× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Με το φορολογικό νομοσχέδιο τσουβαλιάζεται η Μύκονος με την Αγιάσο»

Τα βάρη που σηκώνουν οι μικροί επιχειρηματίες εξηγεί στο «Ν» ο αντιπρόεδρος της «Ασπίδας» Δήμος Καραμπεάζης- Κινητοποίηση των φορέων την Τετάρτη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/11/2023

«Με το φορολογικό νομοσχέδιο τσουβαλιάζεται η Μύκονος με την Αγιάσο»

Τα βάρη που σηκώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας, πριν ακόμα την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που θα τους «ισοπεδώσει» εξήγησε στο «Ν» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Μυτιλήνης «Ασπίδα», Δήμος Καραμπεάζης, εν όψει του συλλαλητηρίου της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς που καλούν επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς.

Ειδικότερα ο κ. Καραμπεάζης εξήγησε ότι τα καφέ και τα μπαρ ήδη επιβιώνουν μέσω εσωτερικού δανεισμού και ανέφερε το εξής παράδειγμα. Αν σήμερα ένα μπαρ έχει ετήσια καθαρά κέρδη 15.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται στις 3.750 ευρώ. Με το φορολογικό νομοσχέδιο στα ίδια κέρδη, ο φόρος θα ανέρχεται στις 10.700 ευρώ»!

Αναφερόμενος και στην ανακοίνωση της «Ασπίδας», τόνισε ότι «η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε στην ψηφιακή διακυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταγράφοντας τις κινήσεις κάθε μαγαζιού του κλάδου μέσω του myDATA, myErgani (και πρόσφατα του myroufianos), είχαν δεσμευθεί προεκλογικά σε καμία νέα αύξηση φορολογίας (αντιθέτως σε μειώσεις).

Αντί αυτού, τώρα έρχεται με ένα αντισυνταγματικό φορολογικό νομοσχέδιο που βάζει οριζόντια φορολόγηση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να τους προδικάζει σαν κλέφτες και παράνομους.

Μετά από το τέλος επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου, τον φόρο εισοδήματος έρχεται ακόμα ένας φόρος να "τελειώσει" όλους αυτούς που με δυσκολία άντεχαν.

Οι μικρές επιχειρήσεις μετράνε αντίστροφα πριν διαλυθούν τελείως ή να αναγκαστούν να κάνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις σε όλα τους τα προϊόντα γνωρίζοντας ότι ο καταναλωτής ΔΕΝ έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι είτε είναι στην "Μύκονο" και "Αθήνα" είτε σε στην Αγιάσο. Και ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού εννοείται πως ήταν σωστή, όμως έχει συμπαρασύρει και άλλους φόρους οι οποίοι δεν έχουν κανένα απόλυτος οικονομικό όφελος προς τους εργαζομένους (πχ. φόρος μισθωτών υπηρεσιών, εισφορές δώρων προς το ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ταμείο επικουρικής κεφάλαιοποιητικής ασφάλισης, φόρος κατασκηνώσεων κ.α.

Όλα τα παραπάνω αν τα αναλύσετε θα δείτε ότι μιλάμε για αύξηση άνω του 50% των εξόδων μιας μικρής επιχείρησης ή όποια τόσο καιρό τα έχει απορροφήσει με όποιον τρόπο μπορούσε για να κρατήσει το πελατολόγιο της.

Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και απορεί για ποιο λόγο δεν έχουν τα κέρδη που θα ήθελε; Αυτή την στιγμή που μιλάμε: Πρώτες ύλες αύξηση 70%-100%, Ενέργεια 100%, +Προμήθειες τραπεζών, και άλλα πάγια έξοδα

Δεν είναι τυχαίο που τράπεζες, ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα εμφανίζουν υπερκέρδη, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης ανοίγουν λιγότερες μέρες και ώρες την εβδομάδα. Δεν υπάρχουν καθόλου οικονομικά περιθώρια και κάνουν ότι μπορούν για να μπορέσουν να σταθούν απέναντι στις καθημερινές υποχρεώσεις που μόνο αυξάνονται για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες μας.

Εμείς έχουμε και κάτι ακόμα να προτείνουμε μήπως και μας πιστέψετε.

Μπορεί άμα θέλει το κράτος να μας στείλει έναν υπάλληλο της εφορίας να κάθεται μόνιμα στην ταμειακή και στα τιμολόγια, να κόβει/πληρώνει αυτός τα πάντα μήπως και δουν επιτέλους την αληθινή εικόνα.

Οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες για τους μικρούς και την μεσαία τάξη.»

Θυμίζουμε ότι σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου στα γραφεία του Δικηγορικού

Συλλόγου Μυτιλήνης στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων - συλλόγων :

1.  Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης,

2. Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου,

3. Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου,

4. Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Τμήμα Λέσβου,

5. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου,

6. Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Λέσβου,

7. Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα»

8. Ένωσης Ιδιοκτητών Φορτηγών Οχημάτων Ελαφρών Μεταφορών ΔΧ Ν Λέσβου,

9. Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συντονισμός και γενίκευση των κοινοποιήσεων μέχρι την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου που πλήττει οριζόντια όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργώντας ουσιαστικά το θεσμό των αυτοαπασχολούμενων.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. Οι μικρομεσαίες, μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις εστίασης κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν τις οικονομικές ισορροπίες ανάμεσα σε καταναλωτή και επιχείρηση. Απορροφήσαμε της αυξήσεις ενέργειας, των τροφίμων, των προϊόντων, των αυξήσεων μισθών και εργοδοτικών εισφορών, χάνοντας σχεδόν όλο το ποσοστό κέρδους που μπορεί να είχε μια επιχείρηση.» αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.

Πρώτος σταθμός είναι το συλλαλητήριο της Τετάρτη 22.11.2023 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς, όπου καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το Ζωντανό Μουσείο του Καστανιώνα»

Η Visit Agiasos καινοτομεί σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μετά το θρίλερ του ναυαγίου, επιτέλους θα δει τον πατέρα του

Εκπρόσωπος του ναυτικού πρακτορείου που ανέλαβε την παλιννόστηση του μοναδικού επιζώντα μιλά στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, αλλά και για τη βοήθεια των Αιγύπτιων της Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξιτήριο έλαβε ο μοναδικός επιζών του «Raptor»

Δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση εξερχόμενος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως οι κτηνοτρόφοι στο Μανταμάδο»

Αναφορά στη Βουλή από τη βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κομνηνάκα με τους Συλλόγους των Μηχανικών της Λέσβου

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων εξέθεσαν στην βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ τον προβληματισμό τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συνθλίβει τους επαγγελματίες του κλάδου και αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Μυτιλήνης

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Χριστόφα με τον υπουργό Μετανάστευσης

Η διαχείριση του προσφυγικού και οι προτεραιότητες της νέας δημαρχίας στο επίκεντρο της συζήτησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βυθίστηκε ιστιοφόρο στη Σκάλα Λουτρών

Λόγω εισροής υδάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανεγκέφαλοι έκαναν γκράφιτι πάνω στις ζωγραφιές των παιδιών

Στον εξωτερικό χώρο του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Κατολισθήσεις σε δρόμους της βόρειας Λέσβου

Ιδιαίτερη προσοχή στην επαρχιακή οδό Πελόπη προς Στύψη και στο δρόμο Κλειώ-Τσόνια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δημοπρατούνται Αρχοντικό Γεωργιάδη και Ιαματικά Θερμής

Ανακοίνωση Μουτζούρη κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης
ΒΙΒΛΙΟ

«Τι κρύβει ο μπόγος της γιαγιάς Πελαγίας;»

Εκπαιδευτική δράση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου