ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου στη Μυτιλήνη
Κυριάρχησαν τα συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό κατά την διάρκεια της πορείας. Δείτε τα βίντεο από την κινητοποίηση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2023

Πλήθος κατοίκων της Λέσβου, βρέθηκαν στις 7.00 το απόγευμα της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στην καθιερωμένη συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείο το Νοέμβριου του 1973. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την διαπολιτισμική χορωδία Cantaλαλούν να τραγουδά τραγούδια της εποχής.
Αμέσως μετά η Τζώρτζια Ρασβίτσου χαιρέτισε την κινητοποίηση εκ μέρους της Κίνησης Μνήμη και Δράση. Επίσης χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Αλεξίου, εκπρόσωπος των Κοινωνικών Λειτουργών. Η Καλλιόπη Τσιλικλή μίλησε εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης. Επίσης την συγκέντρωση χαιρέτησαν ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωκράτης Κεσίδης, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου Γιάννης Συκάς.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Γιάννης Ζαφειρίου. Μόλις ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Ζαφειρίου μια ομάδα από τους διαδηλωτές ξεδίπλωσε μια μεγάλη παλαιστινιακή σημεία που βρίσκονταν δίπλα στον ομιλητή καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του. Στην ομιλία του ο κ. Ζαφειρίου μεταξύ άλλων σημείωσε πως 50 χρόνια μετά τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν το δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
Αξιοσημείωτο είναι πως στην συγκέντρωση και την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμμετείχε ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας.
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πορεία από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης προς την προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη, του Λέσβιου νεκρού του Πολυτεχνείου, που βρίσκεται στο Πάρκο της Αγίας Ειρήνης. Στην πορεία προπορεύονταν εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων συνταξιούχων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που αργότερα κατέθεσαν στεφάνια στην προτομή του Μυρογιάννη κι ακολουθούσαν οι διαδηλωτές με την παλαιστινιακή σημαία. Έπονταν τα υπόλοιπα μπλοκ των διαδηλωτών.
Κατά την διάρκεια της πορείας κυριάρχησαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Επίσης οι διαδηλωτές με τα συνθήματα τους απέδιδαν τιμή τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Λιγότερα ήταν τα αντικυβερνητικά μηνύματα.