× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξανά για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Επιμένουν τα δημοσιεύματα που μιλούν είτε για κατάργηση, είτε για συρρίκνωση του μέτρου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/11/2023

Ξανά για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο περί κατάργησης του  Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά απάντησε: «Κατηγορηματικά το λέμε αυτό. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση αλλά ούτε και καμία τέτοια συζήτηση. Δεν υφίσταται κατάργηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου».  Την επόμενη ημέρα η συντηρητική εφημερίδα «Εστία» έβαλε σε δημοσίευμα της τίτλο «Καταργεῖται τό μεταφορικό ἰσοδύναμο!».  Το άρθρο  ξεκινήσουμε ως εξής:  «ΠΡΟΣ σημαντική συρρίκνωση ὁδεύει ἀπό τό 2025 τό Μεταφορικό Ἰσοδύναμο, τό μέτρο ἐπιδοτήσεως τοῦ μεταφορικοῦ κόστους γιά τούς κατοίκους τῶν νησιῶν πού ἔχει ζωτική σημασία γιά τήν προστασία τῆς νησιωτικότητος καί τήν ἐξασφάλιση ἀναπτυξιακῶν προοπτικῶν στά νησιά μας. Tό Μεταφορικό Ἰσοδύναμο ἐθεσπίσθη μέ πρωτοβουλία τοῦ ἀείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιοῦ καί ὑλοποιήθηκε τόν Ἰούλιο τοῦ 2018 μέ σκοπό τήν ἐξισορρόπηση τοῦ κόστους μετακινήσεως τῶν νησιωτῶν, τήν ἐλάφρυνση τοῦ ἀνταγωνιστικοῦ μειονεκτήματος τῶν ἐπιχειρήσεών τους ἀλλά καί τήν μείωση τῆς τιμῆς τῶν καυσίμων».

Η εφημερίδα εκτιμά πως το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρών που δόθηκε για το Μεταφορικό Ισοδύναμο το 2023 θα δοθεί εκ νέου και το 2024.

Μόλις πριν λίγες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε λόγο για αναμόρφωση του μέτρου και επίσης διέψευδε την κατάργηση του.

Πέρα από τις κυβερνητικές δηλώσεις και τις δημοσιογραφικές αναλύσεις υπάρχει η απτή πραγματικότητα που βιώνουν οι νησιώτες. Η πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους νησιώτες που ταξιδεύουν με πλοία και αεροπλάνα έχει σταματήσει στον Σεπτέμβριο του 2022. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει την επιδότηση του κόστους μεταφοράς για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 παρότι βρισκόμαστε στον 11 μήνα του 2023. Είναι φανερό λοιπόν πως έχουμε μια σαφή υποβάθμισης και απαξίωσης ενός μέτρου που ανακουφίζει τους νησιώτες.

Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Επιπρόσθετα το 2025 είναι η χρονιά που αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης και Εύβοιας).  Κι αυτό είναι μέτρο που από την σκοπιά της κυβέρνησης έχει δημοσιονομικό κόστος, καθώς μειώνει τα έσοδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους