιματική αλλαγή συμβαίνει σε τεράστιο βαθμό στις πόλεις, κυρίως εκεί που δεν υπάρχει πράσινο», παρατηρεί η κ. Μυριβήλη, η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και σύμβουλος για την αντιμετώπιση της αστικής υπερθέρμανσης στον δήμο Αθηναίων.
Σημειώνεται ότι εκτός από Υπεύθυνη Αντιμετώπισης Αστικής Θερμότητας στα Ηνωμένα Έθνη, η Ελένη Μυριβήλη είναι Σύμβουλος για θέματα Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή στο Ατλαντικό Συμβούλιο. Επίσης, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για τα θέματα Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (EU Mission Board for Climate Adaptation) και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την Διεθνή Έκθεση Αξιολόγησης Κινδύνων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πρόσφατα της απονεμήθηκε το βραβείο «Lawrence C. Nussdorf Urban Leadership Prize» του Ινστιτούτου «Penn Institute for Urban Resilience» του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, όπου ανακηρύχθηκε Fellow. «LOEB Fellow» έχει ανακηρυχθεί και από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ