× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι νέοι δικηγόροι της Λέσβου, επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία»

Συνεχίζει μέχρι και την Παρασκευή την απεργιακή κινητοποίησή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ο οποίος αντιδρά στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/11/2023

«Οι νέοι δικηγόροι της Λέσβου, επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία»

Την Παρασκευή θα αποφασίσουν οι δικηγόροι της Μυτιλήνης αν θα συνεχιστεί ή όχι η απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο πλαίσιο αντίδρασης του κλάδου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί διάλογοι» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Βασιλούδης, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επιβάλει φόρο 1.000 ευρώ  το λιγότερο ακόμη και σε επαγγελματίες που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

«Σε κάθε περίπτωση τόνισε, δεν είναι μόνο η φορολογία. Ο νέος επαγγελματίας και στην προκειμένη περίπτωση το νέος δικηγόρος έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του, το τέλος επιτηδεύματος και βέβαια τα έξοδα και το ενοίκιο του γραφείου του αν έχει. Με το που θα βάλει κλειδί στην πόρτα τα έξοδα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα».

«Σημαντικά προβλήματα επιβίωσης σε περίπτωση που εφαρμοσθεί το νομοσχέδιο αυτό, σημείωσε ο κ. Βασιλούδης θα αντιμετωπίσουν οι νέοι συνάδελφοι δικηγόροι οι οποίοι σήμερα με μεγάλη δυσκολία κερδίζουν τα προς το ζην, κάποιοι μάλιστα δεν τα καταφέρνουν καθόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους συνολικά 190 δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, μόνο οι 40 υπολογίζουμε ότι είναι σε μια κάπως καλή οικονομική και επαγγελματική κατάσταση. Οι υπόλοιποι δυστυχώς περνούν δύσκολες στιγμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι δικηγόροι, αποφεύγουν να ανοίξουν δικό τους γραφείο και είτε μπαίνουν στο γραφείο κάποιου μεγαλύτερου σε ηλικία είτε νοικιάζουν γραφείο μαζί με άλλους συναδέλφους για να μοιράζονται τα έξοδα. Στην Αθήνα δε, παρατηρείται το φαινόμενο, νέοι δικηγόροι να εργάζονται σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και να πληρώνονται με το βασικό μισθό».

Οι δικηγόροι της Λέσβου αυτές τις ημέρες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων όλων των επαγγελματικών ομάδων του νησιού την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι ζωτικής σημασίας, επισήμανε ο Δημήτρης Βασιλούδης, κυρίως οι νέοι επαγγελματίες να κατανοήσουν ότι αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα αναγκασθούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δικό μας δε, δικηγορικό επάγγελμα, η βιωσιμότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Μέχρι και σήμερα υπάρχει η νοοτροπία ότι αν ένα παιδί σπουδάσει δικηγόρος, έχει εξασφαλίσει το επαγγελματικό και οικονομικό του μέλλον. Δυστυχώς σε καμία περίπτωση δεν ισχύει και αυτό είναι καλό να το κατανοήσουν όλοι».

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες διεκδικήσεις των δικηγόρων της Μυτιλήνης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε  στη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συλλόγου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημα και την προσπάθειά τους για ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη.

«Αρχικά η συζήτηση με τον Υπουργό είχε να κάνει με τις εργασίες που απαιτείται να γίνουν στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να συνεδριάζει εκεί το Εφετείο Βορείου Αιγαίου. Μας υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει σε αυτό. Στη συνέχεια του βάλαμε το θέμα της ανέγερσης νέου Δικαστηρίου ώστε όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης να είναι συγκεντρωμένες σε ένα χώρο  και με έκπληξη ακούσαμε ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει αρκεί να βρεθεί οικόπεδο που θα το φιλοξενήσει. Είμαστε σε επαφή με το Δήμο για την εξεύρεση οικοπέδου  και ευελπιστούμε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη