× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

5 + 1 fun facts που δεν ξέρεις για την Black Friday

Όλοι ήδη κάνουμε έρευνα αγοράς για τη Black Friday και δημιουργούμε την απαραίτητη λίστα. Πόσα πράγματα αλήθεια ξέρεις για αυτήν την ημέρα;

Δημοσίευση 22/11/2023

5 + 1 fun facts που δεν ξέρεις για την Black Friday

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει η γιορτή των προσφορών με αποκορύφωμα τη μέρα αυτή καθαυτή, τη μία και μοναδική Black Friday, που είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Το καταναλωτικό αυτό αμερικανοφερμένο έθιμο, έχει αγκαλιαστεί τα τελευταία χρόνια και από τους Έλληνες που όπου δουν χαρά, πάνε πρώτοι να σύρουν τον χορό. Έναν χορό που στο τέλος θα έχει πράγματα και υπηρεσίες σε τιμές που τις περίμεναν όλον τον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότεροι εξ ημών, αυτό που γνωρίζουμε για αυτήν την ημέρα είναι ότι ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαινιάζει την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων αγορών στη χώρα τους. Αυτό λοιπόν μετράει πάνω από 60 χρόνια στο Αμέρικα, σε εμάς ήρθε πριν λίγα χρόνια με συνεχή όμως αυξανόμενη επιτυχία και προσέλευση, είτε φυσική, είτε διαδικτυακή.

Όλοι έχουμε δει σκηνές απείρου κάλλους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με ουρές ανθρώπων να βρίσκονται μέσα στο κρύο έξω από τα καταστήματα, από το προηγούμενο βράδυ, με πλήθος ανθρώπων να ξεχύνεται κυριολεκτικά στα μαγαζιά και να παίρνει στο χέρι πραγματικά ό,τι βρει. Βέβαια, οι προσφορές εκεί ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις του τρελαμένου πλήθους, φτάνουν το 90%+. Η δικιά μας αγορά δεν παίζει μπάλα σε τέτοιο επίπεδο αλλά η ποικιλία και η ποσότητα των προϊόντων που θα συναντήσεις με 40-50% είναι τουλάχιστον ικανοποιητική.

Για να δούμε λοιπόν τα 5 + 1 fun facts που πιθανόν να αγνοείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Η πρώτη Μαύρη Παρασκευή είχε χρώμα χρυσού με αξία… κάρβουνου

Λοιπόν, ως όρο «Μαύρη Παρασκευή» τον συναντάμε για πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου του 1869, λόγω μίας δραματικής πτώσης των τιμών της αγοράς. Ο λόγος ήταν δύο κερδοσκόποι, οι Τζέιμς Φισκ και Τζέι Γκουλντ, που επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού. Ωστόσο, η κυβέρνηση φρόντισε και ενίσχυσε την αγορά με χρυσό, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές και πολλοί επενδυτές να χάσουν ακόμα και την περιουσία τους.

2. Ο προκάτοχος της Black Friday ήταν οι παρελάσεις του Άγιου Βασίλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλο αυτό το πάρτι προσφορών, είχε και τα τελετουργικά του στις ΗΠΑ, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Άγιο Βασίλη. Πριν λοιπόν η Black Friday γίνει το εναρκτήριο των Χριστουγέννων, υπήρχε η παρέλαση του Αγίου. Συγκεκριμένα, η πρώτη «παρέλαση του Άγιου Βασίλη» πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1905 στον Καναδά, όπου η εμφάνισή του στο τέλος της παρέλασης, ήταν ένα σήμα για την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου. Μετά, το 1924 ακολούθησε η παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών του πολυκαταστήματος Macy (από το 1858 με συνεχή λειτουργία μέχρι και σήμερα), που υπήρξε η αρχή ώστε πλήθος καταστημάτων στη συνέχεια να πραγματοποιούν παρόμοιες παρελάσεις.

3. Τελικά, γιατί «Μαύρη»;

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας, που μεταξύ μας, δεν υποδηλώνει στα ελληνικά κάτι χαρούμενο. Η πιο διαδεδομένη υποστηρίζει ότι η χρήση του όρου (με εμπορική σημασία) προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια, καθότι την ημέρα, μετά την ημέρα των Ευχαριστιών, στο μακρινό 1961, γινόταν ένας χαμός στους δρόμους από κίνηση, κάτι που ενοχλούσε τα μέγιστα τους πεζούς αλλά όχι τους μαγαζάτορες! Αρκετά χρόνια αργότερα και με τη φράση να παίζει κανονικά στην αγορά, ειπώθηκε ότι αυτό το «μαύρο» σηματοδοτεί την αλλαγή όπου το λιανεμπόριο περνάει σε κερδοφορία, δηλαδή από το «κόκκινο» (in the red)  στο «μαύρο» (in the black).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Πήγαν από Μαύρη να την κάνουν Μεγάλη αλλά δεν έπιασε…

Διαβάζουμε λοιπόν ότι η μία εφημερίδα κάπου στα 1961 προσπάθησε να τη μετονομάσει σε «Μεγάλη Παρασκευή», αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι, αυτό δεν έμεινε για πολύ. Ως εθνικός όρος βέβαια στην Αμερική, επίσημα αναφέρεται τη δεκαετία του 1990.

5. Είναι η Black Friday, η πιο εμπορική μέρα του χρόνου;

Υπάρχουν διάφοροι περίοδοι μέσα στον χρόνο που οι τιμές και οι προσφορές παίρνουν φωτιά. Ποια ημέρα τελικά σκοράρει πιο υψηλά από όλες στην κατανάλωση; Στην Αμερική μέχρι και το 2001, η ημέρα αυτή ήταν το Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα. Από τότε όμως, η νικήτρια ημέρα αγορών του χρόνου, είναι η Black Friday!

Και το +1 fun fact που έχει όλο το fun!

Μία έρευνα στην Αμερική, για λογαριασμό του site RetailMeNot, που έγινε σε πλήθος αγοραστών της Black Friday, έδειξε ότι τουλάχιστον το 12% πήγαν στα καταστήματα εκείνη την ημέρα να ψωνίσουν ολίγον μεθυσμένοι. Μην είναι ο ενθουσιασμός της απόκτησης μίας τηλεόρασης XXL για ατελείωτο binge-watching; Μην είναι η αρχή των Χριστουγέννων που είναι η μεγαλύτερη γιορτή χαράς στην Αμερική; Ε, όλα αυτά δημιουργούν μία διάθεση για πολλά τσιν τσιν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΕΛΛΑΔΑ

56 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967 - 1974 θα τιμήσει τη μνήμη του, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Τιμούν την 9η Μαΐου ημέρα της αντιφαστικής νίκης των λαών

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

Ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας και θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έφεση κατά της απόφασης για όλους τους κατηγορούμενους για το Μάτι

Θα γίνει ξανά η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι σε δεύτερο βαθμό - Την έφεση άσκησε η Εισαγγελία Εφετών
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου

Παρά την ανησυχία που προκαλούν οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Στηρίζει την ανταλλαγή αιχμαλώτων το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Προσευχόμαστε για ειρήνευση σημειώνει στο μήνυμα του μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη νομοθετεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο
ΕΛΛΑΔΑ

Mεγάλη καθυστέρηση καταγγέλλει η οικογένεια της Κυριακής στις έρευνες για την ΕΛ.ΑΣ

Ο πατέρας του θύματος καταγγέλλει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο, αφού ο δράστης έφερε μαχαίρι
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ