× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

6.000 αστυνομικοί φυλάνε μέχρι και νεκροταφεία

Διατίθενται για VIP υπηρετούν σε βετεράνους της ΕΛ.ΑΣ., απόμαχους πολιτευτές και κοιμητήρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2023

6.000 αστυνομικοί φυλάνε μέχρι και νεκροταφεία

Σε 6.000 ανέρχονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων και προσώπων που θεωρούνται VIP. Οι περισσότεροι έχουν αποσπαστεί στα «Επίσημα» από μονάδες αιχμής όπως η Αμεση Δράση και η Ασφάλεια Αττικής, αφήνοντας κενά σε υπηρεσίες που –τυπικά τουλάχιστον– βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με το έγκλημα.

Στις λίστες των αποσπασμένων ή διατιθέμενων στη φύλαξη στόχων περιλαμβάνονται για παράδειγμα αστυνομικοί – φρουροί πρώην βουλευτών, οι οποίοι έχουν πάψει να εκλέγονται 10 ή ακόμα και 15 χρόνια. Ενστολοι που φυλάνε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, επιχειρηματίες που πόρρω απέχουν από το να θεωρούνται στόχοι, ενώ στελέχη της αστυνομίας διατίθενται στη φύλαξη ακόμα και νεκροταφείων.

«Πείτε μας πόσοι»
Ακόμα και οι ίδιες οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται κατά καιρούς να μη γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων. Στις 10 Ιουλίου 2023 ενδεικτικά ο διευθυντής του γραφείου του –τότε– υπουργού Νότη Μηταράκη είχε στείλει έγγραφο με την ένδειξη «Κατεπείγον» προς τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας να μάθει πόσοι αστυνομικοί και μέσα διατίθενται στην προστασία επισήμων.

«Παρακαλούμε όπως προβείτε στην αποστολή κατεπείγοντος εγγράφου ώστε εντός 48 ωρών να ενημερωθεί αρμοδίως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με το προσωπικό και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη επισήμων προσώπων και ευπαθών στόχων», αναφερόταν στο σχετικό έγγραφο. Αρμόδιες πηγές αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι σε παρόμοια πρωτοβουλία είχε προχωρήσει επί υπουργίας του και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Συνέταξε μια απόρρητη υπουργική απόφαση για τη μείωση των αστυνομικών που απασχολούνται στην προστασία στόχων, η οποία πάντως δεν υλοποιήθηκε.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, για αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από την προστασία επισήμων. «Με εντολή μου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Πρώτη η δική μου ασφάλεια στο μισό, αυτό θα ισχύσει για υπουργούς, βουλευτές, αξιωματούχους, αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στον δρόμο στα αστυνομικά τμήματα. Οσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με κατεπείγον έγγραφο ο διευθυντής του τέως υπουργού ζητούσε από τις υπηρεσίες να πληροφορηθεί πόσοι αστυνομικοί απασχολούνται στην προστασία επισήμων.

Της εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προηγηθεί προεργασία από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Οικονόμου. Πηγές από το περιβάλλον του νέου υπουργού σημειώνουν ότι μέσα σε διάστημα ενός μήνα θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν περί τους 1.500 αστυνομικούς καθώς και ότι ο στόχος των 2.500 θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Οι αρμόδιες επιτροπές της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου ξεκίνησαν να συνεδριάζουν στη διάρκεια της εβδομάδας και οι πρώτοι 1.500 ένστολοι πρόκειται να επιστρέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα στις οργανικές τους θέσεις κυρίως την Αμεση Δράση, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και τα αστυνομικά τμήματα του λεκανοπεδίου, που υποφέρουν σταθερά τα τελευταία χρόνια από έλλειψη προσωπικού.

Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι από το σύνολο των 6.000 αστυνομικών, οι περίπου 4.000 απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων και οι υπόλοιποι 2.000 στη φρούρηση στόχων. Στους πρώτους 1.500 που επιστρέφουν σε καθήκοντα αστυνόμευσης συγκαταλέγονται ένστολοι που βρέθηκαν να υπηρετούν δίπλα σε πρώην βουλευτές, οι οποίοι αν και έχουν πάψει να επανεκλέγονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία διατήρησαν την προσωπική τους φρουρά, με τους συγκεκριμένους αστυνομικούς να εκτελούν βεβαίως χρέη οδηγών. Από τον επανέλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη βρέθηκαν ακόμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στη φρουρά συναδέλφων τους, ανώτατων αξιωματικών του σώματος.

Παρόμοια παράδοξα διαπιστώνονται και στη φρούρηση σταθερών στόχων, δηλαδή κτιρίων και εγκαταστάσεων. Βρέθηκαν για παράδειγμα ένστολοι που εκτελούν βάρδια σε νεκροταφεία όπου στο παρελθόν καταγράφηκαν περιστατικά βανδαλισμών και βεβήλωσης μνημείων, ενώ αστυνομικοί διατίθενται για τη φύλαξη σχολείων, δικαστηρίων και φυσικά πρεσβειών.

Ζαλίζουν, στο μεταξύ, οι αριθμοί που αφορούν αστυνομικούς οι οποίοι υπηρετούν στην προσωπική φρουρά κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων, με τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη πάντως, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, να μιλούν για οριζόντια μείωση κατά 50% του αριθμού των διατιθέμενων αστυνομικών. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», στην προστασία υπουργών που πάντως δεν κρατούν «ευαίσθητα» χαρτοφυλάκια, υπηρετούν περίπου 15 αστυνομικοί. Σε αναπληρωτές υπουργούς αντίστοιχα 8 ή 9 και σε υφυπουργούς 6, ενώ μόλις τώρα αποσύρονται οι αστυνομικοί από τη φρουρά προσώπων που διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη στην προηγούμενη Βουλή και δεν επανεξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου.

Οι σοφέρ
Ενα ακόμα από τα θέματα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι εάν υπάρχει η πρόβλεψη – δυνατότητα οι επιχειρηματίες να καλύπτουν εκείνοι το κόστος για τη φύλαξή τους από αστυνομικούς, ενώ ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου επεξεργάζεται την ιδέα η Βουλή να προχωρήσει στην πρόσληψη οδηγών για τους βουλευτές της επαρχίας ώστε να αποδεσμευθούν αστυνομικοί που εκτελούν καθήκοντα σοφέρ.

Εξηγήσεις για Φουρθιώτη
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι διαδικασίες, η Εισαγγελία της Αθήνας και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων καλούν ανώτατους αξιωματικούς να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη. Το ερευνώμενο αδίκημα είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος, με τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. (ορισμένα απ’ αυτά αποστρατεύθηκαν πρόσφατα από το σώμα) να καλούνται τις επόμενες ημέρες να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί διέθεσαν αστυνομικούς και οχήματα ως συνοδευτική ασφάλεια του κ. Φουρθιώτη παρά το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή της ΓΑΔΑ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Η πρώτη έρευνα για την υπόθεση διετάχθη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών το 2022 και ακολούθησε νέα τον Απρίλιο του 2023. Τα υπομνήματα αναμένεται να υποβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αριθμοί
4.000 απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων

2.000 στη φρούρηση στόχων

1.500 που τώρα υπηρετούν δίπλα σε πρώην βουλευτές, οι οποίοι έχουν πάψει να εκλέγονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, θα επιστρέψουν άμεσα στην ενεργό υπηρεσία

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Φρένο στις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων

Οι δημοσιογράφοι που στοχοποιούνται μπορούν να διεκδικήσουν από το Δικαστήριο να απορρίψει μια αξίωση σε πρώιμο στάδιο, να απαιτήσουν οικονομική αποζημίωση από τον ενάγοντα ή τα έξοδα νομικής τους εκπροσώπησης
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή είναι η επιστολική ψήφος: Πώς θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές

Ποιοι θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι από το ΚΚΕ στην επιστολική ψήφο

Παραβιάζεται η μυστικότητα της ψήφου υποστηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες διευκρινήσεις... για την πληρωμή των επιδοτήσεων

Θα πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός

Σε ηλικία 89 ετών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Kινητοποίηση στη Λήμνο για την Υγεία

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του νησιού
ΕΛΛΑΔΑ

Καμπάνια για την ακρίβεια και τη στέγαση ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Αποφάσεις για φυγή του κόμματος προς τα μπρός πήρε η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παίρνει το δρόμο του το έργο του αναδασμού της Ατσικής

Υπογράφτηκε η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον ανάδοχο του έργου
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης των αλυκών

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης των αλυκών ανέδειξε η ημερίδα με θέμα «Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός: Μεσολόγγι και Δυτική Λέσβος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Προσέξτε στo βόρειο Αιγαίο από το μεσημέρι και μετά»

Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου για έντονα καιρικά φαινόμενα -Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Απρεπής η στάση του Βρετανού Πρωθυπουργού»

Δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη σχετικά με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανάδειξη και αξιοποίηση των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου

Ενδιαφέρουσα ημερίδα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μύρινα