× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Προβλήματα στις πωλήσεις ακινήτων από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα»

Ερώτηση μαζί με άλλους συναδέλφούς του από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατέθεσε προς του Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας ο βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/11/2023

«Προβλήματα στις πωλήσεις ακινήτων από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα»

Ο Βουλευτής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, κατόπιν συνεννόησής και συνεργασίας με τους Τομεάρχες Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΚΤΕ), κ. Ιλχάν Αχμέτ και κ. Κατερίνα Σταρακά, και με ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν από κοινού Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τη νέα πλατφόρμα έκδοσης αποδεικτικών πώλησης ακινήτων η οποία θέτει σε κίνδυνο την ομαλή έκβαση των συναλλαγών των φορολογουμένων πολιτών εκθέτοντας τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα καθότι δεν εξασφαλίζεται πλέον με τον τρόπο που εκδίδονται ψηφιακά οι φορολογικές ενημερότητες και τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, ότι ο πωλητής του ακινήτου έχει εξοφλήσει τα χρέη που βαρύνουν τα μεταβιβασθέντα ακίνητα μετακυλίοντας τα χρέη στους ανυποψίαστους αγοραστές. 

 Στην ερώτηση αναφέρεται: 

«Για την πώληση ακινήτων απαιτείται η επισύναψη στο συμβόλαιο αποδεικτικού ενημερότητας του πωλητή για χρέη προς το Δημόσιο. Οι συμβολαιογράφοι ως πιστοποιημένοι χρήστες, κατόπιν εξουσιοδότησης των πωλητών αιτούνται και λαμβάνουν ηλεκτρονικά τα σχετικά αποδεικτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι πριν λίγες μέρες το σύστημα έκδοσης των παραπάνω αποδεικτικών απαιτούσε την εισαγωγή του Α.Φ.Μ. του πωλητού και μόνο, σε περίπτωση δε μη ύπαρξης οφειλών του πωλητή εξέδιδε το αποδεικτικό ενημερότητας άμεσα και απλά.

Πρόσφατα, δημιουργήθηκε νέα πλατφόρμα έκδοσης των παραπάνω αποδεικτικών, η οποία πέραν του Α.Φ.Μ. του πωλητού, απαιτεί την αναγραφή όλων των ΑΤΑΚ του πωλούμενου ακινήτου (διότι μπορεί να είναι πολλοί), το τίμημα και την αντικειμενική αξία αυτού. Και αυτό ανεξαρτήτως αν οφείλει ή όχι προς το Δημόσιο. Με νέες αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ από τις 16 Μάϊου 2023, άλλαξε το πιστοποιητικό Ε.Ν.Φ.Ι.Α. (πιστ. Άρθρου 54Α Κ.Φ.Δ.) στο οποίο προηγουμένως μνημονευόταν ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο τα τελευταία πέντε έτη, ενώ πλέον με τις νέες διατάξεις το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ απλά αναγράφει ότι το ακίνητο έχει περιληφθεί στη δήλωση Ε9 (ΕΝΦΙΑ) τα τελευταία έξι έτη (και όχι για πέντε έτη όπως ίσχυε) χωρίς να πιστοποιεί όμως αν έχει καταβληθεί!

Προκειμένου όμως να γίνει η εκτίμηση της αντικειμενικής αξίας θα πρέπει να γίνουν οι τακτοποιήσεις των τυχόν αυθαιρεσιών, να εκδοθεί η ΗτΑ κλπ. Αν στη συνέχεια το σύστημα αποκαλύψει ότι υπάρχουν οφειλές του πωλητού, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν, θα έχουν γίνει σημαντικά έξοδα, θα έχουν προβεί οι συμβαλλόμενοι και οι επαγγελματίες σε μία σειρά διαδικασιών, θα έχουν υποστεί την ταλαιπωρία και στη συνέχεια θα ματαιωθεί η μεταβίβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με άλλα λόγια δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα, ούτε διασφαλίζεται ο υποψήφιος αγοραστής αν ο υποψήφιος πωλητής οφείλει στο Δημόσιο, προκειμένου να κλείσει την συμφωνία δίνοντας κάποια προκαταβολή, πριν προβεί σε μια σειρά δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών. Κατόπιν τούτου και δεδομένου ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου καλύπτοντας και τις υποχρεώσεις του κτηματολογίου, δεδομένου ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη συγχώνευση και κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και της αντίστοιχης ψηφιοποίησης του κτηματολογίου, η ταλαιπωρία των πολιτών - φορολογουμένων, μπορεί να διαρκέσει έως και 2 έτη, τελικώς δεν διασφαλίζονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του Έλληνα πολίτη αλλά οδηγούνται σταδιακώς προς εξευτελιστική καταπάτηση τους, με το πρόσχημα ότι στατιστικώς οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν πολλαπλασιαστεί και να οδηγείται η κυβέρνηση σε άσκοπους πανηγυρισμούς.

Δεδομένου ότι η δημιουργία της νέας πλατφόρμας έκδοσης αποδεικτικών πώλησης ακινήτου φαίνεται να οδηγεί σε αλυσιτελείς καταστάσεις ως προς τα συμφέροντα των υποψηφίων αγοραστών, επαγγελματιών του χώρου κ.λ.π., προσθέτοντας μια γραφειοκρατία που μοιάζει να είναι άσκοπη και επιζήμια εντέλει.       

Ερωτάσθε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Α) Ποιος είναι ο σκοπός και ο λόγος που επιβλήθηκε αυτή η αλλαγή στην πρακτική που ακολουθούνταν έως σήμερα στις διαδικασίες πώλησης ακινήτων, από ποιον ζητήθηκε και τι ακριβώς εξυπηρετεί η συλλογή αυτών των παραπάνω πληροφοριών για την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας; Για ποιο λόγο το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν πιστοποιεί πλέον ότι ο αντίστοιχος φόρος έχει καταβληθεί ώστε να διασφαλίζει τον αγοραστή του ακινήτου; Για ποιο λόγο αλλάζει η νομοθεσία σχεδόν κάθε εξάμηνο σχετικά με τη φορολογική ενημερότητα;

Β) Είναι στις προθέσεις σας να προβείτε στις αναγκαίες διορθώσεις που θα περιορίσουν τον κίνδυνο άσκοπων και ατελέσφορων ενεργειών ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ομαλής ολοκλήρωσης της πώλησης ακινήτων;»      

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής