× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέλασαν για την Ελλάδα με ευχές για ειρήνη στην Παλαιστίνη

Δυο Παλαιστίνοι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, παιδιά προσφυγικής οικογένειας που ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη μιλάνε στο «Ν» για την εμπειρία τους και τον πόλεμο στην πατρίδα τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/10/2023

Παρέλασαν για την Ελλάδα με ευχές για ειρήνη στην Παλαιστίνη

Με το νου στη Γάζα και στον πόλεμο που εξελίσσεται στην πατρίδα τους, παρέλασαν σήμερα στη Μυτιλήνη δυο Παλαιστίνοι μαθητές της έκτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Η 11χρονη Σαλμά και ο αδελφός της, ο 12χρονος Μαχμούν δηλώνουν «ευτυχισμένοι και περήφανοι» για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα δηλώνουν πως σκέφτονται τους συμπατριώτες τους στην Ιερουσαλήμ αλλά και τα παιδιά στη Γάζα. «Ευχόμαστε να έλθει η ειρήνη. Να τελειώσει επιτέλους ο πόλεμος» λέει η Σαλμά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και οι δυο ήρθαν στη Μυτιλήνη πριν έξι χρόνια, με τους γονείς τους με βάρκα από τις απέναντι του νησιού ακτές. Έζησαν στους καταυλισμούς ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης ασύλου επέλεξαν να ζήσουν στη Μυτιλήνη. «Δουλεύω στη Μυτιλήνη» λέει ο πατέρας τους Μωχάμεντ που αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στους Μυτιληνιούς που έχουν αγκαλιάσει την μικρή Παλαιστινιακή κοινότητα που υπάρχει στο νησί.   Κοντά τους και ένα καινούργιο προσφυγικό ζευγάρι στη Μυτιλήνη από την Γάζα αυτοί. Έφυγαν λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, στη Μυτιλήνη ήρθαν πριν 37 μόλις μέρες. Ο 25χρονος Μωχάμεντ και η 24χρονη Ιμάν με τις Ελληνικές σημαιούλες στο χέρι λένε πως «γλύτωσαν τη φρίκη. Δεν τον αντέχουν τον πόλεμο, δεν αντέχουν ό,τι μαθαίνουν πως συμβαίνει στον τόπο τους που άφησαν πίσω».

«Προσευχόμαστε να τελειώσει ο πόλεμος. Να ηρεμήσει ο τόπος και οι άνθρωποι του».

Ρωτάμε γιατί κρατάν σημαιούλες. «Γιορτάζουμε κι εμείς» λένε. «Χαιρόμαστε που οι Ελληνικός λαός που τόσα πολλά έκαναν και κάνουν για τους Παλαιστίνιους χαίρονται γιατί πολέμησαν και νίκησαν το κακό. Να ηττηθεί το κακό σε όλο τον κόσμο επιτέλους» καταλήγουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης