× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακτινογραφία του τουρισμού του Βορείου Αιγαίου

Λιγότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019 αλλά μεγαλύτερη η δαπάνη ανά διανυκτέρευση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/10/2023

Ακτινογραφία του τουρισμού του Βορείου Αιγαίου

Τις αλλαγές στο τουριστικό προϊόν των νησιών του Βορείου Αιγαίου αποτυπώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Συγκεκριμένα οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν σε 734.300, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 616.600, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 913.500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση ανήλθε στα 71,6 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ήταν 52,9 ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 55,9 ευρώ.

Η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών είναι 12,5 ημέρες για το 2023. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 13,8 ημέρες και το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 8,9 ημέρες η διάρκεια παραμονής.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν αύξηση της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών του Βορείου Αιγαίου με παράλληλη αύξηση δαπάνης ανά διανυκτέρευση. Δηλαδή το τουριστικό προϊόν των νησιών του Βορείου Αιγαίου γίνεται ακριβότερο και παράλληλα πιο ελκυστικό. Πρόκειται για μια τάση που καταγράφηκε στο σύνολο της χώρας κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Κι είχε οδηγήσει σε πολλές παρενέργειες, π.χ. μείωση της τουριστικής κίνησης σε Μύκονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η σημαντικότερη τουριστική αγορά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι οι ΗΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, στην δεύτερη θέση έρχεται η Αγγλία και στην τρίτη θέση  η Γερμανία.

Στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχουν επιμέρους στοιχεία για την Τουρκική τουριστική αγορά. Ωστόσο τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και ο κλάδος της εστίασης σε Μυτιλήνη και Χίο την φετινή χρονιά ζουν στο ρυθμό που δίνουν οι Τούρκοι τουρίστες.  Σε αισθητά μικρότερο βαθμό οι Τούρκοι επισκέπτες έχουν επιδράσει στην οικονομική ζωή των τουριστικών περιοχών της Σάμου.  Από μια πρώτη ματιά το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία είναι πολύ θετικό, όμως υπάρχει και η αρνητική όψη. Η μεγάλη εξάρτηση του τουριστικού τομέα των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Ας μην ξεχνάμε πως αυτή η πολύ σημαντική τουριστική αγορά χάθηκε για περισσότερο από δύο χρόνια όταν η Ελληνική κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού το Μάρτιο του 2020 απαγόρευσε την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών από τις πύλες εισόδου των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Απαγόρευση που άρθηκε μόλις την άνοιξη του 2022.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά