× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανευ προηγουμένου ηλεκτρονική επίθεση στον Αρη Ελευθερίου

Άγνωστος λογαριασμός στο Facebook χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να φτιάξει βίντεο εναντίον του

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/12/2023

Ανευ προηγουμένου ηλεκτρονική επίθεση στον Αρη Ελευθερίου

Στο αστυνομικό Τμήμα της Καλλονής μετέβη το απόγευμα της Κυριακής, ο Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αρης Ελευθερίου, αφού ενημερώθηκε ότι κακόβουλα σχόλια με χρήση φωτογραφίας του αναρτήθηκαν στο προφίλ του. Μάλιστα ο ή οι δράστες χρησιμοποίησαν εικόνα του για να φτιάξουν άσεμνο βίντεο εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ελευθερίου δεν γνώριζε τι είχε γίνει στον ηλεκτρονικό του λογαριασμό στο facebook. Συγκεκριμένα κάτω από τη φωτογραφία προφίλ του, όπου απεικονίζεται ο ίδιος είχαν συσσωρευτεί πολλά σχόλια ενός λογαριασμού στο facebook που τον απειλούσαν. Στη συνέχεια ο χρήστης που εμφανίζεται με ένα γυναικείο όνομα, αλλά παραπέμπει σε ψεύτικο λογαριασμό επανέλαβε το ίδιο μήνυμα σε σχόλιο και μετά άρχισε να αναρτά βίντεο όπου απεικονίζεται ο κ. Ελευθερίου. 

Ας σημειωθεί ότι τα εν λόγω βίντεο είναι πλαστά και ανήκουν σε από πειρα κακόβουλης προβολής του κ. Ελευθερίου, με τη χρήση παραποιημένων πλάνων.

Ο κ. Ελευθερίου πέρα από την καταγγελία στην αστυνομία, αναμένει ενέργειες από την Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πρόκειται να κάνει μηνύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημιουργία ψεύτικων βίντεο που παρουσιάζουν άτομα σε πλάνα χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή ακόμα και χωρίς να είναι παρόντα έχει γίνει μια ανησυχητική πραγματικότητα. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας έχουν επιτρέψει σε ατομικά ή και ομάδες να δημιουργούν βίντεο που παρουσιάζουν άτομα σε περιβάλλοντα και καταστάσεις που δεν έχουν πραγματικά παρουσιαστεί.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα παραδείγματα αυτής της πρακτικής είναι η χρήση εικόνων ατόμων για τη δημιουργία ψεύτικων βίντεο. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως "deepfake", αφορά την τεχνική δημιουργίας εικονικών πλάνων με χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Με τη χρήση αυτών των εργαλείων, κανείς μπορεί να τοποθετηθεί σε καταστάσεις ή να εκφράζει απόψεις που δεν έχει πραγματικά κάνει.

Το παράδειγμα του Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αρη Ελευθερίου, αποτελεί ένα από τα πολλά περιστατικά όπου οι δράστες χρησιμοποιούν εικόνες ατόμων για να δημιουργήσουν πλαστά βίντεο με απειλητικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία παραγωγής ενός deepfake βίντεο περιλαμβάνει τη συλλογή φωτογραφιών ή βίντεο από τον στόχο, τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού για να αναλύσει και να αναπαράγει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, και τη δημιουργία ενός βίντεο που παρουσιάζει το πρόσωπο στο επιθυμητό περιβάλλον.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη