× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μηδενική η κρατική στήριξη για την παράκτια αλιεία

Ο Γιώργος Ζηρόπουλος ένας νέος ψαράς μιλάει στο «Ν» για την προβλήματα που αντιμετωπίζει και την αγάπη του για την θάλασσα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/11/2023

Μηδενική η κρατική στήριξη για την παράκτια αλιεία

Δύσκολη η δουλειά του ψαρά κι ακόμη δυσκολότερα βγαίνει το μεροκάματο. Ο Γιώργος Ζηρόπουλος, ένας νέος άνθρωπος, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην παράκτια αλιεία, μιλήσε στην κάμερα του «Ν» για το πολύ υψηλό κόστος των καυσίμων και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι συνάδελφοι του. Ο Γιώργος ζει στην Λέσβο, στον κόλπο της Γέρας, από τα ψάρια του κόλπου βγάζει το εισόδημα του μόνο τους χειμερινούς μήνες πηγαίνει στον κόλπο Καλλονής και ψαρεύει όστρακα τα οποία δίνουν καλύτερο εισόδημα από τα ψάρια σύμφωνα με τα όσα μας είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υψηλό κόστος των καυσίμων έχει κάνει πολύ δύσκολη την επαγγελματική επιβίωση των παράκτιων αλιέων. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος σημειώνει πως κάθε φορά που βγαίνει για ψάρεμα με το σκάφος του δαπανά 40 ευρώ για πετρέλαιο. Κι σε αυτό προστεθούν και τα άλλα κόστη ο ίδιο πρέπει να πουλήσει αλιεύματα αξίας 120 ευρώ προκειμένου να καλύψει τα έξοδα του και να του μείνει ένα μεροκάματο 30 – 40 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος τονίζει πως δεν υπάρχει κανένα κρατικό μέτρο στήριξης της παράκτιας αλιείας από την πλευρά του κράτους. Για παράδειγμα αναφέρει πως οι νέοι αγρότες μπορούν να ενταχθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να λάβουν μια χρηματοδότηση από το κράτος. Για τους νέους ψαράδες δεν υπάρχει αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η απόφαση να γίνει ψαράς ήρθε για τον Γιώργο όταν έφτιαξε την δική του οικογένεια, κι αποτελεί συνέχεια της διαχρονικής του αγάπης για την θάλασσα. Ο ίδιος σημειώνει πως στα σχολικά του χρόνια μόλις τελείωνε το σχολείο πήγαινε στην θάλασσα. Ο άνθρωπος που τον μύηση στα «μυστικά» του ψαρέματος ήταν ο παππούς του. Κατά την άποψη του Γιώργου η επαγγελματική ενασχόληση με την αλιεία είναι μια δύσκολη επιλογή που την κάνουν μόνο όσοι αγαπούν αυτή τη δραστηριότητα και ασχολούνται με το ψάρεμα από μικροί. Ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την δουλειά του, ωστόσο σημειώνει πως χρειάζεται να δουλεύει ως και 20 ώρες την ημέρα. «Εμας τα ρεπό μας είναι όταν έχει παλιόκαιρο. Τότε βλέπουμε τους φίλους μας» δηλώνει στο «Ν» ο Γιώργος Ζηρόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μηχανότρατες και τα γρι γρί κάνουν μια μονότονη δουλειά σημειώνει ο κ. Ζηρόπουλος, ενώ τα σκάφη της παράκτιας αλιείας έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν διαφορετικά εργαλεία και γι αυτό ψαρεύουν διαφορετικά είδη ψαριών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή