× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διατήρηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού ζητά η Μυτιλήνη

Ομόφωνα έλαβε απόφαση την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Πιθανόν να παραμείνει και η Σχολική Επιτροπή ενώ διατηρείται ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/10/2023

Διατήρηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού ζητά η Μυτιλήνη

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στην διαδικτυακή συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας να καταθέσει αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την διατήρηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν με πρόσφατη νομοθετική διάταξη καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα στους Δήμους ενώ δίνεται η δυνατότητα διατήρησης ενός από αυτά εφόσον υπάρξει αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συνοδεύει σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Στην εισήγηση που ψηφίστηκε αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο είναι σημαντικό να διατηρηθεί. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι λειτουργεί στον τομέα του Πολιτισμού συμπληρωματικά με την Διεύθυνση Πολιτισμού, Τουρισμού και  Κοιν. Πρόνοιας και  αυτή η δράση συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της συνολικής δράσης του Δήμου Μυτιλήνης στο τομέα του Πολιτισμού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης αναφέρεται ότι το εν λόγω ΝΠΔΔ στο τομέα του Αθλητισμού λειτουργεί αποκλειστικά.  Ο Δήμος Μυτιλήνης, σημειώνεται,  ασκεί μόνο την αρμοδιότητα επιχορήγησης αθλητικών σωματείων για διοργάνωση εκδηλώσεων και ποδοσφαιρικών συλλόγων – σωματείων για τη κάλυψη δαπανών μετακίνησης και διαμονής σε υποχρεώσεις τους εκτός νήσου Λέσβου.

Σε άλλο σημείο της εισήγησης αναφέρεται ότι με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου  η συντήρηση των αθλητικών υποδομών που είτε αποτελούν περιουσία του είτε έχουν παραχωρηθεί για χρήση θα πρέπει να γίνεται από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης.  Η υφιστάμενη στελέχωση της Υπηρεσίας με Τεχνικό Προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και για αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η ίδια κατάσταση θα δημιουργηθεί και με την Διεύθυνση  Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης σε περίπτωση κατάργησης του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται τελικά να μην καταργηθεί ούτε η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης η οποία έχει υπό την εποπτεία της πάνω από 100 σχολικές μονάδες και ο σχετικός νόμος δίνει το δικαίωμα για την διατήρησή της. Αυτό ωστόσο οριστικά θα διευθετηθεί το Μάρτιο του 2024.

Σε κάθε περίπτωση διατηρείται ακέραιος ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου αφού η σχετική νομοθεσία δεν προβλέπει την κατάργησή τους.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συμβουλές‑οδηγίες της Τροχαίας για τους προσκυνητές του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν