× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ακόμα να αποζημιωθούν για τον άξονα Καλλονής Σιγρίου!»

Επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2023

«Ακόμα να αποζημιωθούν για τον άξονα Καλλονής Σιγρίου!»

Επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων για την κατασκευή/αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κομνηνάκα αναφέρει τα εξής:

«Το προσεχές διάστημα αναμένεται η παράδοση του έργου «Κατασκευή/Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής-Σιγρίου Λέσβου», το οποίο είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να εγκαινιαστεί ήδη στα τέλη του Σεπτέμβρη. Το συγκεκριμένο έργο, μετά από πολλές παλινωδίες και προβλήματα με την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία, φτάνει να παραδοθεί στους κατοίκους της Λέσβου μετά από 11 χρόνια αναμονής.

Σε μεγαλύτερη όμως ομηρία και αναμονή βρίσκονται οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες των κτημάτων που απαλλοτριώθηκαν για να γίνει η νέα χάραξη της οδού, που ιδίως σε αυτές τις συνθήκες της ακρίβειας και των μειωμένων εισοδημάτων αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό του κράτους στερούμενοι τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, για την αναγνώριση των οποίων μάλιστα έχουν υποβληθεί σε πολυετείς και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα: Η σχετική απαλλοτρίωση των παρόδιων ιδιοκτησιών κηρύχθηκε το έτος 2012 με την αριθμ. Δ12/Φ7Λ/7767/11-12-2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Με την αριθμ.17/2016 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου έγινε δεκτή η κατ’ άρθρον 7Α του Ν.2882/2001 αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και σε εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης το Τμήμα Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Υποδομών συνέταξε το σχετικό πίνακα παρακατάθεσης αποζημιώσεων κατά ιδιοκτησία και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. Φ7Λ ΟΙΚ/6183/15-9-2017 Ειδοποίηση παρακατάθεσης αποζημίωσης ακινήτων, δικηγορικής αμοιβής και δικαστικών εξόδων δικαιούχων ακινήτων.

Πλην όμως, ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα αρχικώς ορισθέντα ποσά ουδέποτε κατεβλήθησαν στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, με την αριθμ.88/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αιγαίου καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης ανά τ.μ για τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα και τα επικείμενα αυτών, όμως ούτε επ’ αυτής της απόφασης καταβλήθηκαν οι σχετικές αποζημιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά και τη σχετική αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου εκδόθηκε τέλος η υπ’ αριθμ. 24/2022 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με την οποία καθορίστηκε και η οριστική τιμή μονάδας.
Παρότι μετά και την έκδοση των αποφάσεων για την αναγνώριση των δικαιούχων της οφειλόμενης αποζημίωσης, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όφειλε να αποδώσει στους δικαιούχους τις νόμιμες αποζημιώσεις, αφού οι αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή καταβολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση, γνωστοποιήθηκε στους δικαιούχους ότι έχει δοθεί εντολή να μην καταβληθεί καμία αποζημίωση, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης (24/2022 του Εφετείου Β. Αιγαίου), με την οποία καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδας.

Τούτο βέβαια, εκτός του γεγονότος ότι είναι ακραία προκλητικό, την παραμονή των εγκαινίων και της παράδοσης του έργου, να διατάσσεται η μη καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, είναι και καταφανώς παράνομο, διότι η σχετική προσφυγή – αναίρεση στον Άρειο Πάγο, σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει την καταβολή των αποζημιώσεων της απαλλοτρίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την άμεση και ολοσχερή καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων στους δικαιούμενους ιδιοκτήτες».»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα